Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 maja 2007, 07:48 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Seba70 napisał(a):

Pozdrawiam, to był mój pierwszy post na tym forum, nie wieszajcie mnie, jeśli coś nie tak ...proszę :)

spokojnie, tu panuje bardzo przyjacielska atmosfera...
tym bardziej gdy ktoś przedstawia tak ciekawe informacje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 00:16 
Moderator
Moderator

mkowol napisał(a):
- warstwy orzeskie (czyli seria 300) nie są znowu takie złe, ciekawe więc, dlaczego pokład 350 w tym rejonie pozostał tak długo nienaruszony (może wczesniej było zapotrzebowanie głównie na węgiel koksujący)?

Marcin

Przy okazji-powiedzcie mi,od kiedy zaczeto stosowac koks?? Znalazlem niedawno takowy przy fantach z 1914 roku..????
Lekkie zdziwienie-zwlaszcza ze pod korzeniami"wiekowej" buczyny.
Czy ziemia przemieszana czy juz uzywano???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 maja 2007, 10:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Za:
http://www.gajdaw.pl/php/wynalazki-csv/wynalazki.php
1735 Zastosowanie koksu w hutnictwie A. Darby II W. Brytania
Za:
http://www.um.gliwice.pl/index.php?id=8916/1
1796 - hrabia Fryderyk Reden uruchomił Królewską Hutę "Gliwice" (obecnie Gliwickie Zakłady Urządzeń Technicznych), w której stanął pierwszy w Europie wielki piec opalany koksem
(tylko tu mała poprawka - wydaje mi się, że powinno jednak być "pierwszy na kontynencie")
Tak naprawdę rozwój górnictwa węglowego na Górnym Śląsku był wtórny do rozwoju górnictwa rud cynku i ołowiu - potrzebny był koks (węgiel płomieniowy przeważnie zostawał nietknięty).
Z tego co gdzieś wyczytałem (tylko już nie pamiętam gdzie), bodajże w Zagłębiu Dolnośląskim w płytko zalegających pokładach znajdowano naturalnie skoksowany węgiel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 13:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Seba70 napisał(a):
W przyszłym tygodniu postaram się o więcej informacji, muszę poszperać w dokumentacji w pracy...
Jeśli coś znajdę - to oczywiście zaraz wrzucę na forum, a coś na pewno się znajdzie !
Tymczasem mam urlop, cierpliwości... :)

Hm, ciekawość mnie zżera - mam nadzieję, że nie jesteś na urlopie macierzyńskim? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 22:17 
Pułkownik
Pułkownik

Byłem przejazdem na tym terenie i rzeczywiście jest tu troche śladów działalności górniczej - teren na pewno wart jest dokładniejszego spenetrowania tym bardziej że jest dość spory.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 grudnia 2007, 14:26 
Pułkownik
Pułkownik

CO TAM PANOWIE SŁYCHAC W TERENIE TEJ OKOLICY
- KTOS COS EKSPLOROWAŁ ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2007, 01:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dopiero teraz zauważyłem ten wątek. rzeczywiście gliwicka huta była pierwsza na kontynencie europejskim ( czyli nie wliczając anglii) gdzie zastosowano wielki piec opalany koksem. Wtedy na początku XIX wieku wydobyano wyłącnie gruby asortyment węgla płomienego i zaczeło wzrastać apotrzebowanie na wegiel spiekalny, czyli koksujący. Głowni odbiorcy wegla to była kolej, huty, gorzelnie i same kopalnie. mniej więcej od lat 30tyh XIX wieku zaczął się boom na wegiel koksujący - zmieniono wtedy konstrukcje parowozów i kotłów tak by mogły oe spalac krótkopłomienny koks ( ma wieszą kaloryczność niż wegiel i jest trwalszy - nie kruszy się ) Od końcowki XIX wieku lzył sie juz praktycznie tylko wegiel koksujący wegiel płomienny był o wiele mniej wartościowy, klasą pośrednią był wegiel gazowy.
Wtamtych latach trudno było wybrać pokłady gusze niż 4 - 5 metrów i nawet z gruszych wybierano tylko 4 do 5 metrów wegla. pozostawiano też niektore partie pokładów wegla np w okocy pól pożarowych, lub takie ktorych wybranie mogło spwodować wzrost zagrożeń wodnych i pozarowych np. pola przy wychodniach pokładów.
W laach 50tych XXwieku, po rabunkowej eksplatacji jaką prowadzili okupanci, brakowało w polsce węgla ktory mozna by szybko i tanio wydobywać. Wiele kopalń musiało zmniejszać wydobycie co często kończyło sie kryminałem dla dyrektorow. Wtedy też przypomniao sobie o starych poniemieckich mapach i zaczęto dokańczać to czego nie wybrano wczeniej. Tak tż było w kop wujek w kop Zabrze i wielu innych z reguły tworzono 2 lub 3 upadowe i wybierano wegiel ładując go na ciężarowki i wożąć na macierzystą kopalnię. Taki proceder, a przy okazji wnetrze Głownej Kluczowej Sztolni Dziedzicznej w zabrzu pokazuje film Munka Gwiazdy Muszą płonąć ( często pokazują go w kinopolska) Fudament ktory widać na waszych zdjeciach to najprawdopodobniej podstawa niewielkiego wentylatora, a te leje betonowe o ktorych ktoś z was psze to również najprawdopoobiej czerpnie powietrza. Poklady grupy 300 to wegiel płomienny ktory nie był dawniej zbyt ceniony co mogło sie przyczynić do zarzucenia jego wydobcia w XIX wieku. Tabliczki ostrzegawcze ktore widać na waszych zdjeciach są nowe i są sladem zabezpieczenia dawnych wyrobisk w sposób ostateczny - robi się korek z chudego betonu, zasypuje kamieniem i rozjeżdża spychaczami. wiecej szans na jakieś odkrycia dają stare zapomniane szyby i pochylnie, które zaezpieczano do lat 60tych XX wieku na łapu capu, jak chocby dawny szyb kwk pstrowski do ktorego wchodzil m innymi MAX. Jest ich na Śląsku pełno z tym że o ile wyrobiska prowadzone w kamieniu mają szansę bć do przejścia o tyle wyrobiska prowadzone w weglu sa na 100% zaciśnięte i nie do przejścia. mamy w skanseie krolowa luiza taka pochylnię prowadzoną w weglu i zatamowaną w 1966 roku, gdy ja otworzyliśmy kika lat temu wyglądała jak zacisk pomiedzy olsztyńską i wszykich świętych, a obudowa wygladała jak papier, co jednk nie przeszkadzało w wydobwiu się z niej duzych ilości CO2 tak że zagazowaliśmy cały skansen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 21:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Po długiej przerwie wybrałem się w tę okolicę i znalazłem upadową wydobywczą "A".
Rozmieszczenie (zasypanych) wejść do upadowych:
Czerwony - upadowa wydowbywcza "A"
Niebieski - upadowe wydobywcza i wentylacyjna "B"
Zielony - upadowa wentylacyjna "C"
W pobliżu upadowej "A" biegnie z południa na północ (potem skręca na zachód) coś jakby nasyp kolejki - teraz jest tam ścieżka. Prawdopodobnie tędy następowała odstawa urobku i dostawa materiałów.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 lipca 2008, 14:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kilkaset metrów na północ od upadowej "A" (na mapce zaznaczyłem zielonym prostokątem) rozpoczęła się budowa salonu samochodowego
[ img ]
W wykopie odnalazł się chyba nasz opisywany pokład 350 :)

