Sztolniami to ciężko nazwać.
To są tunele minerskie i kontrminerskie .
Szyby to są zwykłe studnie niektóre są dosyć głębokie ponieważ budowane były na szczycie wzniesień.
Trzeba bardzo na nie uważać i nie chodzić po ciemku jeżeli nie znasz terenu .
Jedyny szyb o jakim słyszałem jest zasypany dużymi głazami i zalany betonem - to jest taka moja ulubiona legenda .
Jest jeszcze dobra że z Nysy jest tunel do Kłodzka - tylko jak dla mnie jest to nie możliwe .
Masz tutaj link do mapki gdzie widać mniej więcej najważniesze reduty .
Od tej gwiazdy Fort Preussen w lewą stronę idzie fosa prawie do takiej podkowy Kaninchen Redoute tu proponuję zacząć (z górki :jump ) wycieczkę . Pojedziesz drogą na Kłodzko miniesz cmentarz po lewej stronie będziesz miał las na końcu lasu skręcisz w pierwszą drogę w lewo i za jakieś 20 m będzie brama właśnie do Kaninchen Redoute (wstępu nie ma klub motocyklowy) .Obejdź redutę aż dojdziesz na przeciwko bramy do pozostałości mostu zwodzonego stań niego i na krechę w plecami do stronę usypanej góry jakieś 150 m.
Jak dojdziesz do tej góry skieruj się ścieżką w stronę drogi na Kłodzko patrz pod nogi . Jeżeli nie wpadniesz to wejdż do tego szybu i idź już
pod ziemią dalej w tą stronę , którą szedłeś . Wyjdziesz w tej właśnie fosie no i tutaj życzę miłego zwiedzania . Najpierw w prawo są dwa tunele z tym że jeden zasypany a drugi na kolanach trzeba pokonać dalej koniec fosy. Na przeciwko wyjścia z tunelu " uwaga na studnię " będzie rozwalony narożnik fosy wdrap się po nim na szczyt tej góry tam jest ten właśnie szyb w dolnej kondygnacji w piwnicy za metalowymi drzwiami jak ich jeszcze biznesmeni nie opylili . Po oglądnięciu panoramy miasta wróć do fosy i w prawo aż do ulicy na drugą stronę i do Fortu Prusy .
Tutaj jeszcze przy bramie głównej stoi wielka wieża ciśnień widać jeszcze resztki facjaty Bismarka czy kogoś z tej ekipy . Spróbuj wejść na nią nie wiem czy jest teraz zabezpieczona czy nie ale polecam podjąć próbę widok jest niesamowity no i zadyszka też i tutaj też uwaga .
Jeżeli będziesz zwiedzał tunele wystarczy na cały dzień i jeszcze dużo zostanie
Jak wyleczę kontuzję to możemy się umówić na dokładniejsze zwiedzanie .
Koniecznie dobra latarka .
http://www.napoleonseries.org/reference ... neisse.jpg
I jeszcze takie małe zadanko jeżeli masz aparat to pokaż wszystkim jak teraz z tej pozycji wygląda fort ( fotka poniżej ). Bo ja będę mógł pokonać te schody za jakieś 6 tygodni albo lepiej .
Pozdro