Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Schron w Krakowie...
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 15:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

W wątku: viewtopic.php?t=3793 była mowa o poniemieckich schronach w Krakowie i pytanie o inne istniejące podziemia.
Jest jeden schron (najprawdopodobniej, chyba, że to jakieś inne podziemia) w Krakowie, w którym byłem baaaaaaaaaaaardzo dawno temu. Nie bierzcie to za złośliwość, ale niektórych wypawiadających się we wcześniejszym temacie, nie było wtedy jeszcze na świecie :-). A schron jest bardzo blisko pl. Inwalidów, choć to nie jeden z tych, które były opisywane w tamtym wątku. Ostatnio sprawdziłem i nawet widać zasypane wejście.
Aby nie było łatwo, dam Wam tylko ogólne wskazówki. Kto pierwszy znajdzie obiekt - ma ode mnie nagrodę-niespodziankę!
A teraz druga wskazówka - schron znajduje się w podwórku jedngo z kwartałów. Od wschodu i północy kwartał ten zamykają stare kamienice, a od południa i zachodu nowsze bloki (kierunki świata podaję mniej/więcej). Widoczne wejście do schronu (zasypane, ale pod stropem jest szczelina) znajduje się od strony południowej. Miejsce jest ogólnie dostępne. No i to wszystko blisko pl. Inwalidów i blisko pewnego dobosza............
Uwaga, nie wiem z jakich lat jest ten schron, ale myślę, że młodzi, krakowscy ekslporatorzy dowiedzą sie o nim więcej i podzielą się z innymi swą wiedzą.
Pozdrawiam i życzę miłegio szukania! :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 09:43 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czy chodzi o ten schron????
(panoramka wykonana z fotek "RAWELINU" bez ich wiedzy i zgody)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 10:53 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Pudło!
Przykro mi, ale nie chodzi o przedstawiony na zdjęciu schron przy Karłowicza/Symfonicznej.
A propos. Czy ktoś widział jak stawiano ten nowy budynek? Jak jego umieszczenie ma się do lokalizacji schronu? Podobno planowana jest budowa następnych bloczków, chyba że poskutkują protesty okolicznych mieszkańców. Jeśliby budowa ruszyła, to może przy okazji można by schronik spenetrować?
Wracając do mojej "tajemniczej podziemnej budowli" - Twoja propozycja z podanymi przez mnie wskazówkami zgadza się. Jest umieszczony między nowymi i starymi budynkami - nawet kierunki świata się zgadzają :) Ale gdzie ten _dobosz_, o którym mówilem?
"Szukajcie a znajdziecie" - jak mówi pismo...

Przy okazji, czy Ty jesteś współautorem strony o Twierdzy Kraków? Dobra robota! Jeśli tak to mam pewną propozyjcę...
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 10:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

:kill Szkoda, :mad: a juz liczyłem na tą nagrodę, :roll: hehehe :lol: ... Bedę szukał dalej...

Tak to ja jestem autorem sytony Forty Kraków... jaka to propozycja??? Może na emaila.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 11:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dobra, wysle Ci pozniej maila.

A co do poszukiwanego schronu to jednak nie jest tak z budynkami wokol i stronami swiata...
Ten "tajemniczy obiekt" jest otoczony budynkami, ale - wschodu sa te starsze, a od poludnia i zachodu nowsze czyli bloki. A od strony polnocnej sa i nowe i stare (chyba... musze tam podejsc i sprawdzic, aby nie wprowadzac Was w blad) :ups:
No i ten dobosz, zupelnie niedaleko.... :idea

:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 15:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czy ten obiekt jest położony w obszarze tego zdjecia lotniczego??? I co z tym doboszem... Przenośnia, skojarzenie???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 12:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No prawie, prawie. :lol: Tzn. moze kawaleczek jeszcze sie miesci.
Wszedlem na Wrota Malopolski i koryguje strony swiata. Zreszta, dam Ci podpowiedz (ale z nagrody to juz nie bedzie :D )
Zobacz na fotke, ten podziemny obiekt miesci sie w tym kwartale... A dobosz jest, jak najbardziej - blisko wejscia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 13:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to oto chodziło, nasuwa sie pytanie, czy aby to schron poniemiecki????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 14:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzisiaj przechodziłem "dzielnicą niemiecką" i co zobaczylem - wejście do jednego ze schronów plot pod kamienicą zostało zabetonowane (!). Chyba własciciel bał się, że mu wyniosa drzwi na złom... Był to jedyny taki schron z wejściem bezpośrednio z ulicy z zachowanymi drzwiami gazoszczelnymi... Szkoda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 14:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wiesz, czy blefujesz? ;)

A kto mowil, ze to poniemiecki? Sam nie wiem. Moze wartaloby sie dowiedziec.

A te zamurowane drzwi to zapewne w naroznej kamienicy na rogu Karlowicza i Szymanowskiego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 14:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Chodzi o kwartał Krowoderska/Gzymsików/al.Słowackiego. :h
"Zamurowane" drzwi to kamienica jak piszesz na rogu Szymanowskiwego i Karłowicza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 14:33 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Bingo! :1
Czy wiesz cos na temat tego schronu? Wlazilem tam, jako nastolatek jeszcze w latach siedemdziesiatych. Przypomnialem sobie o tym niedawno, czytajac stare dyskusje na forum. Tez zastanawiam sie kiedy to wybudowano. Mozna by spytac okolicznych mieszkancow.
A tak przy okazji, czy wiesz jak daleko siegaly granice "dzielnicy niemieckiej"?
Pozdrawiam a kiedys zapraszam na zdobyczne piwo (albo napoj zastepczy) :) :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 17:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ech, schronów ja widać co nie miara:) a tak naprawdę to schrony w "dzielnicy niemieckiej" to nie wszystko co możemy znaleźć w Krakowie z tego typu budowli!
Mój pomysł dalej aktualny... namierzajmy schrony i napisy póki jeszcze są!!
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 17:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Można zorganizować mały wypadzik bunkrowo-schronowy i w końcu namierzyć jakieś nowe obiekty! trzeba dać teepeefowi nowe pole do popisu i chorych teorii bo się nudnawo robi:)
buchacha!!
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 18:13 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czesc korbol,
na poczatek - wyrazy uznania za strone Rawelin. Przy okazji: nie masz jeszcze sfotografowanych wszystkich napisow schronowych... Albo sam jutro zrobie, albo dam Ci namiar. Wlasnie dlatego pytalem, jak daleko siegala "dzielnica niemiecka", bo znalazlem oznakowania dosc daleko od Alej.
A co sie tyczy "krakowskiej ekspedycji schronowej" to sam tez mialem taki pomysl. Wydaje sie, ze moznaby to bez problemu zalatwic w Urzedzie Miasta (moge to zrobic). Tym bardziej, ze po ostatnim zamieszaniu z fortami sytuacja wydaje sie byc przyjazna.
Ale, uwaga, nie ponosze odpowiedzialnoci za ewentualne rozczarowanie po penetracji schronow. Przecie tam kazdy mogl wejsc i to dlugo po wojnie.
pozdrrrrrrrr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]