Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stare wyrobisko kopalni Wujek
PostNapisane: poniedziałek, 29 listopada 2010, 14:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

trudno powiedzieć jaki jest poziom wód gruntowych - cały teren leży co prawda na wzniesieniu ale sporo na nim różnego rodzaju cieków wodnych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 15:35 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.Jestem nowy choć już stary.Wkupuję się mapką:
Na stronie http://www.mapy.eksploracja.pl/news.php znalazłem http://www.mapywig.org/kazik/radzieckie_10000/chorzow.jpg.Opisywana sztolnia w kwadracie T/17.Mapa datowana na 1973rok.
W tym lesie zacząłęm się szwendać pod koniec lat 70.Nie wszędzie można było dojść,bo cały ten las był oznakowany tablicami "TEREN WOJSKOWY..."
Teren sztolni też pilnował wartownik.Później,nie wiem dokładnie od kiedy,były tam pilnowane przez stróżów z psami magazyny "Instytutu Maszyn Matematycznych".A kiedy już można tam było wejść,to teren wyglądał jak w opisie powyżej.
Opisane kilka postów wcześniej "magazyny materiałów wybuchowych" były wojskową składnicą amunicji.Po "likwidacji" wojska w Katowicach,przez kilka lat terenu pilnowała (korzystała) Policja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 15:57 
Szeregowy
Szeregowy

Na mapie wydanej w 1942 roku,w tym miejscu http://amzpbig.com/maps/5779_Schwientochlowitz_1942.jpg (kw.68/68) już coś jest. Nie bardzo znam się na mapach a nigdzie nie znalazłem opisu tego oznaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 11:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ta radziecka mapa jest super! (szachta Wujek :) )
Nie ma na niej tych zasypanych upadowych, natomiast jest szyb (prawdopodobnie ta Amalia) oraz wyraźnie zaznaczony przebieg kolejki wąskotorowej - czyli pewnie w ten sposób odbywała się odstawa urobku z upadowych.
Na niemieckiej mapie nie ma śladu szybów/upadowych, natomiast jest zaznaczona stara strzelnica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 12:34 
Szeregowy
Szeregowy

mkowol napisał(a):
Ta radziecka mapa jest super! (szachta Wujek :) )
Nie ma na niej tych zasypanych upadowych, natomiast jest szyb (prawdopodobnie ta Amalia) oraz wyraźnie zaznaczony przebieg kolejki wąskotorowej - czyli pewnie w ten sposób odbywała się odstawa urobku z upadowych.
Na niemieckiej mapie nie ma śladu szybów/upadowych, natomiast jest zaznaczona stara strzelnica.

Tam na pewno była upadowa.Znak rozpoznawczy-asfaltowa droga dojazdowa w kształcie rozciągnietego "S" od ulicy Kochłowickiej.Jeszcze kilka lat temu,było zamurowane wejscie.Czy był i szyb-nie zauważyłem śladu.Również nie było śladu po kolejce.Natomiast w pobliżu jest zarośnięta 400 metrowa strzelnica z betonowymi ruinami kulochwytu.A może z tym kulochwytem sie mylę?Jak zdrówko pozwoli to wiosną sie tam wybiorę z aparatem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 14:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hm, ciekawe. W tym miejscu, o którym piszesz, rzeczwywiscie kilka lat temu widoczne dobrze były jakieś ruiny (chodziłem tam jakieś 7 lat temu, ale zamurowanego wejścia do upadowej nie zauważyłem). Natomiast miejsce oznaczone tabliczką "Upadowa wentylacyjna A" znajduje się na drugim końcu krótkiego toru kolejki wiodącej właśnie od wskazanego przez Ciebie miejsca. Może jeszcze jedna upadowa?
Mam natomiast pytanie - czy masz może inne sekcje tej radzieckiej mapy? (chodzi mi o teren na południe od sekcji chorzow.jpg)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2011, 15:46 
Szeregowy
Szeregowy

Mapę zlinkowałem ze strony http://www.mapy.eksploracja.pl/news.php.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 11:09 
Szeregowy
Szeregowy

Nie można chodzić (ja od 15 lat nie chodziłem ale jeździłem rowerem,więc nie wszystko widziałem) teraz po lesie,ale można poogladać teren z satelity.Na "GOOGLE EARTH" widoczne są ślady odpowiadające przebiegowi kolejki z "szachty Wujek" wg mapy radzieckiej.Lepiej to widać na historycznym widoku z roku 2003.
Wyraźnie widać też zarys pobliskiej,400m strzelnicy.Na jej końcu,ok.350m na południe od upadowej były (są?) ruiny kulochwytu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 września 2011, 18:09 
Szeregowy
Szeregowy

Interesując nas teren można zobaczyć w kilku 'wersjach" też tu:http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2011, 07:49 
Szeregowy
Szeregowy

Na tym terenie fedrowano już w wieku XIX.
http://www.mapywig.org/m/German_maps/18 ... oschau.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 marca 2014, 16:16 
Szeregowy
Szeregowy

Tubylec1 napisał(a):
mkowol napisał(a):

Tam na pewno była upadowa.Znak rozpoznawczy-asfaltowa droga dojazdowa w kształcie rozciągnietego "S" od ulicy Kochłowickiej.Jeszcze kilka lat temu,było zamurowane wejscie.Czy był i szyb-nie zauważyłem śladu.Również nie było śladu po kolejce.Natomiast w pobliżu jest zarośnięta 400 metrowa strzelnica z betonowymi ruinami kulochwytu.A może z tym kulochwytem sie mylę?Jak zdrówko pozwoli to wiosną sie tam wybiorę z aparatem.

Tam była upadowa,węgiel kopali bataliony górnicze,po tragedii z tymi chłopakami została porządnie zamurowana,w kilka m-cy pózniej zostało wszystko zrównane z ziemią.W latach 80-tych XX w. było jeszcze wejście z częściowo wybitą dziurą tylko nie kojarzyłem tego z górnictwem,dopiero po tej tragedii wyszło szydło z worka,akcję prowadzili ratownicy z kop. Śląsk ale planów nie dostali bo ponoć już ich nie było.
Pozdrowienia z Hajduk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2016, 23:49 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć wszystkim.

Czy jest ktoś na forum, kto mógłby na mapie wskazać upadową B? Bo A i C odnalazłem dzięki temu forum i eksploratorom. Niestety tabliczek już nie ma i nie za bardzo jest jak szukać tej B.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]