Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikat PZE
PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2018, 00:13 
Malkontent

Jacek - olej baranów i zajmijcie się sprawami bieżącymi.
Zobacz ile osób chce wyskoczyć z portfela ! I wyskoczą - ja też . Ale to musi mieć odrobinę sensu i logiki.
To ostatnia chwila - bo wszyscy się wulgaryzm *- no dobra '' denerwują bardzo - musiałem edytować bo durna maszyna emocje morduje ;)

* - wiem Grzebiuszka , wiem ...ale ładnie przy Smerfie batonik będzie wyglądał - marzyłem o tym :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2018, 15:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Olek - w latach 80 już pracowałem, a po pracy miałem hobby bardziej ciekawe i angażujące intelektualnie, niż oglądanie kreskówek. Zresztą sporo innych rozrywek też :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 19:14 
Chorąży
Chorąży

Poniżej odpowiedź SNAP
http://snap.org.pl/kary-za-nielegalne-p ... suplement/

Cytuj:
W związku z zamieszczonym na Facebooku komunikatem Polskiego Związku Eksploratorów, który nawiązuje do opublikowanej na stronie Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich notatki w sprawie karania za nielegalne poszukiwania ukrytych lub porzuconych zabytków, informujemy, że:

Na zaproszenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, przedstawicielki SNAP uczestniczyły w spotkaniu 11 maja 2018 roku, którego tematem były prawne aspekty prowadzenia poszukiwań zabytków. W spotkaniu udział wzięli również przedstawiciele środowiska akademickiego, muzealnicy, przedstawiciele IPN, kolekcjonerzy oraz detektoryści. Spotkanie miało charakter konsultacyjny. Twierdzenie, że nasze Stowarzyszenie składało jakiekolwiek „deklaracje”, wysyłało „sygnały” lub prezentowało poglądy zbieżne z poglądami środowiska tzw. poszukiwaczy skarbów jest insynuacją.
Stanowisko SNAP w sprawie nielegalnych poszukiwań zabytków archeologicznych znane jest od dawna i jest niezmienne, zawarte m.in. w Deklaracji polskiego środowiska archeologicznego w sprawie dewastacji stanowisk archeologicznych przez osoby posługujące się wykrywaczami metali.
Nie widzimy potrzeby dalszych prac nad – jak to określa PZE – „taką zmianą prawa, które będzie kompromisem zaakceptowanym przez obie strony i będzie dobrze służyło dziedzictwu narodowemu oraz dziedzictwu archeologicznemu” czy też „kompleksową zmianą” przepisów. Każda zmiana prawa ma mieć na celu ochronę dziedzictwa archeologicznego, ponieważ jest ono nieodnawialne, narażone na zniszczenie i własnością publiczną. Zatem nie ma tu miejsca na kompromis dotyczący celów prywatnych, zwłaszcza związanych z uprawianym hobby. Podkreślamy jeszcze raz, że miłośnicy archeologii i osoby zainteresowane przeszłością naszego kraju posługujący się wykrywaczem metali mają możliwość legalnego prowadzenia poszukiwań za pozwoleniem konserwatora zabytków.
Polski Związek Eksploratorów powinien przedstawić jasne stanowisko w sprawie wnioskowanej zmiany prawa, zamiast głoszenia, że „należy” je zmienić, „powinno” być zmienione, itd.
Konkretnie – w jaki sposób?
Na razie jedynym konkretem są liczne wypowiedzi środowiska tzw. poszukiwaczy skarbów sprowadzające się do atakowania archeologów, którzy w tej sprawie zajmują raczej jednolite stanowisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 19:18 
Plutonowy
Plutonowy

sytuacja jest klarowna ;-)

nic się nie zmieni - ewentualnie może być jeszcze gorzej :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 19:29 
Moderator
Moderator

abbia napisał(a):
sytuacja jest klarowna ;-)

nic się nie zmieni - ewentualnie może być jeszcze gorzej :n

Zapewne się nic nie zmieni. Istotne jednak jest to co napisał SNAP a mianowicie,
Cytuj:
Polski Związek Eksploratorów powinien przedstawić jasne stanowisko w sprawie wnioskowanej zmiany prawa, zamiast głoszenia, że „należy” je zmienić, „powinno” być zmienione, itd.
Konkretnie – w jaki sposób?

