Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przedmoście Kalisz
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 18:26 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Zacharski napisał(a):
Może kiedyś wypłyną na światło dzienne zdjęcia kolejnych schronów Przedmościa Kalisz z czasu wojny. Oby. Póki co, te są hitem :)

Wiesz ten Piotr z Konina jest skarbnicą materiałów o polskich umocnieniach z 1939r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 20:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Będę musiał do niego skrobnąć e-maila zatem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 22:17 
Szeregowy
Szeregowy

Czołem Koledzy!
Na początek ważne sprostowanie - zdjęcia, które przekazałem Sztyrlicowi nie są niestety moją własnością. Były one prezentowane na forum Odkrywcy, lub innych forach fortyfikacyjnych, a pochodzą zapewne z podglądów archiwalnych zdjęć wystawianych na różnych portalach aukcyjnych.
Przedmoście Kaliskie było prawdopodobnie jedną z niewielu pozycji całkowicie wykończonych: schrony były obsypane i pomalowane w kamuflaże. Rzeczywiście uzbierał się komplet przedstawiający malowanie kamuflażowe obu widocznych, nieobsypanych ścian jednego ze schronów do ognia jednostronnego w wersji bez przelotni. Do chwili obecnej w Kaliszu przetrwały dwa takie schrony (nr 3 i 5 wg numeracji z mapy ze strony http://schrony.friko.pl/apoz.htm), niestety nie jest to żaden z nich, bo: 5 - nie ma otworów na zastepczą przelotnię ochrony wejścia; a 3 - na zdjęciu z siedzącymi żołnierzami widać, że ma oderwany kawał betonu na wysokości otworu do piecyka przy górnym narożniku otworu wejściowego. No ale 3 nadal posiada pięknie zachowane niewyblakłe resztki oryginalnego malowania! To jest ewenement w skali całego kraju.
To jest też zagadka = a może to schron nr 1 (też jest jednostronny), a może któryś ze schronów nieodnalezionych (raporty z sierpnia 1939 r. mówią, że w Kaliszu wykonano 21 szt. schronów a znamy 19 szt.)? Wyraźna przerwa i otwarta przestrzeń w sektorach ostrzału występuje miedzy schronami nr 5 i 6 oraz nr 14 i 15.
Może uda się Wam to wyjaśnić? A przy okazji zinwentaryzować i obfotografować pozostałości malowania na reszcie schronów. Warto też uświadomić właścicieli posesji, żeby nie niewelowali pozostałych istniejących nasypów maskujących.
Pozdrawiam
PK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 09:00 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Witam kolegę forttravel super że tu jesteś jak masz jakieś foty z przedmościa to wrzucaj.Napisałeś że ta duża przerwa jest między 5 a 6 ale my staliśmy przy 4 i patrzeliśmy w kierunku Dobrzec a przerwa między 4 a 5 w terenie patrząc na oko wynosi trzy kilometry i może tu by trzeba szukać tych zaginionych dwóch schronów,ale ja już nic się nie odzywam zdaje się na twoje opinie.Pozdrawiam Sztyrlic P.S jakiego bardziej używać zwrotu bunkier czy schron.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 10:12 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dokładnie, duża przerwa pomiędzy schronami istnieje między numerami 4 a 5, wynosi ok. 3,5 km marszu.
Jednakże należy pamiętać, że w niektórych miejscach Polski, budowano schrony w grupach, a nie ciągłej linii (przykład Przedmoście Koło).
Swego czasu, starałem się szukać dodatkowych obiektów,bo raport z 28 sierpnia 1939 roku mówi o 21 schronach żelbetonowych ukończonych i 3 kolejnych w budowie.
Oglądałem zdjęcia satelitarne Kalisza i okolic, chodziłem po jakiś chaszczach, ale nic z tego.
Co jedynie, natrafiłem z kolegą na informację o schronie, który istniał przy ul. Piechurów w Kaliszu jeszcze 30 lat temu,ale właściciele terenu wyburzyli go pod budowę domu (a temat był ciężki). Właścicielka terenu w rozmowie z nami opisała go, jako w połowie betonowy, a w połowie z drewnianych pali. Czyżby więc to był jeden z tych 3 nieukończonych w budowie, który na szybko próbowano "załatać"drewnem? Miał być niby na jedno stanowisko CKM. Jego współrzędne,po wykonaniu pomiarów w tym miejscu,to:
N 51° 43’20”
E 18° 00’39”
Co do zdjęcia,to najbardziej schron w kamuflażu pasowałby mi pod 3-kę, aczkolwiek faktycznie te uszkodzenie...No i nie ma tych zawiasów,które pozostały do dziś...Na 1-kę teren mi zbytnio nie pasuje, ale może się mylę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 18:22 
Szeregowy
Szeregowy

