Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lokalizacje schronow we Wrocławiu
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 11:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

1.Dworzec Glowny(plac przed dworcem)
2.Dworzec Nadodrze (krzaki obok dworca-kilka szczelin przeciw lotniczych)
3.Dworzec Swiebodzki(jakies wejscie na torach i na placu kolo dworca)NIESPRAWDZONE
4.ulica Pelczynska (niedaleko stacji wroclaw osobowice- fort )NIECZYNNY
5.most kolejowy miedzy mostem Warszawskim i Trzebnickim-kilka wiezyczek obserwacyjnych i cos w rodzaju fortu(ZABETONOWANY))
6.Dworzec Nadodrze - ulica Flisacka(kilka schronow w poblizu dworca (na podworkach domow przy lini kolejowej))ZAMUROWANY
7.poczta glowna(tunel prowadzacy do dworca glownego pod perony)
8.park wschodni (niewielki bunkier dwu poziomowy (drugi poziom niedostepny))
9.park zachodni(przy cmentarzu-duzy fort )ZAMUROWANY
10.Al.Jana Kasprowicza(miedzy parkiem i ogrodkami jakis dziwny obiekt(UWAGA!!wewnatrz moga znajdpwac sie osoby w stanie nietrzezwym!!!)
oto czesc lokalizacji schronow i innych obiektow we Wroclawiu oczekuje innych lokalizacji
GG7721478

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 15:41 
"Spammerus maximus"

Nr 5 Prawdopodobnie stały tam flaki chroniące most kolejowy a te "wieżyczki" to schrony. Po dwa na każdej stronie Odry.
Nr 10 to koło mnie. Sam tam piłem jak byłem w liceum. Istnieje historia że jest to piwnica należąca do klasztoru który znajduje się po drugiej stronie ulicy i łączy ją z tym klasztorem tunel. Moim zdaniem to bajka, na wprost wyjści bowiem masz dom za płotem. Jest to dom w którym przed wojna mieszkał proboszcz. Teren zwiedzałem z wykrywką zanim tam zbudowano park zabaw dla dzieci :)))

Do spisu dodaj przejście i schron za wzgórzem Śłowiański. Idziesz za garaże i niedaleko rur ciepłowniczych powinieneś znaleźć wejście do czegoś co w szkole podstawowej nazywaliśmy "tajnym przejściem" którym możesz udać się na drugą stronę szerokiego torowiska. Za moich czasów były tam niemieckie napisy.
Zapomniałeś o schronach na rogu Ołbińskiej i Słowiańskiej, jest tam teraz skład leków. Istnieje połączenie ze szpitalem MSWiA które chciano udrożnić w latach 90 tych ale po przewierceniu 1 metra betonu odpuszczono sobie.
Śchrony na Grabiszyńskiej i Strzegomskiej etc...
O tych sprawach pogadaj z POLI na forum Odkrywcy. Myślę że wiele byś się dowiedział bo facet ma na temat Breslau bardzo dużą wiedzę którą zaczął gromadzić już w podstawówce.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 15:42 
"Spammerus maximus"

Zapomniałem jeszcze o prywatnych schronach na Karłowicach znajdujących się w ogródkach przy domach.
I większy schron na skwerze przy Obrońców Helu koło kina Ognisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 17:14 
Starszy Sierżant Sztabowy

Dorzucam to co w tej chwili pamietam:
-Ul Wiśniowa - kilka schronów plot na terenie rozdzielającym pasy ruchu
-Dworzec Główny - na torach kolo bodaj 3 lub 4 peronu
-Wzgórze Partyzantów
-Wzgórze Polskie - czy jakoś tak to się nazywa:)
-w piwnicach 3/4 willi na Krzykach schroniki plot:) U mnie są jeszcze drzwi(zamykane na takie śmieszne wajchy) i okiennice obite blacha
-malutki 1 -osobowy schron plot przy elektrowni wodnej
-Gdzieś w okolicach wsi Wysoka schorny kompanijne, dokładnej lokalizacji ne znam, ale są to chyba tereny wojskowe(strzelnica?). Było to kiedyś u Stojaka:)
-plac Solny- teraz kibelki, ale podobno jest tam kolo 50 pomieszczeń
-Nowy Targ
-Sołtysowice ul Redycka- kilka obiektów
-Sołtysowice podobno kilka schronów na ul przejazdowej ale nie sprawdzałem
-ul Osobowicka schron piechoty?
-Brochów ul Wiaduktowa
-ul Francuska(ogródki działkowe) schron piechoty
-Karkonoska za mostem partynickim chyba 3 obiekty

ps wiecie coś na temat tego dziwadła w parku wschodnim?? Jakaś podstawa pod działo plot?
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 17:17 

