Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 02:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Fotki z ostatniej eksploracji Sztolni

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 16:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

ładne zdjęcia szkoda że nie zrobiłem wam zdjęć po wyjściu, zwłaszcza temu z was któremu błoto przelało się górą do kombinezonu :jump :-))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 17:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tomekb napisał(a):
ładne zdjęcia szkoda że nie zrobiłem wam zdjęć po wyjściu, zwłaszcza temu z was któremu błoto przelało się górą do kombinezonu :jump :-))

To byłem ja :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 20:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

jak tam fotel w samochodzie, bo wsiadałes raczej przesycony sztolnią na wskroś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2006, 20:35 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

:jump Wsadziłem sobie worek w gacie więc fotel ocalał ale ubrania w połowie od razu na śmietnik a reszta przestała capić dopiero po trzecim praniu. Teraz jak wchodzę do parku i czuję butwiejące liście to mam przed oczami sztolnie :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 stycznia 2007, 14:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kiedy wchodzicie zatkać ta rurę ??? będą jaja jak potem w dyrekcji PTiGK zacznie wybijac kanalizacja

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 01:32 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Super zdjęcia, aż żałuję że mnie tam nie było.....
A może by tak udostępnić cały odcinek Sztolni Dziedzicznej, rejs łódką z Chorzowa do Zabrza - ciekawe co na to Chorzów, ale jak znam życie to mają to w głębokim poważaniu....

Gdzie na terenie Chorzowa były szybiki wentylacyjne (świetliki) Sztolni Dziedzicznej - może ktoś ma namiary???
Może warto by spenetrować te miejsca, zrobić dokumentację fotograficzną?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2007, 21:48 
Pułkownik
Pułkownik

Wartałoby zrobic o ile juz nie jest zrobiona - fotodokumentacje nacieków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 lipca 2007, 21:37 
Pułkownik
Pułkownik

Ciekaw jestem jak tam kwestia turystycznego udostępnienia tej sztolni - bo były takie zakusy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2007, 20:59 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

geolog napisał(a):
Ciekaw jestem jak tam kwestia turystycznego udostępnienia tej sztolni - bo były takie zakusy.
Zdaje się, że tak:
tomekb napisał(a):
Jest projekt udostępnienia sztolni, koszt tej operacji to szacunkowo 30mln zł - pieniądze mają w dużej części pochodzić z Unii Europejskiej ale to sprawa dosyć odległa, bo dotychczasowe władze Zabrza nie wykazywały woli by coś w tym kierunku robić. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2007, 12:20 
Podporucznik
Podporucznik

tomekb napisał(a):
mapa kristofa wiernie odwzorowuje przebieg sztolni.

ciesze sie ze zostalo to potwierdzone.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 16:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jakby ktoś chciał na świeżo zobaczyć jak wygląda w sztolni to dzisiaj o 18 w aktualnościach ma być jakiś spot o sztolni. Ekipa z TVP dzisiaj kręciłą tam materiał :):) i mieli "trochę" problemów z poruszaniem się w sztolni. Mam nadzieje ze na 18 złożą jakiś sensowny materiał hehe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2007, 17:53 
Pułkownik
Pułkownik

Czy było o tej 18 coś o tej sztolni bo nie mogłem wtedy ogladać TV ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odtworzenie sztolni
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 22:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

Odtworzenie sztolni az do chorzowa jest niemożliwe, ponieważ na obszarze poza dawna kopalniią zabrze nie była ona użytkowana od lat 90tych XIX wieku i najprawdopodobniej już nie istnieje bo się zawaliła. sztolnia ta kończyła się na polu wschodnim kop Król ( ostatnio kop prezydent ) bylo to jakieś 200 metrów od estakady w centrum Chorzowa. Poza Zabrzem nie było świetlików tylko szybiki róznych kopalń które korzystały ze sztolni ( było ich ponad 20 ) w samym Zabrzu było kilkanście szybików są slady po trzech, może czterech - np przy ul Wolności 200 metrów na ołnoc od maszyny parowej skansenu Królowa Luiza, bezpośrednio przy niecce dawnego basenu kapielowego Drugi jest przy ul Wandy, a trzeci pod hotelem Monopol - w podworku - jak ktoś chce kopac to dobrej zabawy
Co do Rewitalizacji sztolni - zajmuje się tym stowarzyszenie Pro Futuro, ktorego jestem członkiem i współzałożycielem - jest szansa na pieniądze z Unii -póki co bedziemy probowali przewentylować i zbadac zabrzański odcinek sztolni oraz skompletować dokumentację, no i może uda się odtworzyc dawny wylot sztolni, na działce która od pewnego czasu jest naszą własnością

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 17:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Właśnie rusza pierwszy etap rewitalizacji Głównej Kluczowej Sztolni Dziedzicznej w Zabrzu. Dzieki staraniom stowarzyszenia Pro Futuro miasto zabrze zdecydowało się ogłosić przetarg na pierwsy etap prac obejmujący m innymi penetrację sztolni wraz z tworzeniem w niej wentylacji lutniowej, inwentaryzacje geodezyjno geologiczną, czyli dokładne pomiary, wraz ze zorientowaniem przebiegu sztolni względem powierzchni terenu. Odwierty rdzeniowe, dla wykonania profilu geologicznego, niezbednego dla planowanego wykonania wyrobiska łaczącego skansen Krolowa Luiza ze sztolnią, oraz wykonanie odwiertu bezposrednio do sztolni dla trwałego uzyskania przepływu powietrza. do tego analizy chem i mikrobiologicne wody, osadów i skał obudowy. Jest to etap przygotowujący do złożenia wniosku o finansowanie do Unii Europejskiej Pierwszego wejścia z rozciągnięciem lutniociągu maja dokonać ratownicy Górniczy w reżimie akcji ratunkowej. Ciekaw jestem jak daleko zajdą, w systemie ( nazwijmy go starocerkiewnym ) z aparatami roboczymi na plecach. Bedzie to niezłe porownanie mozliwości ratowników i dotychczasowych eksploatorów miedzy innymi mnie i Maxa. gdyby ratownicy wymiękli to my będziemy taplać się dalej. Gdy bedzie już po postaramy sie z maxem zamieścić relację i film

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]