Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dywagacje Aśka72 na temat strony PZE
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 11:47 
Kapral
Kapral

Dokładnie tak Nietajenko. Typowo polskie niestety przywary wychodzą. Ktoś chce coś zrobić to mu się rzuca kłody pod nogi, bo na pewno chce na tym zarobić, ustawić siebie i swoich itd. Organizację rozliczy czas, ważna jest przejrzystość i informacja, ale takie ataki od samego początku niejednego by zniechęciły. Ja nie mam oczekiwań, jestem ciekaw czy cokolwiek się zmieni w ciągu najbliższych 2-3 lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 12:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Robroy, czy twoim zdaniem pytania do PZE są kłodami rzucanymi pod nogi? To że chciałbym wiedzieć jak PZE widzi przyszłe prawo dla niezrzeszonych jest moim zdaniem normalnym pytaniem na które odpowiedź interesuje nie tylko mnie. Jesli ich wizja prawa nie będzie zbieżna z moja to nie mam zamiaru się zapisywać do PZE a tym bardziej wspierać finansowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 12:07 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pytania nie, Robroy. Ale pytań było może 10-20 procent, reszta to trolling, jak już zauważył Nietajenko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 12:19 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ramzes1 szkolenia są dla członków PZE bo tak zadecydowaliśmy. Nie jest to obligatoryjne dla wszystkich poszukiwaczy w kraju. Fishowiec tego nie rozumie. Składki są roczne i nie jest to żadne wpisowe. Program PZE był publikowany i jest na bieżąco modyfikowany. Niebawem go ogłosimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 13:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Fishowiec doskonale rozumie. Bo takze rozwazal przynaleznosc do PZE. Wciaz sympatyzuje ale tylko z niektorymi juz osobami z PZE.
Fishowiec tylko ma nadzieje, ze legitymacja PZE a wlasciwie jej brak nie bedzie stygmatem. Dlatego pisal o mozliwosc uproszczenia formy szkolen. Co jednoczesnie upraszczaloby mozliwosc otrzymania czlonkowstwa PZE. Z opryskliwych komentarzy osob z PZE wyciagnal wniosek, ze widocznie nikomu z PZE nie zalezy na ilosci czlonkow PZE, ze zbyt duza ilosc moze byc niepozadana, ze w ogole reszta sie nie liczy. Te komentarze sie przydaly. Pisal w watku zatytulowanym "Dywagacje Aska72 na temat strony PZE". To tez byly dywagacje, skierowane do tych co chcieli takie dywagacje przeczytac.
Prosze sie nie trudzic bo mam w zwyczaju nie odpisywac tym, ktorzy nie traktuja mnie po partnersku.
"Ekspertow od trolowania" prosze o wyswietlenie w wyszukiwarce PS wlasnych wpisow w celu sprawdzenia jaki procent z nich jest merytorycznych a jaki procent to przepychanki i dygresje.

Ostatnio edytowano niedziela, 15 lipca 2018, 13:21 przez fishowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 13:19 
Moderator
Moderator

Drucik napisał(a):
Pytania nie, Robroy. Ale pytań było może 10-20 procent, reszta to trolling, jak już zauważył Nietajenko.

Dlatego ponawiam pytania na które nie było odpowiedzi. To są bardzo proste pytania .
Jaki jest cel szkolenia? Czy szkolenie jest warunkiem zostania członkiem PZE? Jak technicznie będzie to wyglądać-czas szkolenia,egzamin? Jaki zakres materiału? Kto będzie przeprowadzał szkolenie? Kto zatwierdza treść szkolenia i jakie są uprawnienia osób szkolących? I ostatnie pytanie z grupy której nie lubię. Jakie są koszty szkolenia i kto je pokrywa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 15:20 
Główny Administrator
Główny Administrator

Szkolenie ma charakter edukacyjny.
Chcemy aby wstępujący w szeregi związku poszukiwacz miał podstawową wiedzę z zakresu archeologii, obchodzenia się z niewypałami, znał przepisy, które regulują poszukiwania w Polsce oraz wiedział jak zachowywać się w terenie.
Szkolenia są naszym wewnętrznym projektem i ich zakres jest tworzony przez nas. Oczywiście konsultujemy pewne sprawy z Lasami Państwowymi.
Uchwaliliśmy, że szkolenie jest obowiązkowe dla naszych członków.
Szkolenie będzie jednodniowe i bezpłatne.
Jedyna opłata jaka będzie to za legitymację, która będzie w formie plastikowej podobnej do dowodu osobistego.
Nie musisz bać się Asia o egzaminy gdyż takich nie planujemy.
Pada czasami jeszcze jedno pytanie: Co daje wstąpienie do PZE ?
W tej chwili poprzez wstąpienie do związku legitymizujemy działania PZE jako przedstawiciela poszukiwaczy w rozmowach i negocjacjach z rządem. Członkowie PZE mogą działać na dwa sposoby. Jako członkowie stowarzyszeń włączać się w struktury terenowe i korzystać z udogodnień jakie daje zorganizowana forma poszukiwań lub jako osoby nie zrzeszone korzystać z tych samych praw wspierając związek składką lub dobrowolną daniną.
Oczywiście można jak kibic siedzieć z boku i czekać aż PZE zrobi swoją robotę i korzystać z efektów pracy innych.
Gdyby okazało się, że takich fishowców będzie więcej to być może rozważymy możliwość występowania tylko w imieniu swoich członków i dla nich wynegocjujemy umowy dwustronne np z Lasami Państwowymi i innymi instytucjami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 15:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
Gdyby okazało się, że takich fishowców będzie więcej to być może rozważymy możliwość występowania tylko w imieniu swoich członków i dla nich wynegocjujemy umowy dwustronne np z Lasami Państwowymi i innymi instytucjami.

