Już nie musicie sie zastanawiać. Już wiem do czego on
błąd ortograficzny!!! dostałem email z informacjami na temat. A oto one:Ringstand 58c (nazywany też potocznie "Tobrukiem") to mały, żelbetonowy schron do ognia okrężnego. Powstał w oparciu o konstrukcję używaną przez Włochów w czasie walk o Tobruk w Afryce. Niemcy po raz pierwszy zaczęli je stosować w roku 1942 na Wale Atlantyckim.
Schron był niemal całkiem ukryty w ziemi, nad poziom gruntu wystawał tylko strop przedziału bojowego z otworem, który służył strzelcowi (uzbrojonemu w MG-34 lub 42) do prowadzenia ognia. W chwili zagrożenia strzelec krył się we wnętrzu. Do środka wchodziło się z wykopu przez boczny otwór. Małe wymiary schronu utrudniały jego wykrycie czy trafienie. Rekompen- sowało to stosunkowo niewielką grubość ścian (standartowo 40 cm). Niskie koszty i prostota wykonania przyczyniły się do masowego stosowania "tobruków". Jako element fortyfikacji polowej mogły one samodzielnie tworzyć punkty oporu, lub stanowić uzupełnienie dla stałych fortyfikacji. Istniały też wersje ringstandów z zamontowanymi wieżami od czołgów lub jako stanowiska dla moździerzy.
Przekrój typowego schronu ringstand 58c
Warszawskie ringstandy są specyficzne. Większość z nich występuje w tzw. wersji fortecznej. Mają one wzmocnione ściany, w przedziale bojowym o grubości do 80 cm, pozostałe po 60 cm. Jednak przede wszystkim w stolicy występują unikalne ringstandy z nadbudówką.
Zapewnia ona dodatkową osłonę strzelcowi od góry oraz z trzech stron, ale ogranicza pole ostrzału. Takie zmodernizowane schrony można spotkać przy Dworcu Zachodnim, przy ul. Wojska Polskiego i ul. Filtrowej.
http://www.rawelin.com/forum/viewtopic. ... d1e3700a0a a to link tu są zdjęcia. Ten o który mi chodzi sie troszeczke różni :jump
W tej pierwszej informacji pisze że był on zakryty prawie cały pod ziemią lecz ten cały wystaje.