Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikat PZE odnośnie nowego rozporządzenia
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 13:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Aśka, niczego nie sugerowałem, każdy może komentować co chce. Co do zmiany przepisów to życzę każdemu realnej poprawy odnośnie poszukiwań; tu się odróżniam od wielu kolegów z forum. Obyśmy się doczekali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 15:03 
Moderator
Moderator

Jeszcze tylko króciutko bo wcześniej zapomniałam...W samym nowym projekcie rozporządzenia napisanym przez MKiDN 6-go czerwca ,par.19,ust 1,punkt 3 nadal istnieje w tym samym brzmieniu .
W dodatku nie widzę tu propozycji numeru KW...czy już mi się w oczach dwoi? Więc skąd to nagle i kto to zaproponował?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 15:28 
Chorąży
Chorąży

Joanno, to projekt wyjściowy do konsultacji i naniesienia proponowanych zmian.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 16:38 
Moderator
Moderator

dumadar napisał(a):
Joanno, to projekt wyjściowy do konsultacji i naniesienia proponowanych zmian.

Wiem,że to jest projekt ,przecież sama to napisałam. :D W dodatku mam nadzieję,że tego właśnie zapisu już nie będzie i że TO właśnie może być ewentualnie największym sukcesem związku,nie jakiś tam numer KW. W tym sensie to podaję. Jeśli jednak jakimś cudem par. 19 został w tym brzmieniu to żadne numery KW i dopisywanie znajomych tego rozporządzenia nie zrobią lepszym .Bo będzie jak było.Ale jest szansa na niespodziankę i akurat Wy chodzący na zasadzie pozwoleń będziecie jednak mogli otworzyć szampana.
Dla mnie zagadką pozostaje tylko nadal kto zaproponował tą jazdę z numerami KW. Nie ministerstwo ,nie SNAP bo ich uwagi też przecież znamy no to kto? Właściciel bazy danych o księgach,czy co? . :?
Przyznaję też ze zdumieniem ,że SNAP proponujący oddzielenie kwestii poszukiwań od badań archeo , nieco mnie zaskoczył. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 17:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Aśka72 napisał(a):
Przyznaję też ze zdumieniem ,że SNAP proponujący oddzielenie kwestii poszukiwań od badań archeo , nieco mnie zaskoczył. :o

Dlaczego? Wszystko pasuje, poszukiwania z użyciem detektora to namierzanie zalegających w gruncie obiektów, zaś wbicie saperki i ich wydobycie z gruntu wiąże się już z naruszeniem świętego kontekstu, czyli bez problemu może podpadać pod badania archeologiczne, proste. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 17:20 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Aśka72 napisał(a):

Dlaczego? Wszystko pasuje, poszukiwania z użyciem detektora to namierzanie zalegających w gruncie obiektów, zaś wbicie saperki i ich wydobycie z gruntu wiąże się już z naruszeniem świętego kontekstu, czyli bez problemu może podpadać pod badania archeologiczne, proste. :)

He he. Uzasadnienia też oczywiście nie ukrywali. I coś co teoretycznie dla nas na pierwszy rzut oka mogłoby być korzystne może okazać się grubym antybonusem. Wszyscy jesteśmy bardzo ciekawi rozporządzenia a jeszcze bardziej jak do tego odniosæ się WKZ-ty.
Trochę trzeba poczekać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 18:22 
Chorąży
Chorąży

WUOZ-y dostały rozporządzenie w takiej formie, jaką wrzuciłaś na forum. Z polecenia MKiDN miały się zapoznać i przedstawić swoje ewentualne propozycje. Myślę, że SNAP również dostał taką wersję. Tak naprawdę nie wiemy co zaproponowały poszczególne WUOZ-y i co z tych propozycji zostanie uwzględnione przez ministerstwo w końcowej wersji rozporządzenia. Trzeba po porostu śledzić RCL i czekać na ogłoszenie treści projektu. Nie ma sensu domniemywać i siać ferment.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 20:06 
Chorąży
Chorąży

Kolejne informacje z profilu PZE. Strona niestety nadal nie działa :( :(

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 20:40 
Pułkownik
Pułkownik

Kol.dumadar, dokument już wcześniej zamieściłem w temacie pze ministerstwo,to chyba było prawidłowe miejsce,pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 20:51 
Chorąży
Chorąży

Mój błąd. Przepraszam i proszę o usunięcie mojego posta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 21:15 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Niech wisi i tu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lipca 2018, 00:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no dobrze, a co my z tego mamy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 lipca 2018, 15:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
źródło: http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//505/12313500/12519952/12519953/dokument348413.pdf

Projekt z 5.07.2018
R O Z P O R Z Ą D Z E N I E M I N I S T R A K U L T U R Y I D Z I E D Z I C T W A N A R O D O W E G O
z dnia ………………………… 2018 r.
w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich i badań konserwatorskich przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków albo na Listę Skarbów Dziedzictwa oraz robót budowlanych, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków, a także badań archeologicznych i poszukiwań zabytków