Niech prezes nie straszy bo już zupełnie zniechęcicie do siebie ewentualnych kandydatów. Mam takie nieodparte wrażenie, że tak właśnie miała wyglądać działalność PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 16:42 
Moderator
Moderator

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pytanie o egzamin i osoby zajmujące się szkoleniem zadałam bynajmniej nie z obawy o egzamin tylko o to jakie macie do tego ewentualnie uprawnienia? Każdy swój egzamin zdawałam przed osobami lub komisjami do tego uprawnionymi,niezależnie czy były to egzaminy teoretyczne czy praktyczne.W związku z tym ,że szkolenie jest wyłącznie wewnętrznym ustaleniem stowarzyszenia i nie kończy się egzaminem,który siłą rzeczy wymaga osobistej obecności,nie kończy się też zdobyciem żadnego uprawnienia, mogłoby się dla wygody wielu poszukiwaczy odbyć przez internet. Nie ma problemu żeby jednodniowy kurs zmieścić w formie opracowania na stronie PZE. I tak jak ktoś tu wcześniej napisał ,każdy powinien się z tym zapoznać i kliknąć,że to zrobił.Wyższość słowa pisanego jest dodatkowo taka ,że każdy nawet przeciętny mam nadzieję Polak czyta dużo szybciej niż jest to w stanie wypowiedzieć wykładowca. Pamięć wzrokowa jest dodatkowo tą lepszą pamięcią .Materiałów mogłoby być w związku z tym nieco więcej. Bo nie oszukujmy się szkolenie jednodniowe to fikcja edukacyjna. Żeby zrobić wstęp do Wstępu do archeologii Ławeckiej potrzeba chociaż dnia i to tylko na przedstawienie zupełnie podstawowych zagadnień....Podsumowując:dużo lepsze efekty edukacyjne osiągnięcie poprzez regularne publikacje na stronie PZE ciekawych materiałów...Czego zresztą oczekuję jeśli PZE ma rzeczywiście edukację na uwadze.
Bardzo proszę przemyśleć jeszcze raz ten tekst. Nie chcę tego nawet komentować. Nie idźcie w stronę słynnego "kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam"
Cytuj:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 17:06 
Malkontent

Dziwny twór na moich oczach powstaje.
Prezes jawnie ( lub mniej jawnie - jak powyżej Aśkę ) obraża interlokutorów , daje do zrozumienia że ON - jedyny i nieomylny - będzie decydował kto dozna zaszczytu wstąpienia do PZE i uczestnictwa w czymś co nie do końca jest czytelne i klarowne.
Jeszcze śmią jakieś pytania zadawać !
Proszę więc zmienić pierwszy człon nazwy na PRYWATNY i będzie ok.

Jeśli chodzi o rozmowy z drugą stroną - wiemy niewiele.
Taka smutna refleksja mnie naszła - marszałek Petain też wierzył że zbawia naród ...

I jeszcze pytanie - czy była podczas spotkań podnoszona kwestia definicji zabytku i jej doprecyzowania ? To sprawa kluczowa .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 17:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przypadkiem znam odpowiedź na ostatnie pytanie Olka - znajduje się w jednym z ogłoszeń na stronie głównej PZE. Rozmowa jest odłożona na pięć miesięcy w celu zebrania postulatów i sformułowania propozycji przez obie strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 17:26 
Moderator
Moderator

Tak Drucik to prawda i dlatego założyłam wątek: Propozycje zmian prawa do nowej ustawy o zabytkach . Zrobiłam dwa wątki dla tego samego tematu dla zrzeszonych i niezrzeszonych nie dlatego że uważam ,że prawo jest różne dla tych osób tylko dlatego że być może inaczej te zmiany w prawie w przyszłości widzimy. Niestety zablokowano ten temat mówiąc,że to sieje niepotrzebny ferment. I o ile sobie Drucik przypominam Twoja aktywność w tym wątku polegała tylko na wklejeniu uśmieszku .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 17:45 
Podpułkownik
Podpułkownik

A tak dla uściślenia - a kogo zaliczasz do zrzeszonych, a kogo do niezrzeszonych? Bo PZE przy zapisach określa członków stowarzyszeń jako zrzeszonych, a pozostałe osoby, ale te chcące przystąpić do PZE jako niezrzeszonych. Mam wrażenie, że część osób na tym forum używa nomenklatury PZE, a część określa niezrzeszonymi tych, którzy w ogóle nie chcą przystąpić do PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 18:12 
Moderator
Moderator

Zrzeszeni- zrzeszeni do tej pory w stowarzyszeniach
Niezrzeszeni- niezrzeszeni w stowarzyszeniach ,chcący wstąpić do PZE teraz lub w przyszłości - to bez znaczenia,lub też tacy którzy nie chcą wstąpić do PZE.
Czyli krótko mówiąc tak jak to było do tej pory. Zrzeszeni w stowarzyszeniach i wszyscy inni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2018, 18:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Szczerze mówiąc rozumiałem twoje określenie inaczej - myślałem, że mianem niezrzeszonych określasz tylko tych, którzy chcą działać bez PZE. Teraz jest mi jaśniej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]