Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 12:29 
Generał Broni
Generał Broni

No ja nie posiadam nic więcej na ten temat, jedynie żółtą kartkę na forum która już dawno jest przedawnona. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 14:50 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ha, tylko wspominano tu o archiwum miasta, a nie o Archiwum Państwowym w Katowicach, które zapewne tomekb ma na myśli. Jest w ogóle coś takiego jak archiwum miejskie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 19:14 
Szeregowy
Szeregowy

jest Archiwum Urzędu Miasta Katowice

TOMKU
czy posiadasz namiary na Pana Kustosza jeżeli tak to byłbym wdzięczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: komory pod Kościółkiem w Parku Kosciuszki
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 13:52 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Pozwole sobie dodac pare zdan na ten temat , w czasie kiedy byly prowadzone prace w tych komorach razem z kolega weszlismy bokiem kraty zabezpieczajacej wejscie .
O ile dobrze pamietam (minelo troche lat) byl tam korytarz w lewo po paru metrach skrecajacy w prawo (chyba pod kosciolek ) wys ok 1-1,5m dl ok 20m konczyl sie komora z zawalem w ktorej z prawej strony bylo wejscie do pomieszczenia (w idealnym stanie ) 6x4x4m. W tej pierwszej komorze z zawalem byla szczelina z ktorej mozna bylo odczuc ruch powietrza , mowiac szczerze zabraklo nam odwagi zeby sie nia przeciskac , nie widzielismy nic po drugiej stronie a jej wysokosc mogla spowodowac zaklinowanie w czasie proby przejscia przez nia. Korytarze jak i komory ekipa solidnie zabezpieczyla obelkowaniem. I jeszcze jeden fakt ktory mi sie przypomnial . Bedac u dentysy po przeciwnej stronie kosciolka w dzien zauwazylem cysterne z ktorej bardzo sie cos "kopcilo" mialem czas wiec podszedlem blizej i wygladalo to tak jakby do w wierconych w ziemie rur tloczono suchy cement (takie rury widzialem rowniez na terenie kosciolka ) istnieje podejzenie ze tym cementem zablokowano ewentualna mozliwosc penetracji podziemi. Skaly pod kosciulkiem to (o ile mnie pamiec nie myli) kruche piaskowce. Oczywiscie sa to moje prywatne dywagacje i moga mijac sie z prawda. Niestety w tamtym czsie nie mialem cyfrowki a wielka szkoda. Pozdrawiam Krzych z Katowic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 07:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

wypełniali pustki, bo najprawdopodobniej coś niedobrego zaczęło się dziać na powierzchni ziemi ( pękające ściany domów )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zlepek informacji
PostNapisane: czwartek, 16 września 2010, 11:01 
Szeregowy
Szeregowy

witam,

od urodzenia mieszkam nieopodal tego parku. matka opowiadała mi, że za "bajtla" wysadzano bunkry, które znajdowały się pod obecnymi akademikami AWF. łączyć się one miały z tymi pod kościółkiem. ile jest w tym prawdy, nie wiem. pamiętam również, że w trakcie wykopów pod autostradę a4, jakieś 20-30 metrów od obecnej kładki dla pieszych, która prowadzi do parku od strony ulicy Barbary, trochę powyżej obecnego poziomu jezdni, widziałem coś, co mogło wyglądać jak korytarz. zasypana gliną konstrukcja z betonu o szerokości około 1,5 metra i wysoka na 2...2,5. to z kolei może być jedynie tworem chłopięcej wyobraźni.

co do schronów w śródmieściu Katowic...

1. kamienica przy ulicy Jordana (róg z Kościuszki, od strony kościoła Piotra i Pawła, z zakładem fryzjerskim u wylotu) - piwnice mają dwie kondygnacje. ta niższa słabo oświetlona, nieużywana. nie łaziłem po niej.
2. w piwnicach kamienic przy wspomnianej wcześniej ulicy Barbary (kamienice otynkowane, łączące się z zajazdem Franz Jozef, a dawniej Patrią) znajdują się doskonale zachowane drzwi pancerne z judaszami i przedsionkami (grodziami), węzłem sanitarnym oraz 15 metrowej długości korytarzem, który kończy się w ogródku tejże kamienicy. tutaj często bawiliśmy się z kolegami, więc pamiętam to jak dziś. piwnice poszczególnych klatek schodowych łączą się ze sobą na całej długości ulicy.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Podziemia pod Parkiem Kościuszki w Katowicach
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 15:32 
Szeregowy
Szeregowy

Pozwolę sobie odświeżyć temat bo już dawno mnie zainteresował. Dowiedział się ktoś czegoś wiecej odnośnie tych podziemi? Rozmawiałem kiedyś z babcią i okazało się, że kiedyś mieszkała w jednym z domów znajdujących się przy Parku Kościuszki. Znajdowały się tam również drzwi prowadzące do jakiegoś schronu jednak były one zamknięte.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]