czarny12 napisał(a):
Dęby Lubycza królewska o te bunkry mi chodzi. W Lubyczy była szkoła z internatem być może to bajki być może prawda ale z tego co słyszałem dwóch kolesi z owej szkoły chodzili po bunkrach i ponoć się wysadzili jakimś niewypałem, tą historię słyszałem od ludzi. Sam byłem wiele razy na tych bunkrach zbierałem zapalniki itd. skoro nie było tam żadnych walk dziwne byłoby aby bunkry same od siebie się zawaliły. Bunkry o których mówię to są same ruiny, kiedyś jak tam będę to zrobię kilka zdjęć i wstawię na forum
Zaraz, zaraz .... Chodzi o uczniów szkoły podstawowej nie studentów . Powiem tak jest coś w tym prawdy ale nie do końca... Historia którą opowiadasz miała następujący przebieg : dwóch chłopaków znalazło granat moździerzowy  w okolicach schronów w P.O. Dęby . Zanieśli go do szkoły i na przerwie manipulowali przy nim na korytarzu szkoły. Nastąpił wybuch jeden zginał na miejscu drugi z ciężkimi obrażeniami został przewieziony do szpitala . Dyrektor szkoły zostawił kawałek osmolonej ściany ku przestrodze innym domorosłym saperom . Było to dość dawno.
O
Co do schronów  obiekty w P.O. Dęby nie były ukończone ,  atak Niemców w czerwcu 1941 r zastał  nawet brygady robocze przy pracy . Co do wysadzeń dokonali tego Niemcy odzyskując pancerze bądź później cofając się przed A.CZ. Jeden lub dwa obiekty dokładnie nie pamiętam służyły do detonacji niebezpiecznych polskim saperom. Walki trwały krótko można by powiedzieć że Niemcy przeszli z marszu. Natomiast większe walki trwały w graniczącym z tym P.O. -P.O. Goraje . To co się znajduje w okolicach schronów ( oczywiście mam na myśli niebezpieczne ) to w większości amunicja porzucona lub pozostałości po detonacji  schronów . Niemcy robili to w ten sposób : znalezione niebezpieczne znosili do schronu następnie go wysadzali . Jakość niszczenia w ten sposób pozostawia dużo do życzenia i stąd Twoje znaleziska 
Obiekty P.O. Dęby znajdują się głównie na polach uprawnych więc trzeba poczekać do orki . 90% schronów wysadzona s i okresowo podtopiona , na niektórych zachowały się kopuły pancerne.  Mała podpowiedz : w okolicach są ruiny folwarku zniszczonego przy budowie obiektu a w lesie idąc w kierunku na P.O. Goraje zachowały się w bardzo dobrym stanie stanowiska polowe w tym pozostałości po schronach drewniano-ziemnych .Poniżej kilka moich fotek z P.O Dęby :