Teraz jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejna runda rozmów PZE vs MKIDN
PostNapisane: środa, 7 listopada 2018, 01:25 
Główny Administrator
Główny Administrator

19 listopada odbęda się kolejne rozmowy w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego w sprawie poszukiwaczy.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kolejna runda rozmów PZE vs MKIDN
PostNapisane: środa, 7 listopada 2018, 13:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
[ img ]

Po akceptowalnym przez obie strony unormowaniu przepisów prawa, jak najbardziej, ale w obecnej sytuacji, gdy na każdym kroku z kolekcjonerów, eksploratorów, detektorystów i w sumie wszystkich posiadaczy detektorów robi się przestępców to jakiś totalny absurd. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 00:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Załącznik:
frag.jpg

A ja mam pytanie o jakich konsultacjach środowiskowych mowa ? Czy chodzi o to jedyne spotkanie z poszukiwaczami niezrzeszonymi,które odbyło się 8-go września w Warszawie ? Dlaczego mając swoje oddziały terenowe,współtworzące PZE nie zdecydowaliście się zrobić prawdziwych konsultacji ,dając szansę na przyjazd większej liczbie poszukiwaczy? Szkolenia można zorganizować tą metodą a konsultacji nie ? No i najważniejsze pytanie. Czy wyniki tych konsultacji zostały przedstawione samym zainteresowanym poszukiwaczom. Może się mylę ale jak na razie z tego spotkania wiemy jedynie tyle:
Cytuj:
Wnioski ze spotkania
Uczestnicy spotkania praktycznie jednogłośnie przyjęli wariant licencji jako rozwiązanie najbardziej sensowne. Jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, dlatego o tym czy byłaby to najlepsza opcja, okaże się podczas rozmów w ministerstwie.

Polski Związek Eksploratorów stoi na stanowisku, że jasne i precyzyjne przepisy prawa będą najlepszym rozwiązaniem. W takim przypadku nie byłyby potrzebne żadne pozwolenia ani licencj

Dlatego pytam: Jakie wyniki działań- konsultacji środowiskowych,PZE przedstawiło w październiku ministerstwu ?

żródło:http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspolratorow/komunikat_po_spotkaniu_srodowisk_eksploratorow_ktore_odbylo_sie_8_wrzesnia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 10:41 
Moderator
Moderator

A może dla Jaśnie Pana JaKuba PZE powinno wysłać samochód by ten w swej łaskawości zaszczycił swoją obecnością panel konsultacyjny. Coś się koledze chyba pomyliło. Chcesz coś zmienić to o to zabiegaj. Nikt Ci nic na tacy nie przyniesie bo i z jakiej racji. Masz ciągłe pretensje nie wiadomo o co. Nie angażujesz się tylko rozpisujesz głodne kawałki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 11:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nietajenko zamilcz jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia. To Ty zawsze rozmywasz temat a potem zarzucasz innym trollowanie. :(
Pytam konkretnie PZE.
Jakie wyniki działań- konsultacji środowiskowych,PZE przedstawiło w październiku ministerstwu ? Na jedynym zorganizowanym spotkaniu nie mogłem być, ale jako poszukiwacz mam prawo poznać oficjalnie te wyniki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 14:44 
Główny Administrator
Główny Administrator

Wejdź na stronę PZE tam wszystko jest opisane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 15:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję . A nie możecie wkleić pisma,które w tym temacie wysłaliście do DOZ? Nie sądzę by PZE poproszony o wyniki konsultacji,kazał się ministerstwu odnieść do swojego wpisu na stronie . Jeżeli zostaliście oficjalnie upoważnieni przez ministerstwo do przeprowadzenia konsultacji środowiskowych to wyniki takich konsultacji powstają oficjalnie na papierze.Dlatego proszę o ich opublikowanie. Jeśli możecie publicznie dzielić się zaproszeniem do ministerstwa i innymi pismami to tym bardziej powinniście pokazać pisma,które bezpośrednio dotyczą poszukiwaczy.Również tych niezrzeszonych. I nie jest ważne, czy pytający Kowalski brał udział w tych konsultacjach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 15:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek napisał(a):

Ja wszedłem. Czy chodzi o to? http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspol ... tego_prawa
Bo innego info o kontakcie z ministerstwem po konsultacjach nie znalazłem.

W tych artykułach na stronie PZE nie ma dat. Czy możecie napisać czy ministerstwo przyjęło jakieś stanowisko? Nie mogę nic znaleźć na PZE.

dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 16:03 
Główny Administrator
Główny Administrator

JaKuba nie rozumiem.
Masz jakiś problem z wejściem na stronę PZE ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 16:06 
Główny Administrator
Główny Administrator

darmatt napisał(a):
Jacek napisał(a):

Ja wszedłem. Czy chodzi o to? http://pze.org.pl/Polski_Zwiazek_Ekspol ... tego_prawa
Bo innego info o kontakcie z ministerstwem po konsultacjach nie znalazłem.

W tych artykułach na stronie PZE nie ma dat. Czy możecie napisać czy ministerstwo przyjęło jakieś stanowisko? Nie mogę nic znaleźć na PZE.

dzięki.

Tak ministerstwo rozesłało nasze wnioski do różnych instytucji i osób które uznało za właściwe. W tej chwili otrzymaliśmy zaprószenie na 19 listopada. Spotkanie ma być w rozszerzonym składzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 16:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek napisał(a):
Tak ministerstwo rozesłało nasze wnioski do różnych instytucji i osób które uznało za właściwe. W tej chwili otrzymaliśmy zaprószenie na 19 listopada. Spotkanie ma być w rozszerzonym składzie.

O.K. No ale chodziło mi o odpowiedź na pytanie, czy MInisterstwo zajęło stanowisko w wymienionych w piśmie 'problemach', bo o to prosiliście cyt. "W związku z tym aby rozpocząć merytoryczną dyskusję na temat regulacji prawnych prosimy o zajęcie stanowiska w następujących kwestiach"

Zapytuję zatem ponownie, czy coś może odpowiedzieli?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 16:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ok. Wszystko jasne.Przepraszam. Mój błąd. Dzięki darmatt za przypomnienie tego pisma. Co prawda czytałem wcześniej ale jakoś najwyraźniej nie zapamiętałem tego w kontekście konsultacji z poszukiwaczami . Być może dlatego,że w tym piśmie nie ma nic o wnioskach ze spotkania, w temacie licencje o których było bardzo głośno i któremu poświęcono wiele czasu z tych konsultacji. To w takim razie jedno tylko pytanie. Jak rozumieć brak informacji o dyskutowanej z poszukiwaczami licencji, w piśmie do MKiDN ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 16:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Bo ministerstwo w tej kwestii oprócz luźno rzuconej propozycji nie podpartej żadnymi szczegółami nic więcej nie przedstawiło. Naszym zdaniem przepisy powinny być jasne i precyzyjne a nie tworzenie kolejnych regulacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 17:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

O tym właśnie pisali przeciwnicy tego pomysłu. Bez poznania szczegółów nie może być mowy o licencji. Teraz może wypada jednak poinformować o tym ministerstwo,skoro ten temat był dyskutowany z poszukiwaczami w ramach konsultacji środowiskowych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 listopada 2018, 17:13 
Główny Administrator
Główny Administrator

Czekamy na rozwinięcie tego pomysłu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]