Teraz jest środa, 3 czerwca 2026, 00:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 21:41 
Generał Broni
Generał Broni

DJ MHz według mnie właśnie gdzieś tam jest wejście i popieram Matejki tezę. Myślę że obecnie ono jest zamaskowane betonem o takich namiarach się nie mówi turystą, tylko w tajemnicy........ :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 22:30 
Pytalski

Witam
Mar zaskoczę cię ale właśnie tym śmigłowcem latałem podczas powodzi, z tym, że robieniem fotek nie miałem czasu sie zajmować, zdjęcie robił dość często pilot (samoklepem), a odbitkę kupiłem :). ale wróćmy do tematu mapki z zaznaczonymi wejściami nie mam :), trochę zostało mi do sprawdzenia w terenie nawet trochę więcej niż trochę, choć kilka lat już interesuję się tą sprawą. W literaturze pojawiło się wiele plotek, domysłów i innych. Jeśli przynajmniej połowa z nich jest prawdą to rzeczywiście podziemia rozciągają sie nie tylko pod samym Lubiążem i okolicami, ale sięgają daleko aż na drugą stronę Odry. W tym miejscu dobrze przypomnieć sprawę dziwnego pożaru łąk. Pożar nie tylko wybuchł nagle i był bardzo intensywny, ale jeszcze próby ugaszenia wodą tylko go podsysały i miał jedną dziwną cechę. Ognisko pożaru posuwało się jak po sznurku dość wąskim pasem ziemi.

Pozdrawiam[/i]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 10:35 
Generał Broni
Generał Broni

Krzysiek(?) o tym pożarze też kiedyś słyszałem, jest to naprawdę interesująca sprawa.
A w jakich okolicach według ciebie najdalej kończą się te podziemne tunele??? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 01:57 
Pytalski

Witam
Tego nie można powiedzieć na 100%. Z jednej strony powinny być tunele pochodzące jeszcze z czasów pierwotnych właścicieli, drugą kwestią jest są ewentualne podziemia wybudowane w związku z podziemnym kompleksem. Można przyjąć jeszcze jedno założenie, w okresie budowy kompleksu część tuneli cysterskich została zaadaptowana przez nowych właścicieli. Pożar w okolicach Malczyc wskazuje na samozapłon składowanych materiałów silnie utleniających. Może właśnie do tego służyły stare korytarze? Z drugiej strony raczej nie należy się spodziewać, że podziemia z ostatniej wojny będą zbyt rozległe. Wystarczy mały rzut oka na mapę, z jednej strony torfowisko, czyli raczej można wykluczyć podziemia, z drugiej strony łuk odry dość silnie zalesiony, ale pobliże rzeczki też nie wrózy wiele.

Pozdrawiam
k

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 14:51 
Generał Broni
Generał Broni

STUDNIA W PRZEWODZISZOWICACH KOŁO ŻAREK

W owej miejscowości Przewodziszowice znajdują się ruiny XIV-w.zamku(strażnicy). W 1424r.-do 1454r. była to siedziba słynnego rycerza- rozbójnika Mikołaja "Siestrzeńca" Kornicza, rabującego bogaczy i karawany kupieckie. Dzięki współpracy ludności chłopskiej wychodził cało z wszelkich zasadzek. Miejscem ukrycia złota i kosztowności rozbójnika ma być jakaś skalna szczelina lub zachowana do dziś studnia w pobliskich skałach.