Cytuj:
§ 19. 1. Pozwolenie na poszukiwanie zabytków zawiera:
1) imię, nazwisko i adres lub nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
2) wskazanie miejsca poszukiwania zabytków z określeniem współrzędnych geodezyjnych lub geograficznych z dokładnością do jednej setnej sekundy dla punktów załamań obszaru poszukiwań lub nazwę albo numer obrębu ewidencyjnego z numerami działek ewidencyjnych, a w odniesieniu do polskich obszarów morskich, współrzędnych geograficznych naniesionych na morską mapę nawigacyjną;
3) zakres i sposób prowadzenia wskazanych w pozwoleniu poszukiwań zabytków;
4) informację, że postępowanie w sprawie wydanego pozwolenia może zostać wznowione; a następnie pozwolenie może zostać zmienione lub cofnięte na podstawie art. 47 ustawy;
5) wskazanie terminu ważności pozwolenia;
6) imię, nazwisko i adres osoby kierującej poszukiwaniami zabytków albo samodzielnie prowadzącej te poszukiwania;
7) warunek zawiadomienia wojewódzkiego konserwatora zabytków albo dyrektora urzędu morskiego o terminie rozpoczęcia i zakończenia wskazanych w pozwoleniu poszukiwań zabytków przynajmniej 2 dni przed dniem rozpoczęcia poszukiwań;
8) warunek przekazania wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków albo dyrektorowi urzędu morskiego przez osobę kierującą poszukiwaniami zabytków imion i nazwisk osób biorących udział w poszukiwaniach zabytków przynajmniej 2 dni przed dniem rozpoczęcia poszukiwań.
2. Pozwolenie na poszukiwanie zabytków na polskich obszarach morskich, zawiera ponadto:
1) imiona i nazwiska osób, które w trakcie poszukiwania zabytków będą się posługiwać sprzętem nurkowym, wraz ze wskazaniem ich uprawnień;
2) liczbę i nazwy jednostek pływających, które będą brały udział w poszukiwaniu zabytków, oraz nazwy ich armatorów;
3) nazwy portów:
a) z których jednostki pływające, o których mowa w pkt 2, wypłyną w celu poszukiwania zabytków,
b) do których jednostki pływające, o których mowa w pkt 2, wpłyną po zakończeniu poszukiwania zabytków przynajmniej 3 dni przed dniem rozpoczęcia poszukiwań.
3. Pozwolenie, o którym mowa w ust. 1 może określać warunki polegające na obowiązku:
1) zawiadomienia wojewódzkiego konserwatora zabytków, a w przypadku poszukiwania zabytków na polskich obszarach morskich, również dyrektora urzędu morskiego, o terminie podjęcia określonych czynności związanych z wydanym pozwoleniem, przynajmniej 3 dni przed rozpoczęciem tych czynności;
2) niezwłocznego zawiadomienia wojewódzkiego konserwatora zabytków albo dyrektora urzędu morskiego o wszelkich zagrożeniach lub nowych okolicznościach ujawnionych w trakcie prowadzenia wskazanych w pozwoleniu poszukiwań.
4. Pozwolenie, o którym mowa w ust. 1 może określać warunek polegający na zakazie prowadzenia poszukiwań zabytków w miejscach wyznaczonych przez wojewódzkiego konserwatora zabytków albo dyrektora urzędu morskiego ze względu na ochronę zabytków archeologicznych (strefa zakazu prowadzenia poszukiwań).
5. Załącznik do pozwolenia, o którym mowa w ust. 1 stanowi mapa topograficzna w skali 1:10 000 albo większej, a w odniesieniu do polskich obszarów morskich, morska mapa nawigacyjna, z zaznaczonym obszarem prowadzenia poszukiwań. W przypadku, o którym mowa w ust. 5 w załączniku do pozwolenia w granicach obszaru prowadzenia poszukiwań wyznacza się strefy zakazu prowadzenia poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 lipca 2018, 09:45 
Moderator
Moderator

Czyli w sumie bez zmian. Par 19.1 punkt 3 pozostaje. Zasady poszukiwań będą określane tak jak dany urząd sobie wymyśli. Czyli brak możliwości wbicia łopaty jest bardzo prawdopodobny. :o Poprawcie mnie jeś.li się mylę
W dodatku w uzasadnieniu nagle okazało się ,że poszukiwaczy jest w Polsce nie ok 100 tys tylko 10-2- tys. Taka ciekawostka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 lipca 2018, 11:28 
Chorąży
Chorąży

Aśka72 napisał(a):
Czyli w sumie bez zmian. Par 19.1 punkt 3 pozostaje. Zasady poszukiwań będą określane tak jak dany urząd sobie wymyśli. Czyli brak możliwości wbicia łopaty jest bardzo prawdopodobny. :o Poprawcie mnie jeś.li się mylę
W dodatku w uzasadnieniu nagle okazało się ,że poszukiwaczy jest w Polsce nie ok 100 tys tylko 10-2- tys. Taka ciekawostka...

Niestety Joanno nie mylisz się. WUOZ-y nadal będą działały na "starych" zasadach. Zastanawia mnie, po co była ta szumna akcja PZE ze zbieraniem dziwnych, niczym nieuzasadnionych i krzywdzących decyzji wydawanych przez WUOZ-y? PZE przesłało zebrane dokumenty, ministerstwo zapoznało się z nimi, a jednak pozostawiono bez zmian narzędzie dające urzędnikom możliwość wydawania ww. decyzji. Szopka :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]