W wątku:
viewtopic.php?t=3793 była mowa o poniemieckich schronach w Krakowie i pytanie o inne istniejące podziemia.
Jest jeden schron (najprawdopodobniej, chyba, że to jakieś inne podziemia) w Krakowie, w którym byłem baaaaaaaaaaaardzo dawno temu. Nie bierzcie to za złośliwość, ale niektórych wypawiadających się we wcześniejszym temacie, nie było wtedy jeszcze na świecie :-). A schron jest bardzo blisko pl. Inwalidów, choć to nie jeden z tych, które były opisywane w tamtym wątku. Ostatnio sprawdziłem i nawet widać zasypane wejście.
Aby nie było łatwo, dam Wam tylko ogólne wskazówki. Kto pierwszy znajdzie obiekt - ma ode mnie nagrodę-niespodziankę!
A teraz druga wskazówka - schron znajduje się w podwórku jedngo z kwartałów. Od wschodu i północy kwartał ten zamykają stare kamienice, a od południa i zachodu nowsze bloki (kierunki świata podaję mniej/więcej). Widoczne wejście do schronu (zasypane, ale pod stropem jest szczelina) znajduje się od strony południowej. Miejsce jest ogólnie dostępne. No i to wszystko blisko pl. Inwalidów i blisko pewnego dobosza............
Uwaga, nie wiem z jakich lat jest ten schron, ale myślę, że młodzi, krakowscy ekslporatorzy dowiedzą sie o nim więcej i podzielą się z innymi swą wiedzą.
Pozdrawiam i życzę miłegio szukania! :=