Istotnie, myślałem o przestrzeni między schronami 4 i 5, inne miejsca zaznaczyłem na mapce na czerwono. Mapka pochodzi z artykułu z Fortecy nr 3-4/98. Uwaga na starą, nieaktualną numerację schronów, nie znam innej z sektorami ostrzału.
Załączam też tabelę z wykazem znalezionych schronów z podziałem na typy i porównaniem z danymi z raportu z 1939 r. Tylko na trzech pozycjach w całym kraju zdarzyło się, że schronów znalezionych obecnie jest mniej niż w tym raporcie opisanych jako wykonane. Zawsze znajdywaliśmy więcej, bo schrony nieobsypane były także klasyfikowane do obiektów będących w budowie, także dół na fundament to był obiekt w budowie. Stąd właśnie trudność w poszukiwaniach ostatnich teoretycznie nieodnalezionych schronów, ale też nie upieram się, że w raporcie nie ma żadnych przekłamań.
*Schrony opisane jako czołowe zakwalifikowaliśmy do tej grupy ze względu na kierunek ognia, takiego układu konstrukcji (ściana z wejściem i ochronną przelotnią na przeciw ściany ze strzelnicą z uchem) nie ma w Instrukcji Saperskiej, oryginalny schron do ognia czołowego wygląda trochę inaczej, ściana czołowa wydaje się mniejsza bo ma bardzo duże zaokrąglenia narożników.
Nietypowe (w sensie nie występowania w Instrukcji) są też schrony opisane jako małe obserwacyjno-bojowe ale najprawdopodobniej w nich też były ustawione ckm-y na specjalnym drewnianym stelażu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 18:59 
Szeregowy
Szeregowy

Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie tego samego schronu, zwróćcie uwagę jaki długi u podstawy musiał być nasyp czołowy skoro opada od stropu równią pod bardzo małym kątem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2014, 19:37 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Na koniec artykułu o Przedmościu Kalisz pod poniższym linkiem, jest mapka zrobiona na bazie google uwzględniająca kąt ostrzału poszczególnych schronów:
http://szczypiorno.info/informacje/hist ... ie-kalisz/
Kolega kiedyś noc poświęcił na jej stworzenie.
Nasyp na zdjęciu faktycznie konkretny.
Nasyp przy schronie nr 4, jedyny który zachował się w całości, nie jest tak duży mimo wszystko...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 21:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Tak się cały czas zastanawiam na tymi brakującymi schronami w stosunku do raportu z 28.08.
Jest taka książka: "Udział Społeczeństwa Ziemi Kaliskiej w Wojnie Obronnej 1939 roku”, a w niej mapka z pozycjami 29 psk na dzień 31.08. Generalnie mapka pozycji 29 psk pokrywa się z mapką Przedmościa Kalisz. Zastanawia mnie jedynie odcinek południowy. Zastanawia, ponieważ na południu odcinek 29 psk zachodzi dużo dalej na wschód, niż schrony Przedmościa Kalisz. Na mapce z tejże książki, zaznaczyłem czerwoną pionową kreską, mniej więcej miejsce, gdzie jest ostatni schron, czyli 19-tka. Co ciekawe, 19-tka otwór obserwacyjny posiada ukierunkowany na wschód, jakby front "łamał się". A pozycje 29 psk szły ponoć za rzekę Prosnę...Nie umiem logicznie wytłumaczyć tej różnicy. Może Wam by coś sensownego przyszło do głowy na ten temat...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 22:04 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Słyszałem już nie wiem od kogo że w miejscowości Lis na tej mapce,ona jest zaznaczona,to będzie już po drugiej stronie rzeki na skarpach obecnie są one zalesione są pozostałości po okopach i umocnieniach ziemnych jedyne wyjście to tam pojechać i to sprawdzić, może jakieś ślady się zachowały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 22:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No wiem, trzeba wyjść w teren po prostu.
Mam jeszcze jedno miejsce na oku do sprawdzenia, pomiędzy schronami 4 i 5, czyli w tej dużej luce Przedmościa Kalisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 22:48 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Apel