Widok strony zachodniej wykopu:
[ img ]

Nieco bliżej:
[ img ]

O, jak ładnie widać przerosty:
[ img ]

A to widok strony południowej wykopu:
[ img ]

Nieco bliżej - tu z kolei ładnie widać wymycie pokładu:
[ img ]

Poddaję pod rozwagę wszystkim wątpiącym, czy szyby udostępniające pokłady węgla mogły mieć kilka metrów głębokości ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 01:41 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A ja znalazłem dzisiaj w okolicy jeszcze coś takiego:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2008, 11:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czyli mamy:
Upadowe A - wydobywczą i wentylacyjną
Upadowe B - wydobywczą i wentylacyjną
i samotną upadową wentylacyjną C
W tym ukladzie powinna być jeszcze upadowa wydobywcza C.
Wynikałoby z tego, że poszczególne wyrobiska A, B i C nie były ze sobą połączone i stanowiły osobne "ruchy".
W sferze domysłów pozostaje także odpowiedź na pytanie w jaki sposób prowadzone były transport materiałów i odstawa urobku a także jak wyglądało zasilanie w media (przynajmniej wentylatory powinny mieć jakieś zasilanie + jakieś rurociągi p.poż).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 14:20 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Seba70 napisał(a):
W przyszłym tygodniu postaram się o więcej informacji, muszę poszperać w dokumentacji w pracy...
Jeśli coś znajdę - to oczywiście zaraz wrzucę na forum, a coś na pewno się znajdzie !
Tymczasem mam urlop, cierpliwości... :)

Swego czasu coś obiecałeś, a widzę, że czasami aktywujesz się na forum.
Masz może jakieś informacje na temat tych upadowych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2009, 05:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, przepraszam za moją nieaktywność w tym temacie, po awarii komputera zgubiłem wszystkie dane (zakładki - linki do stron ulubionych) i ponad rok nie logowałem się na forum, później natomiast głowiłem się nad hasłem :)
Wracając do tematu sztolni w lasach kochłowickich to cała dokumentacja powędrowała do archiwum gdzie niestety nie mam dostępu, jest to dziwne że akurat w tym czasie gdy pojawił się temat na forum papiery nikną - może władza wyższa również śledzi tematy poruszane tutaj...
Jeśli kiedykolwiek natknę się na jakieś materiały (dokumenty, mapy) dotyczące tego tematu to upublicznię je na tym forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2009, 12:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mógłbys napisać że papiery nikną gdyby poszły do spalenia - skoro jak piszesz poszły do archiwum to jest to proces wręcz przeciwny do ich nikniecia, z archiwum na pewno nikt ich nie usunie. Kilka dni temu czytałem wydawnictwo Muzeum Górnictwa Weglowego w Zabrzu ( periodyk nie pamiętam tytułu ) jest tam wywiad z byłym dyrektorem kilku kopalń, ktory wspomina że to on rozpoczął eksploatacje w lesie kochłowickim upadowymi o których piszesz. niestety gość w ubiegłym roku zmarł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stare wyrobisko kopalni Wujek
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2010, 23:42 
Pułkownik
Pułkownik

a jak poziom wody gruntowej w tej okolicy -
bo jesli dałoby się np ejść do jednej z upadowych
czy nie skończyłaby się ona po kilku metrach lustrem wody ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]