Aha [BS] Wolf :Twierdza Wrocław to FESTUNG BRESLAU, jednej literki CI brakuje :D :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 17:33 
"Spammerus maximus"

Widawa, po prawej stronie za serwisem fiata, obok auto schrott'u. Ten polecam bo jest co oglądać. To chyba nawet nie jest schron a jakiś bojowy bunkier z elementami schronu. Nie znam sie na tym ale jest co oglądać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 23:30 

Pewnie większości znany, ale części może nie - fajny link na ten temat: http://hydral.com.pl/neo/test.php?obiekt=876
Aha przypomnialem sobie o kilku obiektach plot na ul paczkowskiej- kilka małych schronów ziemnych i do niedawna stały niedaleko lokomotywowni pod drzewem chyba 3 takie malutkie, zemontowane z podstaw bunkierki 1-osobowe.ale potem już ich nie widziałem...
Ponawiam pytanie co do tego obiektu w parki wschodnim.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Schrony
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 14:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzieki za wszystko!!
1.o tunelu z Słowiańskiej na ZNTK juz wiem od dosc dawna
2.piwnica na Kasprowicza to wedlug niektorych mogla byc tzw."lodowka" czyli pomieszczenie w ktorym przechowywano zywnosc ciekawostka jest ze kiedys stal tam palac(podobno...)
3.Czy powiedzialem gdzies ze opowiem o wszystkich schronach ktore znam.. :) tajemnica mnie obozwiazuje!!:)
A teraz kolejna czesc..
1.Osobowicka tuz przy polach irygacyjnych rozwalony schron piechoty
2.wal na osobowicach maly schron wkopany w wal zamkniety co prawda ale z jaka ladna naklejka:)
3.Bunkier na olbinskiej(o tym bunkrze to juz chyba wszyscy wiedza...)
4.ulica ładna taki sam tylko kwadratowy (zamkniety)
5.wedlug pewnej ksziazki("Upadek Festung Breslau") w okolicy osiedla "Swojec"mialy sie znajdowac jakies wielkie bunkry ktore mialy miec 3 poziomy piwnic kanalizacje i oswietlenie(wlasne!!!) i tu wystopil problem nie ma we wrocławiu osiedla ktore by sie "swojec" nazywalo!!
6.dawny bastion ceglarski(obok muzeum narodowego)w srodku co prawda bytuja rozne typy ale mozna sie tam dosc latwo dostac
7.podworko ulic(Kleczkowska,Zegadłowicza,Struga,Kraszewskiego)niewielki schron przeciw lotniczy
Milej zabawy zycze:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Park Wschodni
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 14:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W srodkowej czesci parku wschodniego znajduje sie niewielki obiekty zbudowany z kamienia i betonu,tuz po wojnie w srodku znajdowalo sie kilka panzerfaustow i helmy na gorze mial byc zmontowany karabin maszynowy ,pod tym bunkrem mial by niewielkiej kubatury schron a wlasciwie magazyn (dane uzyskane od miejscowych) teraz ten bunkier stoi pusty a drugi poziom jest na 100% niedostepny tyle wiem o tym bunkrze:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: schrony
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 14:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hans rur juz dawno przy Słowianskiej nie ma!!niestety wyjscia z tunelu tez nie:( a swoja droga ciekawe co bylo w tym tunelu ci ktorzy go zwiedzali na pewno zauwazyli ze w jednym miejscu jest studzienka ,obok ktorej jest wneka w scianie (odziwo z kalmrami mimo ze w srodku jest woda)tak wiec jest tam rura wchodzaca w sciane!! w ruze idzie woda z opadow ktorej niewiedziec czemu czasem jest strasznie dzuo mimo ze w okolicach tunelu jest sucho... moi koledzy stwierdzil ze trzeba rozwalic podloge aby to sprawdzic ,naszczescie ich powstrzymalem:) a z mostem kolwjowym to jest tak ,jak sie stoji na brzegu polnocnym(tym od Kasprowicza) to jest tam taki obiekt w ktorym widac strzelnice(a moze i nie strzelnice...) i z jednej storny jest co jak dzrwi tylko ze betonem zlane,i w tym betonie jest odprysk(moze ktos kiedys lomem potraktowal??) i wlasnie dlatego mi sie wydaje ze to mogl byc jakis fort a swoja droga jest to podobne do obiektu przy moscie kolo cmentarza osobowickiego

