witam,
od urodzenia mieszkam nieopodal tego parku. matka opowiadała mi, że za "bajtla" wysadzano bunkry, które znajdowały się pod obecnymi akademikami AWF. łączyć się one miały z tymi pod kościółkiem. ile jest w tym prawdy, nie wiem. pamiętam również, że w trakcie wykopów pod autostradę a4, jakieś 20-30 metrów od obecnej kładki dla pieszych, która prowadzi do parku od strony ulicy Barbary, trochę powyżej obecnego poziomu jezdni, widziałem coś, co mogło wyglądać jak korytarz. zasypana gliną konstrukcja z betonu o szerokości około 1,5 metra i wysoka na 2...2,5. to z kolei może być jedynie tworem chłopięcej wyobraźni.
co do schronów w śródmieściu Katowic...
1. kamienica przy ulicy Jordana (róg z Kościuszki, od strony kościoła Piotra i Pawła, z zakładem fryzjerskim u wylotu) - piwnice mają dwie kondygnacje. ta niższa słabo oświetlona, nieużywana. nie łaziłem po niej.
2. w piwnicach kamienic przy wspomnianej wcześniej ulicy Barbary (kamienice otynkowane, łączące się z zajazdem Franz Jozef, a dawniej Patrią) znajdują się doskonale zachowane drzwi pancerne z judaszami i przedsionkami (grodziami), węzłem sanitarnym oraz 15 metrowej długości korytarzem, który kończy się w ogródku tejże kamienicy. tutaj często bawiliśmy się z kolegami, więc pamiętam to jak dziś. piwnice poszczególnych klatek schodowych łączą się ze sobą na całej długości ulicy.
pozdrawiam
|