Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PZE zaprasza środowisko poszukiwaczy na konsultacje
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:09 
Moderator
Moderator

Fajnie. Napiszcie coś więcej o tych licencjach. Chodzi mi głównie o ten pomysł ,że nie trzeba będzie mieć zgody właściciela terenu. Jak technicznie może to wyglądać? Drucik wspomniał o podobnym rozwiązaniu jak w przypadku myśliwych. Tylko,że tam to się odbywa na zasadzie ogłoszenia w gminie. Nie bardzo widzę,żeby mogło to funkcjonować tak samo.Jeśli ten temat nie był jeszcze poruszony to po prostu powiedzcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:31 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
Fajnie. Napiszcie coś więcej o tych licencjach. Chodzi mi głównie o ten pomysł ,że nie trzeba będzie mieć zgody właściciela terenu. Jak technicznie może to wyglądać? Drucik wspomniał o podobnym rozwiązaniu jak w przypadku myśliwych. Tylko,że tam to się odbywa na zasadzie ogłoszenia w gminie. Nie bardzo widzę,żeby mogło to funkcjonować tak samo.Jeśli ten temat nie był jeszcze poruszony to po prostu powiedzcie.

Licencje są alternatywą zaproponowaną przez ministerstwo. Jest ona na razie w fazie koncepcyjej. Wzorem dla licencji ma być system belgijski. Intencją wprowadzenia licencji jest primo wyedukowanie poszukiwacza by wiedział jak się w terenie zachować i co ma zrobić jak coś znajdzie, secundo wprowadzenie uproszczonych procedur zgłaszania poszukiwań (aktualnie zgłoszenia poszukiwań są dla WUOZ-etów pracochłonne zarówno w kwitologi jak i kontroli). Za wprowadzeniem licencji szła by zmiana procedur zgłoszeniowych na podobne jak zgłoszenia z Prawa budowlanego - poszukiwacz zgłaszałby (najpewniej elektronicznie) poszukiwania i w przypadku braku sprzeciwu urzędu w określonym przedziale czasu mógłby rozpocząć poszukiwania. Zgoda wynikająca z braku sprzeciwu urzędu miałaby charakter warunkowy. Posiadanie tej zgody nie jest jednoznaczne ze zgodą na wejście w teren. Tutaj zastosowanie miałyby przepisy KC. A tak po naszemu to jak się ugadasz z właścicielem tak będziesz szukał. Jak z rolnikiem uznasz za stosowne zawrzeć pisemną umowę to droga wolna. Jak wystarczy wam zgoda ustna to też ok. Naturalnie niezbędna byłaby spójna baza danych obszarów wyłączonych z poszukiwań (kartograficzny serwis stanowisk archeologicznych). PZE deklaruje szeroko zakrojoną pomoc przy realizacji takiego serwisu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:46 
Generał Broni
Generał Broni

Nietajenko, w Twoim poście pojawia się słowo "kontrola". Cy byś mógł przybliżyć, jak by ona miała wyglądać? Śledzenie licencjonowanego poszukiwacza? Nalot kontrolny gdy będzie w terenie? Wejście z policją do domu? Konieczność wynajęcia archeologa- kontrolera, który będzie za poszukiwaczem łaził krok w krok? Wszczepianie czipa? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 10:58 
Moderator
Moderator

Ryjec napisał(a):
Nietajenko, w Twoim poście pojawia się słowo "kontrola". Cy byś mógł przybliżyć, jak by ona miała wyglądać? Śledzenie licencjonowanego poszukiwacza? Nalot kontrolny gdy będzie w terenie? Wejście z policją do domu? Konieczność wynajęcia archeologa- kontrolera, który będzie za poszukiwaczem łaził krok w krok? Wszczepianie czipa? :ups:

