Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2004, 11:34 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzieki koledzy. Szkoda ze Kleryk rozwalil ten obiekt. Choc cudo to to nie bylo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 19:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Schronów przeciwlotniczych na terenie Dzielnicy Niemieckiej i okolicy naliczyliśmy 7, zdjęcia na naszej stronce. Schrony w Parku Krakowskim były budowane na zlecenie Gestapo. Do tej pory zachowały się malowania na kamienicach wskazujące miejsca schronów w piwnicach. Obiektami interesuje się IPN w związku z podejrzeniami o ukrycie szczątków zamordowanych działaczy podziemia. Jeśli zdecydujecie się wejść do tych obiektów to starajcie się zrobić to tak zeby nikt nie widział i prosze zostawcie po sobie porządek. Wiem, że to fajna sprawa wejść tam gdzie dawno nikogo nie było, ale sa to bardzo dobrze zachowane obiekty i niech tak będzie. Po co przypominać ludziom że tam coś jest, zaraz znajdzie się stu chętnych ze sprejami, którzy zniszczą to co udało się przez tyle lat zachować i być może zagospodarować w przyszłości. Co do korytarza w Węgrzcach to faktycznie istnieje i jest zasypany, ale śmiałków oczywiście nie ma, a my wszędzie kopać nie damy rady... Schrony na Rybitwach zostały wybudowane przez jednostki saperskie w ramach ćwiczeń, podobne obiekty można spotkać jeszcze w innym miejscu w Krakowie... Znajdować się tam miało lotnisko pozoracyjne, ustawiono jakieś szopy i makiety samolotów, wszystko żeby odwrócić uwagę Rosjan.. Zresztą jeśli ktokolwiek był w tym obiekcie przed wyburzeniem to wie, ze z niego nie mozna było strzelac nawet z kuszy... Fotki na stronie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 21:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nareszcie temat odżył....
Na wstępie gratuluję zdjęć z eksploracji kawern pod Winnicą - fotki są piękne. Szukałem i szukałem, ale nie udało mi się znaleźć galerii ze zdjęciami schronów plot...
Ciekawy jestem, czy udało wam się wejść do prezentowanego na moich zdjęciach schronu w budynku prywatnym, zwracają uwagę gęsto namalowane strzałki i wejście od ulicy zamykane drzwiami gazoszczelnymi.
Pozdrawiam Rawelin i myślę, że przyjdzie czas i na Łysą Górę...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 21:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

I druga fotka...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 czerwca 2004, 22:09 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

to dobrze, że ktos zaczął się interesować tematem, bo do tych schronów przymierzamy się od roku ale tyle innych rzeczy że na razie można pomarzyć:) fakt, galeria teoretycznie istnieje:) ale w ciągu pół godziny będzie na serwerze... a tych "strzałek" to cała masa w tej okolicy:) możemy na tlen wskoczyć: korbol23@tlen.pl, ogólnie to kontakt na Rawelin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2004, 02:12 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

geleria już chula pod adresem http://www.rawelin.host.sk/varia.html - sporo zdjęć, chociaz oczywiście nie ze wszystkich obiektów, bo co to za przyjemność dla poszukiwaczy dostać wszystko na tacy;) a schronów jescze troche jest tylko trzeba poszukać... dziękuję za komplement, ale słowa uznania należą się koledze, który dzielnie walczył z zimną wodą w kawernie! ale warto było, szkoda tylko, że coraz więcej "eksploratorów" zapuszcza sie do tych kawern zostawiając po sobie niezły śmietnik... wracając do korytarza pod Wisłą, to faktycznie istnieje i został wybudowany przez autriaków... dokładnie nie pamiętam do kiedy był czynny, ale chyba na początku lat 80 przestano wypompowywać z niego wodę, która podchodziła z rzeki. Teraz jest całkowicie zalany, wejście znajduje się na wale, na wysokości krakowskich wodociągów na Bielanach... Wiemy to od długoletniego pracownika wodociągów... Poza wymienionymi tu podziemiami jest jeszcze kilka ciekawych miejsc, ale jak widzę nikt o nich nie słyszał:) i dobrze...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2004, 02:25 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a wracając do tematu schronów na Rybitwach, to mam fotki by Grzesław ze zbiorów Rawelinu.

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2004, 02:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

a wracając do tematu schronów na Rybitwach, to mam fotki by Grzesław ze zbiorów Rawelinu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 czerwca 2004, 02:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

i jescze jedno

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2004, 10:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czołem Korbol,

Super, że udało się wam ustalić pochodzenie schronu z Rybitw.
Czy z tego należy wnioskować, że byłon budowany bez planu, tylko w celu stworzenia czegokolwiek na pozorowanym lotnisku, a jedyna rzecz jaką przetrenowano to mieszanie betonu i nauka stawiania szalunków? No cóż, możliwe.....
Skąd udało się wam zdobyć te informacje - przekazy ustne od świadków, archiwa czy jeszcze coś innego?