Fundacja „Walkiria” jest organizacją działającą na terenie południowej wielkopolski. Docelowo chcemy objąć działaniem całą Polskę. Dba o polskie fortyfikacje z 1939 roku, cmentarze wojenne, miejsca pamięci narodowej. Została założona przez Tomasza Dalinkiewicza, który do tej pory przewodził stowarzyszeniu „Miłośnicy Historii Wojen – Kalisz” i w jego ramach dbał o kaliskie bunkry. O ważniejszych działaniach tego stowarzyszenia, można poczytać pod poniższym linkiem:

http://przedmoscie-kalisz.pl.tl/Dzia%26 ... szenia.htm

Niestety owo stowarzyszenie posiada formę uproszczoną, a co za tym idzie, nie może pozyskiwać środków finansowych na swoje cele.

Bez wsparcia finansowego darczyńców prywatnych i samorządów, nie da się zbyt efektywnie działać. Tak zrodziła się potrzeba powołania Fundacji „Walkiria”.

W najbliższym czasie Fundacja chciałaby postawić tablice informacyjne koło schronów bojowych z linii obronnych Przedmościa Kalisz, Przedmościa Koło, Brudzewka.

Mamy też w planie stworzenie profesjonalnych stron internetowych poświęconych wspomnianym obiektom, na których będą znajdować się między innymi wirtualne spacery.

Chcielibyśmy również roztoczyć opieką schrony Przedmościa Koło, o które w tym momencie nikt nie dba.

Chcemy wydać przewodnik po Kaliskiej Linii Maginota.

Na to wszystko potrzebne są pieniądze.

Stąd nasz apel. Jeżeli leży Ci na sercu los polskich zabytków architektury militarnej, wesprzyj nas. Liczy się każda, najdrobniejsza choćby kwota, przekazana nam w formie darowizny. Dla firm przekazanie darowizny oznacza zwiększenie prestiżu na lokalnym rynku, daje możliwość dokonania odliczeń od dochodu do 10%. Osoby prywatne darowizny dla fundacji mogą odliczyć do 6% dochodu.

Darowizny prosimy przekazywać na konto bankowe Fundacji „Walkiria”:
10203000451110000003900780 BGŻ/oddział Kalisz

Ważne: w tytule proszę wpisać „darowizna” lub „na cele statutowe”. Osoby/firmy, które przekażą darowiznę i chcą dokonać odliczeń, muszą zachować sobie potwierdzenie wpłaty.

Statut Fundacji „Walkiria” jest dostępny na:

http://fundacjawalkiria.pl.tl/Statut-Fundacji.htm

Podstawowe dane identyfikacyjne Fundacji, to:
REGON: 302817902
NIP: 9680974992
KRS: 0000522187

e-mail: fundacjawalkiria@gmail.com
telefon: 662 567 401

W imieniu Fundacji dziękuję za wsparcie.

Tomasz Dalinkiewicz - prezes

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 22:54 
Szeregowy
Szeregowy

Drobny prezent na Święta od bunkrowego Mikołaja, w szczególności dla Zacharskiego i Sztyrlica.
Wyszło jakiś czas temu na jakimś forum/portalu aukcyjnym jeszcze jedno zdjęcie urbana w kamuflażu, odmiennym od poprzedniego. Wydaje mi się, że to może być kaliska 9. (nietypowy schron do ognia czołowego z uchem i okapem) bo ma mocno wyoblony narożnik i nie widać przelotni (wejście niewidoczne w ścianie na przeciwko strzelnicy). Czy możecie to potwierdzić naocznie względem budynków widocznych na zdjęciu?
Jestem prawie pewien, że poprzednio prezentowany schron w kamuflażu to będzie uszkodzona 1. Ten długi wał za nim to może być nasyp strzelnicy, która tam funkcjonowała przed wojną.
Wszystkiego bunkrowego!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 12:55 
Starszy Wachmistrz
Starszy Wachmistrz

Kolego Forttravel dzięki za następne piękne zięcie w ostatnim czasie nie miałem za bardzo okazji coś napisać ale otrzymałem twoją wiadomość i obiecuję że w najbliższym czasie wykonam zięcia o ,które mnie prosiłeś może coś to pomoże w sprawie bunkrów z tych wojennych fotografii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 14:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Forttravel nie zaglądałem na to forum w ostatnim czasie, a tu takie foto!!!!!!!
Na 90% potwierdzam, że to schron nr 9!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dziękuję Ci za ten świąteczny prezent!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]