P.S.A ja myslalem ze tylko ja wiem o tym tunelu:)
P.S.2 A moze to wejscie do legendwrnego metra??:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 21:47 
"Spammerus maximus"

Niedaleko Słowiańskiej uczęśzczałem do podstawówki i często koło tunelu bawiliśmy się z kolegami. Tunel był "miejscem magicznym" które każdy odważny musiał przejść:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 23:33 

Hans : gdzie się znajduje ten obiekt:

Widawa, po prawej stronie za serwisem fiata, obok auto schrott'u. Ten polecam bo jest co oglądać. To chyba nawet nie jest schron a jakiś bojowy bunkier z elementami schronu. Nie znam sie na tym ale jest co oglądać.

Jedyne miejsce ,które mi pasuje(znajduje się tam Widawa, autoshrot i salon Fiata) to droga wylotowa na Poznań bodaj zaraz za Psarami.
Czy dobrze myślę?
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 23:40 
"Spammerus maximus"

Tak, masz tam Bar koło schrott'u a za barem jest lasek i ten właśnie schron z systemem okopów betonowych. Piękny widok.
Dla zainteresowanych powiem że znam człowieka który na miejscu gdzie znajduje się teraz schrott wyciągnął kupę fantów jako że był tam staw i mokradło i prawdopodobnie zrzutowisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: bunkry
PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 14:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a ma ten bunkier jakies strzelnice??, chyba niedlugo pojade sobie pozwiedzac:)
Hans mam do ciebie takie pytanie, jakiej tresci byly to napisy??(na słowiańskiej) i jescze jedno po drugiej stronie (na ZNTK) byly kraty??tzn.jeszcze jakies 3 miechy temu byly ale chcialbym sie dowiedziec czy one tam byly od zawsze czy juz jakos potem

Chcialbym opowiedziec cos o dworcu Swiebodzkim, wedlug jednego mojego kolegi pod Swiebodzkim maja znajdowac sie bardzo podobne podziemia jak te pod dworcem glownym,podobno mialy byc dosc pokazne i nawet dwu pozimowemialo sie tam wchodzic z torow jakos ale niestety wiecej nie wiem ,fakt ze w okolicach duzo jest roznego radzaju mniejszych lub wiekszych schronow ale czy pod samym dworcem moglo cos byc??

a teraz kolejny odcinek listy
1.Port miejski -kilka bunkrow raczej bojowych, pod przepompownia znajduje sie podobno jakis wiekszy obiekt,nie wiem niewidzialem
2.Szkola podstawowa 74 w piwnicach przechowywano kiedys panorame raclawicka, w podziemiach szkoly znajduje sie podobno tunel laczacy ja z drugim budynkiem szkolnym a stamtad tunel mial prowadzic do Technikum przy ul.Trzebnickiej czesciowa sa to fakty sprawdzone jednak jakos nie wieze zeby budynek szkolny przy trzebnickiej byl jakos polaczony z technikum,a moze to jednak prawda:)??
3.malutenki bunkierek na ZNTK (jest to wiezyczka z kilkoma otworami niezbyt ciekawa,ma natomiast drugie pietro (nie podziemne:))
4.bunkry na kilku podworkach w okolicy Kleczkowskiej tych jednak nie polecam bo kreca sie tam rozne menele i sa zazwyczaj smiecmi zasypane

powymnieniam dane takze na GG7721478

P.S. moglby ktos potwierdzic lub zdementowac pogloski o metrze we wroclawiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: bunkry
PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 15:16 
"Spammerus maximus"

[BS] Wolf napisał(a):
a ma ten bunkier jakies strzelnice??, chyba niedlugo pojade sobie pozwiedzac:)
Hans mam do ciebie takie pytanie, jakiej tresci byly to napisy??(na słowiańskiej) i jescze jedno po drugiej stronie (na ZNTK) byly kraty??tzn.jeszcze jakies 3 miechy temu byly ale chcialbym sie dowiedziec czy one tam byly od zawsze czy juz jakos potem

W linku podanym przez kuleczkę widać podobny z okopami betonowymi.
Nie pameam bo niemieckiego w tamtym czasie nie znałem ale na biąłym tle czarne liter, poza tym szło się szybko bo się bałem cyganów którzy mieli czatować na nas w tym tunelu :jump
A krat nie było bo wychodziliśmy z drugiej strony:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]