Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 00:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PZE News YouTube - START
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 12:54 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Podobna sprawa sprzed lat: https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=96403&p=575990

bjar_1 napisał(a):
Temat rzeka - w większości przypadków prac przy starych kościołach, tam gdzie dawniej wokół były cmentarze, jest taka sama sytuacja. Mało kto się tym przejmuje.

Czasami warstw pochówków przy kościołach i pod fundamentami potrafi być kilkanaście, przy remontach kości się nie wydobywa pozostają w ziemi.
Podobne sytuacje są wielu miastach na zachodzie polski, gdzie w miejscu zlikwidowanych po wojnie cmentarzy założono parki i kości masowo wykopuje się przy każdych pracach ziemnych, budowie kanalizacji, czy nawet remoncie ścieżek. Operatorzy koparek są do takich widoków przyzwyczajeni i nic ich nie wzrusza, kości wracają do ziemi. Nie ekshumowane cmentarze są pod wodami zbiorników wodnych, gdy na czas remontu zbiornik jest opróżniany i prawda wychodzi na jaw też się tym nikt nie przejmuje.

Jeżeli już jesteśmy przy takim nekro temacie to o wiele bardziej interesujące mogą być losy szczątków ludzkich wydobywanych przez archeologów, jak i ich postępowanie ze szczątkami ludzkimi.

przykładowo:
" Po co nam np. 53 szkielety? O jakichś XX-wiecznych przedmiotach nie wspomnę. My selekcji zrobić nie możemy, bo WKZ wydał w depozyt całość jako zbiór."
https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=185084&p=1173717
"...w kartonowych pudłach znajdowały się piszczele, kości udowe, a nawet szczęki. Przy szczątkach znajdowały się kartki z opisami z 1992 r." https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=199231&p=1259098

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 15:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powiem tak mnie to nawet zbulwersowany proboszcz odwiedził w miejscu pracy bo mu się nie podobało, że monitorując pewne działania związane z remontem kościoła zgłosiłem sprawę do WKZ. Posunął się nawet do tego, że dzwonił do mojego dyrektora próbując wywrzeć presję. Ten ksiądz nim został proboszczem chowany był w kurii biskupiej więc serwilistyczne stosunki tam panujące pomyliły mu się z rzeczywistością no i musiałem go w kilku słowach przywołać do pionu ale nadal w jego oczach nie widziałem zrozumienia tematu, dostrzegłem natomiast płonący stos ze mną w roli głównej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 16:59 
Generał Broni
Generał Broni

To jakaś aberracja, my mamy wytykać błędy tych co nas ścigają, a nie bawić się w policjantów i szukać innych ofiar dla naszych prześladowców. :n
Należy odpowiednio ostro wytknąć WKZ brak nadzoru, bo to kompetencją WKZ jest nadzór nad podległymi mu zabytkami i stanowiskami archeologicznymi i niech se ich pilnują od tego są i za to mają płacone. :666

Otwieranie się na następnego wroga nie jest dobrym posunięciem i niczym dobrym się to nie skończy, PZE na tym straci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 18:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cały system dbania o zabytki przekroczył już dawno granice paranoi. Ta sprawa jasno ukazuje co gdzie i jak funkcjonuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 18:55 
Pułkownik
Pułkownik

mi mocno spodobala sie reakcja policjanta, to jak przyjmowal zgloszenie wlasciwie bagatelizujac sprawe... to w porownaniu z wytycznymi "z gory" jak reagowac na zgloszenia o poszukiwaczach, jak drobiazgowi potrafia byc i metodyczni w przypadku takich interwencji wyraznie wskazuje, ze jestesmy jednak przesladowani.. kolowialniemowiac napuszczono na nas policje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 20:44 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Mnie dobija jak policjant straszy, że trzeba będzie składać zeznania, jak by to było coś złego. Co do układu WKZ - kler to polecam zerknąć kto dostaje dotacje na remonty zabytków :666 Zabytki nie sakralne, to max 20% budżetu. Zasadniczo nie mam o to pretensji, instytucja w postaci kościoła ogarnęła system i wie jak z niego korzystać. Wścieka mnie jak kiedyś musiałem zainstalować jakieś tam anteny na zabytku nie będącym kościołem, 2 tygodnie załatwiania papierów + delegacja z WKZ na miejsce. Na kościele wystarczy zgoda proboszcza :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 20:51 
Generał Broni
Generał Broni

Oczywiście, poza tym nie wiadomo jakie tam mają układy między urzędowe i jak się dogadują, to pakowanie się między młotek, a kowadło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 21:16 
Moderator
Moderator

No to jak mamy z czymś takim walczyć? To jest zawsze zadzieranie z kimś lub z jakimś układem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

WKZ jest od nakazywania i egzekwowania, ten przypadek ewidentnie świadczy o złej pracy WKZ, o braku właściwego nadzoru, krótko mówiąc nie panują nad swoimi włościami, zabytkami, stanowiskami i tylko urzędnicy WKZ są tutaj winni, a nie jakaś nieświadoma babcia i proboszcz.
Adresatem tego tematu powinna być jednostka nadrzędna odpowiedzialnego za ten stan rzeczy WKZ.

Ostatnio edytowano piątek, 13 marca 2020, 22:11 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:10 
Główny Moderator
Główny Moderator

Frank, na obronę WKZ napiszę to, mieszkamy w Polsce, tu wszędzie jest mega bajzel. W WKZach mają masę roboty (czy sensownej, to nie oceniam), mało ludzi, a szczególnie mało ogarniętych i co najważniejsze są kiepsko opłacani. Niestety to jest przyczyna tego jak to wszystko wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:16 
Generał Broni
Generał Broni

Z pewnością mają bajzel i masę roboty, ale na ściganie detektorystów za wydobyte śmieci, na zakładanie im spraw w sądach, pisanie publikacji szkalujących detektorystów zawsze jakoś znajdują czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:22 
Podporucznik
Podporucznik

frank :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:31 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wychodzi na to ze wszędzie są układy,tylko My jako detektorysci nie mamy żadnych układów i jesteśmy najłatwiejszą ofiarą do nabijania statystyk,i to wala z nami jest przedstawiana jako ochrona zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:50 
Główny Moderator
Główny Moderator

Dlatego ja twierdzę że to tylko parę osób zrobiło sobie maszynkę do zarabiania kasy na ściganiu debili z wykrywaczami. Powiem więcej, reszta systemu padła ofiarą tych kilku osób, bo teraz mają więcej roboty, której kiedyś nie mieli. Problemem jest to, że nikt nie ma śmiałości zadać pytania czy to co im każą robić ma sens. Po co się wychylać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 22:56 
Podporucznik
Podporucznik

Filip napisał(a):
Dlatego ja twierdzę że to tylko parę osób zrobiło sobie maszynkę do zarabiania kasy na ściganiu debili z wykrywaczami. Powiem więcej, reszta systemu padła ofiarą tych kilku osób, bo teraz mają więcej roboty, której kiedyś nie mieli. Problemem jest to, że nikt nie ma śmiałości zadać pytania czy to co im każą robić ma sens. Po co się wychylać?

:1
Pozamiatane

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]