Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego warto wstąpić do Polskiego Związku Eksploratoró
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 00:07 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

jansz napisał(a):
Drucik. Poszukiwacz szuka. Świadomość tego jest wiążąca.

Czyli według Ciebie każda osoba z wykrywaczem szuka zabytków :? bo ja na przykład uzyskuję te pozwolenia ale nie szukam zabytków tylko pozostałości po działaniach wojennych z okresu pierwszej wojny światowej .To teraz udowodnij zabytkowość carskiej klamry ,licznego znaku czy odznaki oraz prawo państwa do posiadania tych rzeczy ,które należały do carskiej Rosji .Może trzeba do rosyjskiej ambasady wnioskować i oni chętnie pomogą :evil: . Bo jak byś miał glejt od amerykańców że szukasz pozostałości po żydowskiej obecności to jeszcze dostałbyś policyjną eskortę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 12:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

PZE miał dość czasu żeby się wykazać takie jest moje zdanie a do tej pory nikt nic nie zrobił. Na forum jest dość osób które są na tyle inteligentne i na tyle znają prawo że mogą pomóc, co innego chęci i odwaga (każdy dba o swoje interesy) a tłumaczenie że nie ma kasy? Proszę bez jaj jest nas na forum 25672 każdy niech wpłaci co może i tyle są portale typu zrzutka itp wystarczy link... Sam chętnie coś wrzucę mimo że nie należę do. PZE... A poza tematem panowie i panie pomóżmy naszemu koledze i dorzucmy parę złoty na leczenie Gosi... pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 13:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widzisz, składka jakby była transparentna np - potrzebne 10 tys. na prawnika w celu przygotowania czegoś tam- mogę i dorzucić. Póki co nie identyfikuje się z dzialaniami PZE i nie wiem na co potrzebne im są pieniądze i czy mają je w nadmiarze, czy deficycie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2019, 00:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

drako napisał(a):
jansz napisał(a):
Drucik. Poszukiwacz szuka. Świadomość tego jest wiążąca.

Czyli według Ciebie każda osoba z wykrywaczem szuka zabytków :? bo ja na przykład uzyskuję te pozwolenia ale nie szukam zabytków tylko pozostałości po działaniach wojennych z okresu pierwszej wojny światowej .To teraz udowodnij zabytkowość carskiej klamry ,licznego znaku czy odznaki oraz prawo państwa do posiadania tych rzeczy ,które należały do carskiej Rosji .Może trzeba do rosyjskiej ambasady wnioskować i oni chętnie pomogą :evil: . Bo jak byś miał glejt od amerykańców że szukasz pozostałości po żydowskiej obecności to jeszcze dostałbyś policyjną eskortę .

Nie. Nie uważam, że każda osoba posługująca się wykrywaczem ma zamiar znalezienia zabytku. Bardziej chodzi mi o to, że nie każda, taka osoba zdaje sobie sprawę z tego, że zabytek znaleźć może. Dlatego sądzę, że PZE może być dobrym połączeniem tego co WKZ i poszukiwacze od siebie oczekują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2019, 10:15 
Moderator
Moderator

No i co z tego, że można znaleźć zabytek. Tak samo jak rolnik w ziemi,babcia na grzybach,czy przy budowie domu. Do tego są już w ustawach odpowiednie procedury.
Przy okazji. Gustowny image. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2019, 14:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

SamotnyWilk napisał(a):
Wracając do tematu, jaka jest skuteczność PZE i co robią pożytecznego żeby obecna ustawa nie była nie taka brutalną wobec nas...walczą o nią czy nie?
Sam bym wsparł sporą kwotą, ino...muszę widzieć pozytywne efekty, a nie prezesowi i innym kasę odpalić na pensyjkę.

Zgadzam się... :zdr :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 maja 2019, 22:37 
Moderator
Moderator

Tak. Jest to dokładnie to samo. Nie jesteś w stanie podać żadnej statystyki jeśli chodzi o to jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia zabytku na powierzchni,1 cm pod ziemią,10 czy 20 cm. Zdajesz sobie sprawę,że większość zabytków i stanowisk została już dawno przeorana wielokrotnie? Większość urn jeśli nie trafiła od razu do muzeów rozpadła się na powietrzu i nawet kot po nich nie zapłakał. Te popłuczyny skorup i zdewastowanych obiektów towarzyszących,które znajdujemy to tylko smutne świadectwo tak naprawdę zaniedbań sprzed lat do których obecnie ciężko się przyznać archeologom? Jeśli coś jest głębiej w ziemi i nie poddało się erozji a następnie orce to pozostanie bezpieczne w ziemi dopóki nie trafi na inwestora ...tylko czy on to zgłosi? I..ja naprawdę domyślam się ,że nie masz pojęcia o czym mówię. Mam tylko nadzieję,że wiesz iż użytkowników tej naszej polskiej ziemi jest więcej niż datektorystów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 maja 2019, 22:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aśka72 napisał(a):
Tak. Jest to dokładnie to samo. Nie jesteś w stanie podać żadnej statystyki jeśli chodzi o to jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia zabytku na powierzchni,1 cm pod ziemią,10 czy 20 cm. Zdajesz sobie sprawę,że większość zabytków i stanowisk została już dawno przeorana wielokrotnie? Większość urn jeśli nie trafiła od razu do muzeów rozpadła się na powietrzu i nawet kot po nich nie zapłakał. Te popłuczyny skorup i zdewastowanych obiektów towarzyszących,które znajdujemy to tylko smutne świadectwo tak naprawdę zaniedbań sprzed lat do których obecnie ciężko się przyznać archeologom? Jeśli coś jest głębiej w ziemi i nie poddało się erozji a następnie orce to pozostanie bezpieczne w ziemi dopóki nie trafi na inwestora ...tylko czy on to zgłosi? I..ja naprawdę domyślam się ,że nie masz pojęcia o czym mówię. Mam tylko nadzieję,że wiesz iż użytkowników tej naszej polskiej ziemi jest więcej niż datektorystów.

Wiem jedno, będąc detektorystą zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli znajduję przedmiot, który ostatni raz był dotykany przed trzema tysiacami lat, to..., to robi na mnie wrażenie. Wrażenie, którym chętnie się dzielę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 maja 2019, 23:16 
Moderator
Moderator

He he...i domyślam się ,że takiego orgazmu poszukiwacz może doświadczyć jedynie dzięki dupochronowi w postaci pozwolenia z WKZ-etu? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]