gibson666 napisał(a):
Na wstępie ponownie przepraszam za stan monet które przedstawiam, lecz że tak powiem na żywca :) przekręcając ją widać lepiej, a ja miałem w rękach dużą ilość Trojaków Stanisława Augusta i wydają mi się dziwne, proszę się im przyjrzeć dokładniej mając na uwadze że zostały znalezione w specyficznym miejscu. Ten drugi w najgorszym stanie został zniszczony przez moją osobę przez niebaczne włożenie go do nadtlenku wodoru a Stanisław miał takie gałązki laurowe za plecami i to na pewno :( miał łuszczącą się bagienną patynę]ale gałązki było widać na 1000% zniszczyłem go przez głupotę lecz młody byłem i płochy :( :( :( A i jest a raczej był z 1765 . Trzeci tak jakby miał jakąś tarczkę na ramieniu :? A do pierwszego to nie będę nic sugerować, ale przyjrzyjcie się mu :)
Dzięki, że uległeś moim namowom i pokazałeś te monetki :D
Stany rzeczywiście agonalne ale zawsze to coś, dla miłośników mennictwa SAP każda moneta jest ciekawa.
Jeśli miałbym cos o nich powiedzieć (mimo że miedź nie jest moim koniem), to bym rzekł tak:
Moneta 1 - rocznik 1766, oryginalna (dużo było pruskich odróbek tego rocznika),Mennica Warszawa, nakład 12,4 mln sztuk, rzadkość R (według Kopickiego), prawdopodobnie to wariant opisany w najnowszym katalogu Parchimowicz/Brzeziński jako pozycja 8.a4, która charakteryzuje się tym że ma małe litery na awersie oraz monogram "G" na rewersie. W lepszym stanie taka moneta jest do wglądu tu
http://wcn.pl/archive/51_0504?q=51%2F504&number=1Moneta 2 - rocznik trudno orzec, skoro mówisz ze pamietasz to "jak by było wczoraj, że była z 1765", to IMO brak podstaw żeby Ci nie wierzyć :8) , awers popiersie króla w zbroi, mennica Kraków, nakład nieznany, rzadkość R1 (według Kopickiego), jaki wariant trudno stwierdzić bo trzeba by policzyć jagódki na wieńcu rewersu ... a do tego raczej jasnowidz lub hazardzista by się przydali ;)
Moneta 3 - rocznik 1766, zbrojarz, mennica Kraków, nakład 12,4 mln sztuk (cały rocznik), rzadkość R1 (według Kopickiego), w najnowszym katalogu jest 16 wariantów zbrojarza w tym roczniku, jesli miałbym spekulować, to stawiał bym na wariant 7.b5 z 8 jagódkami, ale mogę sie mylić...
Raczej gałązek za plecami króla nie było (nawet na pewno), to była jego peruka która w portrecie w zbroi sięga mu aż do samego końca ramienia. Tu możesz zobaczyć jak wygląda czytelna moneta (inny wariant od Twojej) i jak ta peruczka mu się ładnie układa :cop
http://wcn.pl/archive/63_0491?q=trojak+1766Nie wiem co miałeś na myśli pisząc o pierwszej monecie, stawiam że fałszywka ale możesz wyjaśnić :?
No i jakby cos srebrnego się kiedyś trafiło, to proszę wrzucić lub info na priv