Teraz jest sobota, 11 kwietnia 2026, 15:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak zlokalizować bunkier??
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 20:27 
Generał Broni
Generał Broni

w mojej wsi znajduje sie bunkierek, ale został zasypany zaraz po wojnie, znajduje sie na dość dużym wzgurzu. nie wiem jak go zlokalizowac. powiedzcie mi jakiego sprzetu uzyć żeby go tak mniej wiecej zlokalizować i potem odkopać w miare możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 20:44 
Poczciwy Otto

Zależy jak głęboko go zakopali. Ja bym pochodził z długim prętem i jak na większym obszarze (Kilka m2) byłby opór przy wbijaniu to zacząłbym kopać. No chyba że to ołówek albo inna jednoosobówka to bym sobie darował bo takie coś ciężko znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 21:45 
Generał Broni
Generał Broni

to jest ponoc duzy bunkier, ale z tego co ludzie mowią to on jest co najmniejmniej 2 m zasypany smieciami....... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 21:59 
Poczciwy Otto

Hmm... może być ciężko. A zdążyło zarosnąć? Bo rośliny pod którymi jest beton/skała rosną karłowate w porównaniu z innymi. Tak przeczytałem w książce o archeologii i oni tak ponoć fundamenty odnajdują.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 23:15 
Buszujący w śniegu

Przyjrzyj się roślinności na starych cmenyarzach. Są to takie małe przyziemne roślinki o ciemnozielonym kolorze oraz kłącza które rozrastają się po glebie oraz oplatają drzewa. Możesz poszaleć z wykrywką na all metalu ( jak napisałeś wcześniej zasypane śmieciami- "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! trochę stali i innych metali też tam leży).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 23:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jesli jest cos zasypane to powinno byc widoczne na zdjeciach lotniczych, nazywa sie to znamiona wegetatywne czy jakos tak.
pozdrawiam
mcns

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: jak zlokalizować podziemny obiekt ?
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 11:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A ja bym proponował zrobić pomiary elektrooporowe. Niekoniecznie na całym tym terenie a jedynie w kilku wybranych i najbardziej podejrzanych punktach. Zakładając że 1 pomiar obejmie pole 20x20m będzie to 400m kwadratowych. Jeśli bunkier tam jest to nie ma możliwości aby go nie znaleźć. To najprostrza i zarazem najbardziej skuteczna metoda, którą znajdzie się dowloną podziemną strukturę zalegającą na kilkunastu matrach a w niektórych sprzyjających warunkach zasięg takiego urządzenia może nawet sięgnąć kilkudziesięciu metrów.
Po każdym pomiarze wskazane by było zrobić od razu odczyt i zinterpretować go , żeby stwierdzić czy nie objął on poszukiwanego miejsca. Jak ktoś ma doświadczenie w szukaniu betonowych struktur to jest ogromna szansa żeby trafić za 1 czy 2 razem.

Oczywiście można też sięgnąć po georadar itp. ale z tego co często obserwuję , to bardzo niewiele jest pośród naszych poszukiwaczy osób , które potrafią poprawnie zinterpretować wyniki pomiarów georadarowych i wtedy musiałbyś zatrudnić fachowca który powie Ci czy to co znalazłeś jest tym czego szukasz - a za to jak wiadomo się płaci :666

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 12:46 
Poczciwy Otto

Jak się ma kasę na takie coś to można i ekipę murzynów (Bez obrazy Murzynów - nie chodzi o rasę ale żargonowe określenie osoby wykonującej za nas robotę) wynająć albo koparką wjechać. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 13:28 
Buszujący w śniegu

Podejrzewam, że koledze chodzi o najbardziej oszcządną wersję poszukiwań tego bunkra, no chyba, że ktoś nie ma co robić z kasą. Najbardziej ekonomiczną wersją będzie pytanie starszych ludzi o to miejsce albo buszowanie z wykrywką.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 18:29 
Generał Broni
Generał Broni