Ruiny zamku(strażnicy) są do dziś oraz studnia, ile w tym prawdy, a ile legendy nikt do końca nie wie? :que :que

Chyba ze ktoś z was ma coś więcej do powiedzenia na ten temat to chętnie zapraszam i z góry dziękuje :1
[ img ]
[ img ]
Rekonstrukcja (Zamku Strażnicy) z XIV-w?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 19:18 
Moderator
Moderator

Dorzuce w pobliskim Przewodziszowicom-Ostrezniku na podobnej straznicy kilka lat temu Lodzianie wyciagli spooooro.
Ja widzialem tylko dziure po nich.... i fanty w TV

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 19:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Slęża

Dosc legendarne miejsce, niemcy bronili gory do samego konca wojny, chodza rozne legendy na ten temat, oraz jedna ciekawa, Lamparska opisuje w swojej ksiazce jakas studzienke z klamrami i jakis tunel, sprawdzal to ktos?, w ksiazce zapowiadalo sie calkiem niezle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 21:19 
Generał Broni
Generał Broni

[BS] Wolf też mnie ta historia intryguje, zeszłej wiosny buszując po tamtych okolicach brakło mi czasu aby tam zajrzeć może w tym roku tam wpadnę.
A jak ktoś coś wie więcej to podtrzymuje zapytanie [BS] Folfa :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 12:44 
Pytalski

Witam
Z tego co pamiętam Pani L opisuje studzienkę ale zlokalizowaną w pewnym oddaleniu od Ślęży, a studzienka miała korytarzami prowadzić do ..... prawie do góry :)Mam natomiast inne pytanie dotyczące tej góry. Czy ma ktoś jakiekolwiek informacje o stacjonowaniu na niej Rosjan po wojnie i funkcjonowaniu tam ich stacji radiolokacyjnej?

Pozdrawiam
:que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 18:11 
Generał Broni
Generał Broni

Tajemnicze miejsca???

Czy może ktoś z was penetrował te podziemia???
Bo mam zamiar się tam wybrać w najbliższym czasie, są to tunele w dzielnicy Sosnowca- Klimontowie.
Fotki nie są mojego autoraswa!!!
[ img ]

[ img ]
:que :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que :que

Byłem tam dzisiaj i spenetrowałem owe Podziemia Klimontowskie i tak wyglądają w środku:
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lutego 2006, 16:28 przez Mar, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 13:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mar wygląda ciekawie jeśli potrzebujesz wsparcia to możemy zbadać co to jest chętnie z Partyzantem się dołączymy :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 16:21 
Generał Broni
Generał Broni

Stefanwojok troszkę się spóźniłeś z tą propozycją właśnie byłem tam dzisiaj z rana bo nie dawało mi to spokoju.
No i podziemia są lecz małej długości otwór dostępny jest obecnie tylko jeden, drugi zasypany określił bym to wejście jako skrajnie trudny zacisk ZIII, nie mało się z nim namęczyłem podczas wyjścia.

Stefanwojok, ale przy okazji znalazłem nowe podziemia które spenetrowałem tylko na odcinku ok.60m. dł., a ciągną się dalej, może nawet do szybu górniczego jednej z KWK w Zagłębiu??? (Jeżeli ktoś zna to opisane przeze mnie miejsce to proszę o kontakt na priwat i nie ujawnianie tego miejsca oficjalnie.)

Stefanwojok jeżeli interesuje cię eksploracja i penetracja odkrytych przeze mnie nowych podziemi to proszę o kontakt na forum, tylko co na to Partyzant???
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 16:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mar ja ogólnie jestem otwarty na wszelkie wypady typu bunkry podziemia itp oczywiście jak tylko czas pozwala i akurat mam dni wolne od pracy...a co do Partyzanta to musze z nim pogadać najpierw co?? jak?? i gdzie?? także jak będziesz miał jakieś konkretne plany do daj znać :piwo A co tych podziemi które już sprawdziłeś wyglądają nieźle ale po zdjęciu wczesniejszym powiem szczrze że spodziewałem się czegoś więcej :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 16:45 
Generał Broni
Generał Broni

Ja tez spodziewałem sie czegoś więcej, a tu klapa.
Proponuje termin wypadu w najbliższy piatek to jest 10.02.06r. ok. godziny 10tej z rana. A spotkalibyśmy się w Będzinie przed wejsciem na zamek. Co ty na to???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2006, 17:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mar Piątek 10 odpada Dyżur....niestety

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]