Teraz jest poniedziałek, 20 kwietnia 2026, 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 20:56 
Kapral
Kapral

Panie Krzysztowie, nie wiem czy dobrze rozumiem ? Bo coś chyba wyciął kolega Maras, pisząc o głębokościach szybów (studni) Pz.w730, 736. O ile dobrze pamiętam chodziło tam o poziom wody w szybach, że jest taki sam. Pan do tego nawiązuje swoim pytaniem.

Szyby panzerwerków mimo, ze na ich dnie znajduje się często woda nie mają nic wspólnego z studniami z których czerpano wodę. Podstawa szybów (dno studni- jak już tak mówicie) to element systemu odwadniającego ilość wody zależy w nich od tego na jakiej wysokości jest odwodnienie szybu, czy jest sprawne, skąd napływa i w jakich ilościach woda.
Pz.w 728 jest w krótkiej, bocznej odnodze wjazdu A63. Nie napływa tu woda z systemu. Jeżeli w tunelu łączącym wjazd z główną drogą jest sucho to tym bardziej w chodniku dobiegowym spod szybu Pz.w 728 będzie sucho.
PS
Był taki zwyczaj na bunkrach, że gdy się spało na koszarach to latało się po wodę do najbliższego szybu. Może dlatego utrwaliło się, że to studnia. Dziś woda tam to syf, w studzienkach odwadniających trafia się padlina, do wody trafiają odchody nietoperzy, ludzie „sz....ją i str...ją” gdzie popadnie. O stertach gnijących śmieci i fetorze nie wspomnę. Więc lepiej zabrać plastikową bańkę z woda jak chce się biwakować na dole.

Do Adam 242, jak już tam będziesz jechał daj wcześniej znać to podam ci kilka wskazówek odnośnie sforsowania tego miejsca, to nie takie proste za ścianą masz nie mniej jak 1 000 m3 wody. Generalnie masz rację sprzętem wykryjesz chodnik, ale masz niedaleko drugi chodnik bez wody.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 21:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

OK. Odezwę się kilka dni przed wyjazdem. Dzięki.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 22:07 
Plutonowy
Plutonowy

tam nic nie ma,sam piach,dzis zostaly dokonane odwierty w scianie a nastepnie zaczopowane cementem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 23:29 
Moderator
Moderator

Maras ZG ,wrzuć jakieś foty z tej akcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 października 2006, 16:21 
Kapral
Kapral

Witam!
Cy ktoś z Szanownych forumowiczów może dać namiar na drożny szyb? Pytam z ciekawości, bo mam 5 minut rowerkiem a nie mogę ich nigdzie namierzyć. Mniej więcej znam położenie 1-go lecz jest on zasypany od lat...
Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 20:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Asia - niebawem wybieram się na MRU w wiadomej sprawie. Jeśli wskazówki o których pisałeś w poście z dnia 06.października2006 są aktualne to prosiłbym o nie.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 15:43 
Szeregowy
Szeregowy

Szanowny Panie Adamie Wojcieszonku oraz Pani Asiu! Pragnę poinformować, że kopalnia i elektrownia Robertsegen jest terenem prywatnym i dlatego proszę o nie eksplorowanie jej w trakcie mojej nieobecności. Przy okazji zachęcam Pana Wojcieszonka do pozbycia się swojego brzydkiego przyzwyczajenia - robieniu ludzi w konia. Panią Asię pozdrawiam!
Aleksandra

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:08 
Kapral
Kapral

Witam!!!
Na jakiej podstawie twierdzi Pani, że jest to teren prywatny? Z tego co wiem jest tam Pani Opiekunem Społecznym a nie właścicielką tegoż terenu....
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 11:24 
Plutonowy
Plutonowy

Aleksandra wydobywa wegiel,glosno o tym w Nietoperku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 20:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szanowna Pani Aleksandro Langowska. Aby zabronić komukolwiek prowadzenia idywidualnych badań kopalni a raczej tego co po niej pozostało nie wystarczy być właścicielem terenu czy danej posesji. Nie będę się wdawał w niepotrzebne dyskusje gdyż teren i tak nie należy do PANI . Nikogo w konia nie robię. Mogę jednak obiecać że eksploracja RS nie będzie miała miejsca kiedy będzie Pani wewnątrz obiektu. Pozdrawiam wszystkich a Panią Olę żegnam ozięble :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 marca 2007, 11:35 
Kapral
Kapral

No i jakoś ucichło w sprawie Kęszyckich kopalni. Adam moż wreszcie jakieś info?
Pozdrawiam!!! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2007, 23:01 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dokładnie... :) Minął już rok i zagadka pozostaje nadal tajemnicą labiryntu międzyrzeckich umocnień. Swoją drogą Hipoteza Asia wydaje mi się całkiem możliwa w sensie realna ale trzeba ją by było jeszcze potwierdzić. Na stronach PKE nie znalazłem nic nowego w tej sprawie więc chyba nic się w tej materii nie zmieniło?

:pa

Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2007, 19:19 
Plutonowy
Plutonowy

co sie mialo zmienic? cala historia z kopalnia to pic na wode :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2007, 20:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

ADAM JESTEŚ W BŁĘDZIE jeśli ktoś jest dzieżawcą wlascicielem lub uzytkownikem terenu na ktorym znajdują sie potencjalnie niebezpieczne obiekty to jest zobowiązany do ich zbezpieczenia przed wszelakiej maści oszołomami, a wejście do takiego obiektu pomimo czytelnych zakazów jest bezprawnym naruszeniem własności lub włamaniem . Najprościej więc wezwać policję i oskarżyć cię o włamanie i kradzież czegokolwiek, więc lepiej nie podskakuj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2007, 20:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Być może Maras hipoteza Asia jest błędna ale przydało by się ją sprawdzić, choćby te studnie na północy. Jeśli pisałeś wcześniej, że ktoś już je eksplorował to podaj mi kto i kiedy? Nie wystarczy powiedzieć, że ktoś i kiedyś tam bo to nic nie znaczy. Asia wysunął swoją tezę i podważył metodykę badań które przeprowadził PKE na czele z adam242, który się orientował w terenie za pomocą map nie z tego terenu.. :)

Jak ktoś jest zainteresowany tymi studniami to proszę o kontakt na priv. Myślę, że można by zorganizować jakąś fajną wyprawę do podziemi i przy okazji sprawdzić temat tych studni. Nie chodzi mi żeby na siłę szukać wejścia do kopalni - raczej połączyć przyjemne z pożytecznym :zdr Myślę tutaj o konkretnym terminie ale już w nowym roku, przełom styczeń/luty...

:pa

EDIK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]