gibson666 napisał(a):
Samolocik jak widać po twoich wypowiedziach kochasz dawny przemysł Polski i słusznie :) Trzeba by nawiązać kontakty z poszukiwaczami z okolic Końskich, Szabelni, Drutarni, tam i w okolicach sporo wytwarzali dla Powstania, oczywiście wytwarzali i w innych miejscach lecz często są to miejsca całkowicie zabudowane :(
Mogę trochę pomóc w tym temacie. Ogólnie był to wtedy teren największego Zagłębia Przemysłowego stąd dziesiątki małych i większych nazwijmy je zakładów produkowało wszelkie rzeczy dla powstania. Na 100% produkowały zakłady w dobrach Małachowskich - Dobra Końskie Wielkie na czele z Wielkim Piecem położonym w Stąporkowie bo innych wielkich pieców w tym kluczu nie było. Pobliski wielki piec w Białaczowie też zapewne produkował.
Do tego piece w Samsonowie i piece Suchedniowskie.
Oprócz tego tak na szybko: istniały fabryka broni w Pomykowie pod Końskimi + szabelnia w Gowarczowie. Na pewno broń i osprzęt wyrabiały fabryki Przysuskie należące wtedy do Dębińskich gdzie również była mała fabryka broni, szabelnia, rurarnia itd.
Temat jest mi dobrze znany, ale oprócz opracowania o fabryce broni w Pomykowie i mniejszych wzmianek o innych raczej próżno szukać dokładniejszych danych ile i czego dane zakłady wyprodukowały. Ciekawym byłyby wszelkie raporty produkcyjne ale te albo uległy spaleniu w czasie insurekcji, a później obydwu powstań (np dokumenty okręgu fabrycznego wschodniego z siedzibą w Suchedniowie) albo jak o zakładach Stąporkowskich w archiwach pozostały tylko te od lat 50-tych XIX wieku.
Ogólnie mogę poszukać w literaturze więcej, bo obecnie działam z głowy.