Teraz PZE powinno wyraźnie wyartykułować o jakie zmiany nam chodzi.Bez owijania w bawełnę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 21:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

To już chyba było powiedziane, co więcej potwierdzone przez sam SNAP - viewtopic.php?f=162&t=194033&start=45 (komentarz dumadara). Jak na postulaty do ministerstwa to całkiem konkretna lista, mam wrażenie, że teraz archeo udaje zanik pamięci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 22:03 
Moderator
Moderator

Drucik napisał(a):
To już chyba było powiedziane, co więcej potwierdzone przez sam SNAP - http://poszukiwanieskarbow.com/forum/vi ... 3&start=45 (komentarz dumadara). Jak na postulaty do ministerstwa to całkiem konkretna lista, mam wrażenie, że teraz archeo udaje zanik pamięci.

Zanik pamięci oczywisty. :D
Widać trzeba im przypominać np raz w miesiącu. :)
Mówiąc o bawełnie miałam na myśli bardziej stanowcze stanowisko związane z pozwoleniami na poszukiwania...
Tymczasem u nas w domciu spora irytacja związana z przewalonym meczem... :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 22:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

U mnie też , strasznie słabo zagrali . Myślałrm , że przynajmniej z naszych orłów będę miał radość a tu lipa....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2018, 22:21 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
To już chyba było powiedziane, co więcej potwierdzone przez sam SNAP - viewtopic.php?f=162&t=194033&start=45 (komentarz dumadara). Jak na postulaty do ministerstwa to całkiem konkretna lista, mam wrażenie, że teraz archeo udaje zanik pamięci.

A ja odnoszę wrażenie, że to pokłosie działań pewnych dwóch panów z internetów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 09:12 
Kapitan
Kapitan

Czy szanowni koledzy i koleżanki ” przestępcy „mają jeszcze jakieś złudzenia ?
Stanowisko SNAP jest jasne .
Albo na smyczy albo na 2 lata …

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 11:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Restrykcyjne zmiany w prawie, bezwzględne postępowanie urzędników i policji wymusza na nas szczególne zachowanie ostrożności, a co za tym idzie konieczność zatajenia zdobytej wiedzy i informacji, przekonuje, że musimy zostać „depozytariuszami” naszych znalezisk i odkryć, czyli chcąc, czy nie chcąc i na życzenie SNAPu i im podobnych włączamy się w opcję „ZERO dla archeo” - zero informacji, zero współpracy, zero kontaktów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 13:29 
Specjalista
Specjalista

Ja kończę definitywnie swoją współpracę z lokalnym muzeum. Wycofuję swoje depozyty. Bez nich to małe muzeum praktycznie nie będzie miało co pokazać. :oops: Takich jak ja będzie teraz wielu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 14:29 
Moderator
Moderator

slimak napisał(a):
Ja kończę definitywnie swoją współpracę z lokalnym muzeum. Wycofuję swoje depozyty. Bez nich to małe muzeum praktycznie nie będzie miało co pokazać. :oops: Takich jak ja będzie teraz wielu.

Brawo slimak. Tak trzymaj! Nie wiem tylko jak zamierzasz zabrać te swoje rzeczy...Ostatnio znajomy przytoczył rozmowę z pewną bardzo ważną panią,która orzekła,że znajdy strychowe itd to też przedmioty ,które według niej należą do SP. :o Także wycofuj szybko bo może być różnie :D
Z ciekawostek dodam jeszcze ,że pewna nasza znajoma geodetka ,pracująca w biurze zajmującym się planowaniem przestrzennym wspomniała,że dom,który znajduje się na obszarze ochrony konserwatorskiej (sam nie jest zabytkiem) z okazji podwyższania strychu musi mieć nadzór archeologiczny i będą na działce prowadzone badania archeologiczne. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 15:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Matko i corko czy nie ma sposobu na zatrzemanie tych dziwakow?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2018, 15:56 
Generał Broni
Generał Broni

Muszą wymrzeć do szóstego pokolenia ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]