pzdr
Herring

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 czerwca 2004, 10:44 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

no, cóż... jeśli masz inny pomysł to słucham? gdybym nie miał chociaz częściowej pewności, że tak jest to nie wypowiadałbym się na ten temat... kwestia tego schronu została wyjaśniona już kilka lat temu, przez jednego z naszych klubowiczów... udało się mu trafić na osoby mieszkające w pobliżu podczas okupacji, niestety osoby te już zmarły... obiekt został zinwentaryzowany i dokładnie sfotografowany... zrobiliśmy rysunki, tyle. obiekt służył saperom do ćwiczeń, czyli budowa obiektów, ścian, stropów, ustalanie kątów ognia itp... (nie zachowały się żadne plany, przynajmniej nic nam o tym nie wiadomo, zresztą wątpliwe czy kiedykolwiek istniały...) zamiast budować duży obiekt, zresztą bardzo kosztowny, można wybudować jego miniaturę i wykona pomiary w odpowiedniej skalii. jak już wcześniej pisałem jet jescze kilka podobnych obiektów w Krakowie, lecz każdy ma induwidualny charakter. schrony te nigdy nie miały pełnić funkcji bojowych, więc można spokojnie rozwiać mit, że stanowiły jakąś tam linie obrony... żadnych sensacji nie należy tutaj szukać....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2004, 02:35 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

No cóż - innego pomysłu nie mam, schron bojowy to raczej na pewno nie jest, a sensacja polegać może na tym, że jak dotąd opisano bardzo mało obiektów treningowych / próbnych.
Jak się domyślam, relacja lolkalnych mieszkańców dotyczyła tylko obecności lotniska pozorowanego? Czy również wiedzieli coś o przeznaczeniu i używaniu tego schronu?

Co do proponowanej przez Ciebie funkcji - obiektu ćwiczebno-eksperymentalno-pozornego - po prostu nie wiem, co myśleć. Eksperymentalny to chyba raczej nie, bo czemu mieliby w okupowanym Krakowie prowadzić badania nad nowymi schronami? Tym bardziej, że nigdzie później nie stosowali jakichkolwiek analogicznych rozwiązań. Ćwiczebny albo pozorny - chyba może być, bo ćwiczyć można na czymkolwiek, pozorować też można czymkolwiek. Natomiast żadna z tych teorii nie tłumaczy celowości pracochłonnych rozwiązań, jakimi były "strzelnice" wytyczone pod różnymi kątami, czy też pokrycie całości dachówką. Niemcy mieli cos takiego jak schrony specjalnie dla "lichtsprechgerat" - może to coś takiego?
Jedyne co może pomóc to materiały archiwalne albo analiza analogicznych obiektów. Napsałeś ze w Krakowie są jeszcze podobne obiekty?

Generalnie uważam temat za bardzo ciekawy - czy planujecie jakąś publikację na ten temat?

pzdr
herring

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 czerwca 2004, 11:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jak już wcześniej wspomniałem historia tego schronu została wyjaśniona i nic nowego się tu nie wymyśli. Żadnej publikacji nie będzie... Własne przemyślenia wolno każdemu mieć, ale co innego mówią świadkowie, ja no to nic nie poradzę... saperzy budowali je do ćwiczeń i koniec tematu, a to że budowa pozoracyjnego lotniska wypadła akurat na poligonie saperskim, a nie gdzie indziej... Proponuję zamiast gdybania na forum ruszyć w teren i znaleźć kogoś kto pamięta tą budowlę w czasie okupacji, może powie coś zupełnie innego niż ja i wtedy będziemy polemizować...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2004, 10:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hmmmm,

Trochę mi głupio...
Sądziłem, że tym co piszę naprowadzę cię na jakieś nowe tropy ( i dla mine to jest sens zabierania tutaj głosu - posty piszę na pewno nie po to, żeby sobie poplotkować i poprzekomarzać się, kto jest ważniejszy i mądrzejszy) , a ty poczułeś się urażony.
Z tego co zrozumiałem z Twojego postu , to:
- tematu nie ma co dalej wałkować, bo już wszystko wiadomo, a dyskusja o tym jest bezcelowa;
- żadnej publikacji o tym schronie nie będzie

Moje podsumowanie: bezpowrotnie zniknął nieznany obiekt fortyfikacyjny, a Ty z pełną świadomością gwarantujesz, że pozostanie on nieznany dla wszystkich oprócz Ciebie. Dociekanie co to na prawdę było uważasz za niewłaściwe, bo wszystko wyjaśniłeś.

Super sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2004, 10:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No, widzisz... Sęk w tym, że dalej nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Po pierwsze: nie poprosiłeś o dokumentacje, a po drugie: na forum na pewno nie zweryfikujesz naszej wersji, bo nad tym pracowało wielu ludzi, a Ty jestes sam i na dodatek nie wiesz o czym piszesz:). Jesteś dla mnie osoba zupełnie anonimową i niby dlaczego miałbym udowadniać Ci coś? Zastanów się nad tym... Zresztą zamiast prowadzić bezsensowne rozmowy, w których chcesz udowodnić (bo do tego drogi kolego zmierzasz), że nie mam pojęcia o czym piszę i wszystko wyssałem sobie z palca, zajął byś się naprawdę robieniem czegoś dobrego dla krakowskich fortyfikacji. Taka dobra rada:)
Jeśli chodzi o Twoje uwagi, to faktycznie dyskusja jest bezcelowa, bo tylko my w niej uczestniczymy. A ja nie mam zamiaru przekonywać Cię do swoich racji. Nie tylko ja wiem o przeznaczeniu obiektu, tylko spora grupa ludzi, w której (dzięki mojemu postowi) Ty też się już znajdujesz :) Dokumentacja być może pojawi się na stronie gdy czas na to pozwoli...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]