adam a mozesz mi powiedziec co to są te pomiary elektrooporowe?? i co do tego jest potrzebne? bo ja jestem technik budownictwa (przyszly)a nie technik elektronik ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: elektrooporówka
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 20:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sorry. zapomniałem , że nie każdy to wie.
Metoda elektrooporowa polega na przepuszczaniu przez określonych rozmiarów sześcian ziemi prądu elektrycznego. To tak pokrótce tłumacząc. Stosuje się tu 2 elektrody nadawcze i 2 odbiorcze. Każdy fragment gleby w zależności od jej struktury przewodzi inną wartość prądu. Te wartości mierzy się i porównuje w energią dostarczoną do ziemi. Wynikiem pomiarów jest siatka rezystywności gleby na określonym polu pomiarowym. Na jej podstawie można określić wszelkie niejednorodności istejące w ziemi. Niegdyś z tej metody korzystali głownie archeolodzy. Teraz z tego , co widzę to bardziej modny jest georadar , który działa jednak na zupełnie innej zasadzie. Jest jednak o wiele bardziej kosztowny a interpretacja wyników pomiarów jest nieco bardziej skomplikowana.
Metodą elektrooporową można z łatwością zlokalizować obiekty podziemne , bunkry , sztolnie , piwnice , fundamenty. Interesujące jest to , że możliwe jest też zlokalizowanie tego co jest zasypane czy też zalane gdyż struktura gruntu w takim miejscu jest nieodwracalnie naruszona. Umożliwia to namierzenie np .fundamentu bo budynku , który stał gdzieś np. 100 lat temu itp.
Oto link do miejsca gdzie opisałem bardziej rozlegle zasadę działania elektrooporówki: http://www.eksploracja.org.pl/pomiary/pomiary.htm
Korzystam z takich pomiarów od paru ładnych lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło się abym nie trafił na to , czego szukałem. Czasem to , co się znajduje wygląda inaczej niż człowiek to sobie wyobraża ale ogólnie mówiąc metoda jest naprawdę skuteczna.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 21:58 
Moderator
Moderator

Witam.spróbuj do lokalizacji wykorzystać leżący śnieg. Jeżeli temperatura jest ciut poniżej zera i leży cieńka warstwa śniegu ,to czasami można zobaczyć coś co jest pod ziemią.Śniegu w tym miejscu nie będzie, lub będzie inaczej wygladał niż w innych miejscach(minimalnie cieplejszy grunt w miejscu gdzie pod ziemią jest pustka).Czasami wręcz widać zieloną trawę, dlatego obserwuj roslinność.Najlepsze efekty daje tzw "przymrozek", kiedy jeszcze nie ma sniegu, a na trawie jest szron. W takim podejrzanym miejscu szronu na pewno nie będzie.
Oczywiście metoda ze śniegiem nie zawsze przynosi efekt ( zalezy od głebokości i wielkości zakopanego obiektu), ale spróbować trzeba.Powodzenia ,a jak znajdziesz to się pochwal.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 22:23 
Generał Broni
Generał Broni

adam przeczytalem to 3 razy na tym linku i ... czyli ja musze wiedziec jaka tam jest gleba i znac jakie ona nateżęnie prądu przenosi?? a i co mam do tych elektrod podlaczyc?? akumulator czy co?? ok jak znajde to sie pochwale":D pojade tam w sobote bo dopiero w ten dzien mam czas... (szkola)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: elektrooporówka c.d.
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 23:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tak jak georadar , czy detektor metali jest urządzeniem to analogicznie miernik rezystywności gruntu również jest urządzeniem które jest potrzebne do pomiarów. Wykrywacz metali posiada sondę pomiarową w postaci cewki . Sondami miernika rezystywności gruntu są właśnie elektrody o których pisałem wyżej. Aby przeprowadzić takie pomiary potrzebujesz więc kompletne urządzenie składające się z miernika oraz elektrod. Długo by tu można pisać o tym .....
Obecnie spotykane mierniki rezystywności gruntu są w pełni zautomatyzowane. Nie musisz znać rodzaju gleby , nie musisz też przepisywać wyników pomiarów na kartkę papieru gdyż urządzenia te posiadają układy pamięciowe. Jest w internecie kilka ciekawych tekstów o tym obrazujących tego rodzaju metody pomiarowe. Proponuję poczytać. Nie licz jednak na to , że wbijesz w ziemię 4 pręty . wrzucisz tam napięcie z pierwszego lepszego akumulatora i zaraz znajdziesz bunkier.
Acha. I jeszcze jedno. Sondowania elektrooporowego nie stosuje się zimą ani po deszczu ze względu na znacznie podwyższoną wilgotność gleby , która wiąże się z nadmiernym przewodzeniem prądu elektr. Gdybyś więc chciał skorzystać z tej metody to zalecane byłoby poczekać do wiosny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

adam jeszcze jedno gdzie mozna taki sprzet kupic ewentualnie wypozyczyc?? a co do pory roku to i tak mam zamiar czekac do wakcji. mam nadzieje ze nie bedzie powtórki z 1997 r. ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]