Teraz jest sobota, 6 czerwca 2026, 03:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sosnowiecka Zagadka W Piwnicy Starej Kamienicy?!(SZYBIK???)
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

Dzisiaj czyli 12.12.2005r. nasz Jurajski Klub Speleo- Będzin odwiedził mityczne miejsce jakim jest Dziwny szybik na dnie starej Żydowskiej Piwnicy w jednej z paru dziesięcioletniej Starej Kamienicy.
Według opowieści gospodarza który wlał tam kiedyś w tą ceglaną dziurę całą wannę wody w której trzymał ryby, stało się tak, woda wsiąkła natychmiastowo niczym jakiś zasycasz?
Kopaliśmy na dnie owego szybiku, wierciliśmy w ścianie i na dnie robiąc otwory poszukiwawcze niestety nie osiągnęliśmy celu?
Wszystko wskazuje na to iż owe zagłębienie kryje jakąś tajemnicę dobrze zamaskowanego podziemia lub schronu?!
Nasze prace po ok. 3-y godzinnej akcji przerwaliśmy i przełożyliśmy na inny termin.
Mamy zamiar tam powrócić i rozwikłać tą zagadkę, ale już z cięższym sprzętem niż mieliśmy teraz.

Ps. Czy ktoś z Forumiaczy zderzył się kiedyś z takim szybikiem w Żydowskiej Kamienicy??? Jeżeli tak to proszę o kontakt:
Serdeczne dzięki.

Poniżej wstawiam świeże fotki z dzisiejszej akcji:

[ img ]

[ img ]
[ img ]

Ostatnio edytowano środa, 8 lutego 2006, 13:47 przez Mar, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 23:01 
Generał Broni
Generał Broni

Cd Z dzisiejszej akcji!!!
[ img ]
[ img ]
[ img ]

[ img ]
[ img ]

[ img ]

Dwie ostatnie Fotki są już z Naszego Miasta Będzina i Góry Zamkowej gdzie dyskutowaliśmy o dzisiejszej akcji i podjęcia dalszych działan w owym szybiku.

Ostatnio edytowano sobota, 21 stycznia 2006, 16:18 przez Mar, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 23:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

a to moje fotki z tego wypadu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 00:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przyłączam się do zapytania mar i dołączam pozdrowienia dla jakże miłej gospodyni i cierpliwego gospodarza owianwj tajemnicą (tymczasowo) piwnicy :1
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 grudnia 2005, 23:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam
mogl to byc "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! schowek. Kamienica nalezala wczesniej do zyda??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 01:13 
Kapral
Kapral

Może to głupie :) ale propounuje wlać tam ponownie jak najwieksza ilosc wody jednorazowo, dodając jednocześnie do niej jakiś wskaznik np . pokruszony styropian który zbierze sie w miejscu najwiekszego zasysania, no i tam probowac dalszych eksploracji. Albo sprobowac wejsc tam z zapaloną swieca i obserwowac ruchy płomienia, może przy ktoryms rogu pojawią sie jakies zawirowania powietrza. Dosyc ciekawy temat, ale wielce prawdopodobne iż "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ów schowek zostal juz w calosci odkryty badz byl to rodzaj lodówki - spizarni. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 12:55 
Generał Broni
Generał Broni

Dzięki koledzy za dobre rady :1 , z tym wlaniem wody to też już sam myślałem, ale o styropianie w ogóle nie, dobry pomysł. Na pewno spróbujemy z chłopakami z klubu przy następnej próbie rozwikłania tego zagadkowego miejsca. Dziwne jest tylko jedno, iż owy szybik znajduje się tylko w jednej piwnicy całego osiedla Żydowskiego??? Jako chłodnia raczej nie pasuje, bo piwnice tam są naprawdę ostro, ale to ostro chłodne. :?
No i oczywiście opiszemy co tam doświadczyliśmy w tym poście! :ntp
Jeżeli ktoś jeszcze zna podobne szybiki to proszę o komentarz. :orko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 19:35 
Porucznik
Porucznik

WITAM

Mam dwa pytanka.
Czy to było przytryte
płytą metalową wpuszczona w podłogę ???

Czy kopaliście w głąb tej studzienki ???

Jeżeli nie to napisze Ci później co jest najprawdopodobniej pod spodem :) HI HI !!!

Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 21:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Było przykryte kawałkiem blachy (żeby nikt nie wpadł), nie ma żadnych śladów iż jakieś przykrycie było na stałe przytwierdzone, w środku otworu nie ma śladów jakichś uchwytów do schodzenia. Dodam iż po chyba trzech warstwach cegieł (od góry) studzienka rozszerza się, następnie jest równo do samego dołu, a na samym dole znów się rozszerza.
Zrobiliśmy otwór kontrolny w głąb, pod spodem piach i ziemia, jest możliwość że (jeśli jest tam dalej jakieś przejście) zrobił się korek (świadczyłaby o tym pusta przestrzeń za bocznymi ścianami) lub dół został celowo zasypany.
Tylko mi nie mów że pod spodem jest jakieś szambo czy cóś takiego :ups:
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2005, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

Mario napisał(a):
Tylko mi nie mów że pod spodem jest jakieś szambo czy cóś takiego :ups:

Jeśli tak to będzie wielki smród jak się przebiją :666

Byc może pod miastem są stare tunele, i ta piwnica jest do tego tunelu podłączona. U mnie w moim miasteczku sa takie tunele, czasem robotnicy budowlani się do nich przebijaja, z opowiadań naocznego świadka wiem że są dosyć konkretne (duże).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 11:11 
Porucznik
Porucznik

WITAM
Nie chcę być złym prorokiem ;) ,ale myslę że nie jest to jednak żadne zasypane przejście
Wielkością i kształtem przypomina mi to studzienki w których znajdować się powinien poziom
kanalizacyjny lub deszczowy z dostępem do rewizii. Przez rewizję można było udrożnić przepływ w razie
ewentualnego zapchania. Widzę na fotkach że studnia jest przy zewnetrznej śćianie budynku i tak powinno być
Istnieje tez możlowośc że swego czasu znajdował sie tam tzw zawór burzowy który w razie cofnięcia się wody z ulicy zapobiegał dostaniu sie jej z powrotem do piwnic budynku
Może to być także najzwyklejsza studzienka chłonna która służy do odprowadzenia wody z zalanej piwnicy prosto pod budynek
czyli w grunt. Jeżeli była by to studzienka tego typu mamy wytłumaczenie na pustą przestrzeń za cegłami.Po prostu przez lata woda wymyła grunt
Widziałem wiele piwnic nawet w nowych budynkach zalanych wodą po kolana i zapewniam że woda jeśli znajdzie sobie
nawet mały otwór do gruntu pod budynkiem to wpływa tam w wielkich ilosciach bez najmniejszego problemu.

Kolejną zagadką było to ,że studzienka jest jedyna w swoim rodzaju i nie ma podobnych w innych budynkach.
Wytłumaczenie także wydaje się być dosyc proste.
Otuż dawny właściciel kamienicy był bardziej zapobiegliwy niz jego sąsiedzi i sobie po prostu wymurował takie zabezpieczenie.
Jeżeli budynki obok sa identychne czyli jest to tzw kolonia domów to nie znaczy że instalacje odprowadzajace wodę ,a co za tym idzie
takie właśnie studnie muszą byc zawsze w tych samych miejscach.
Zależne jest to od wielu czynników między innymi od usytuowania budynku względem kanalizacii miejskiej lub szamba

Nie chcę zniechecać kolegów do dalszej eksploracji ponieważ oczywiscie to ja mogę byc w błędzie, jednak musicie sie liczyć niestety
z takim rozwiązaniem zagadki jakie przedstawiłem w tekscie powyżej

Trzymam kciuki i Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 12:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Oczywiście bieżemy pod uwage iż nic zaskakującego nie odkryjemy, dzięki za uwagi i sugestie :1
Według mnie twoje teorie co do tej dziury są wielce prawdobodobne. W razie jakichś nowości damy znać.
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Sosnowieckie podziemia cd.
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 13:20 
Kapral
Kapral

Podobno w czasie przebudowy ul.Deblinskiej konkretnie przy budowie fontanny
ziemia obsunela sie i odkryla podziemia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

Możesz coś więcej o tym zdarzeniu napisać?
Tez tylko o tym słyszałem, lecz nie znam szczegułów.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sosnowiec deblinska
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2005, 12:24 
Kapral
Kapral

mar inf.otym wydarzeniu zawarta byla w dzienniku zachodnim chyba w dodatku sosnowieckim 2 lub 3 tygodnie temu nr. piatkowy jezeli dotrzesz do tego art. daj znac.Ja ustalilem ze prawdopodobnie bylo to podpiwniczenie( jak to nazwal starszy swiadek zdarzenia) dzwonnicy.
osobiscie nigdy nie slyszalem o takim obiekcie w tym miejscu :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]