Każdemu urzędowi wydającemu pozwolenie na coś w drodze decyzji administracyjnej przysługuje kontrola jej wykonywania. Decyzja administracyjna zawiera szereg warunków. Zakres i sposób wykonywania kontroli określają wewnętrzne regulacje urzędów. Jak otrzymasz decyzję pozwolenie na budowę to możesz spodziewać się wizyty inspektora na placu budowy. To tak per analogiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 18:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panie Natanienko chyba panu nie jest znane coś takiego jak zaufanie,.... to tylko w bardzo krótkim okresie stalinizmu był używany termin "UFAĆ I KONTROLAWAĆ", czyżby pan był zwolennikiem takiej teorii ?.
Chyba że jest pan przekonany że poszukiwacze indywidualni to z reguły kłamcy i złodzieje.
Bo ja jestem przekonany że większość z nas to miłośnicy historii i raczej dopłacają do swojej działalności, a hieny i złodzieje to tylko niechlubne wyjątki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 19:14 
Moderator
Moderator

Kolego stan12, widzę że muszę trochę prościej napisać. Kontrola wykonywania decyzji administracyjnych nie jest bynajmniej przejawem metod stalinowskich, a procedurą rodem z zachodniego, cywilizowanego świata i nie jest niczym niezwykłym. To nie kest kwestia zaufania, a beznamiętnej procedury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 19:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście ma pan racje, tylko że do tego trzeba dodać że każdy urzędnik, zresztą nie tylko, każdy z nas powinien posiadać zdrowy rozsądek i często się zdarza że taki posiadają.
Niestety są też wyjątki.
A jeśli chodzi o prostotę pana wpisu to myślę że prawidłowo odczytuje pana intencje, więc proszę się nie trudzić z tym prostym opisem pana myśli
z życzliwością Stanisław

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2018, 20:51 
Moderator
Moderator

System kontroli istnieje. Pytanie tylko jaki on będzie w naszym przypadku? Rozumiem obawy kolegów, bo sama je w takich sytuacjach mam .Tym bardziej ,że wiemy jak poszukiwacze byli traktowani do tej pory. Oczywiście wszystko zobaczymy w praniu. Mnie tylko w wypowiedzi kolegi Nietajenko intryguje niezmiennie to sztywne, urzędnicze podejście do tematu. Nie obraź się Nietajenko. Jesteś pewnie akurat urzędnikiem,ale nie musisz do tych urzędniczych procedur podchodzić z takim, niemal entuzjazmem. Nie zawsze przy tym masz rację i w tych kwestiach. Tak jak np wtedy kiedy zapewniałeś ,że pisemna zgoda właściciela terenu jest niezbędna i wynika z Kodeksu Postępowania Administracyjnego. Tak czy siak dzięki ,że przybliżyłeś trochę bardziej temat spotkania. Czyli jak dobrze teraz chyba zrozumiałam. W przypadku licencji sposób dogadania się w kwestii pozwolenia właściciela będzie naszą osobistą sprawą i nie ma związku z tym rozwiązaniem jakie jest w przypadku ustawy dotyczącej myśliwych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 07:01 
Moderator
Moderator

Aśka72 napisał(a):
Mnie tylko w wypowiedzi kolegi Nietajenko intryguje niezmiennie to sztywne, urzędnicze podejście do tematu. Nie obraź się Nietajenko. Jesteś pewnie akurat urzędnikiem,ale nie musisz do tych urzędniczych procedur podchodzić z takim, niemal entuzjazmem.

Pudło. Jestem inżynierem, ale także legalistą. Bardzo cenię sobie komfort sytuacji kiedy mogę obronić swoje stanowisko czego wynikiem jest święty spokój, który cenię na równi z tym pierwszym.

Aśka72 napisał(a):
Nie zawsze przy tym masz rację i w tych kwestiach. Tak jak np wtedy kiedy zapewniałeś ,że pisemna zgoda właściciela terenu jest niezbędna i wynika z Kodeksu Postępowania Administracyjnego.

Musiała mnie Pani z kimś pomylić, ale wcale się nie gniewam. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]