Teraz jest poniedziałek, 27 października 2025, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: pilchowice/bunkry i podziemia (Śląsk)
PostNapisane: niedziela, 28 maja 2006, 13:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam!
to moj pierwszy post na tym forum.
chcialem sie cos wiecej dowiedziec o bunkrach w Pilchowicach, a blizej chodzi mi o podziemia w nich. czy ktos je kiedys spenetrował? teraz sa zalane wodą takze nie ma mozliwosci zejscia do nich ale jakos mnie one zainteresowaly po tym jak znajomy mi powiedzial ze podobno z jednago z owych podziemi mozna bylo dojsc pod kosciół oraz szpital.sadze ze pomiedzy jednym a drugim mozna bylo kiedys przejsc swobodnie pod ziemia bo w kazdym jest zejscie do podziemi.
Czy ktos z forum byl tam kiedys z wykrywaczem i znalazł cos ciekawego?

oraz czy w poblizu miejscowosci Pilchowice, Wilcza, Nieborowice, Leboszowice są jakies ciekawe miejsca typu bunkry, okopy czy jakies inne pozostalosci po II WŚ ???

z góry dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 23:55 
Moderator
Moderator

Witam Marcoon. Widzę, że uderzasz na kilku forach z tym pytaniem. Ponieważ są kłopoty z działaniem serwera odpisuję dopiero teraz, na "O" masz krótką odpowieź.
Te "bunkry" w Pilchowicach to początek wschodniej niemieckiej linii granicznej tzw. "Pozycji Górnośląskiej" (Oberschliesenstellung) wzniesionej w 1939 roku.
Ciągnęła się ona od Pilchowic (3 obiekty) poprzez Nieborowice (2 obiekty),Bojków (2 obiekty),Zabrze-Zaborze (6 obiektów),Bytom (3 obiekty) do Zbrosławic (9 obiektów). Obiekty te są JEDNOKONDYGNACYJNE, i NIE MAJĄ ŻADNYCH PODZIEMII !!!. Prostokątne otwory w podłodze, w których znajduje sie woda ,to studnie lub szambo. Nie brały udziału w żadnych działaniach wojennych,a "ślady walk" na niektórych obiektach to uszkodzenia powstałe przy wysadzaniu niewypałów przez polskich saperów już po wojnie. Na niektórych obiektach być może w ramach "rozrywki" testowano wytrzymałość betonu. Umocnienia te nie zostały nigdy ukończone. Na całej linii są tylko dwa obiekty z kopułami (2 kopuły w Zaborzu i jedna w Zbrosławicach) zdemontowanymi przez Niemców z czeskich fortyfikacji. Szyby na kopuły w pozostałych obiektach były przykryte betonowymi pokrywami. Nigdzie nie zamontowano też pionowych płyt pancernych osłaniających polową armatę p.panc 37 mm. Wszystkie pancerze są lub miały być czeskie. Więcej informacji o tej linii w " Krajoznawca Górnośląski" zeszyt nr 7 str3-17. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 09:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam!
dzieki za odpowiedz bo myslalem ze sie juz nie doczekam ;]
napisales ze w bojkowie sa jeszcze 2 bunkry, mieszkam niedaleko ale nie słyszalem o nich, wiec jak bys mógl mi mw opisac gdzie to byl bym bardzo wdzieczny.
a jesli chodzi o te studzienku jak napisales to postaram sie to sprawdzic bo woda w jednej z nich byla tak czysta ze widac bylo ze ten "tunel" zakreca w prawo takze mam nadzieje ze jednak to bedzie cos wiecej ;]. Poza bunkrami w ich poblizu mozna natknac sie na 2 okopy w dobrym stanie którym mysle tez warto przyjzec sie blizej
a tak na boku co z tego ze nie brały udzialu w walkach, ale i tak fajnie po nich "pobuszowac" :D
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: bunkry
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 10:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

A może wspolnie--będzie raźniej---a w Nieborowicach chodzileś?? :que :que :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 13:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

hmmm czemu nie, w wiekszym gronie zawsze razniej ;]
a w Nieborowicach bylem calkiem niedawno i troche sie przerazilem stanem owych bunkrów :/ w porównaniu do pilchowickich to ruina :D
Dzisiaj sie chyba wybiore do Pilchowic poszperac troche ;] bo jak ktos tam byl niedawo to pewno wie ze byly całe zalane wodą ale juz jest ok :]
saperek masz moze wykrywacz? bo znalazlem fajne miejsce ale niestety ja nie posiadam takiego sprzetu a chetnie bym je sprawdzil????
jak by co to wal na gg (3434985)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 14:29 
Moderator
Moderator

Możemy się umówić kiedyś na wspólne ogladanie. Jeden z tych "bojkowskich" jest widoczny przy drodze Bojków-Orzesze po lewej stronie, mniej więcej w okolicach znaku "koniec obszaru zabudowanego" (koniec Gliwic)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 20:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam
wczoraj zrobilem sobie mała wycieczke po pilchowickich i nieborowickich schronach.
Najpierw chciałem sie upewnic na 100% ze te "dziury" w bunkrze to jest zejscie do podziemi czy studnia.
no i sie troche podłamałem z bo to tylko jest studnia badz szambo;] bo w kazdym z 4 schronów jest to "zejscie" ale tylko w pilchowicach jest odkryte.dziura jest na jakies 3-4m głeboka takze mysle ze na dole moze byc pare fajnych fantów ;]
a jesli chodzi o wspóle "oglądanie" to czemu nie, juz wczesniej napisalem Saperkowi ze mozna by sie zgadac.dodam ze w Pilchowicach sa fajne okopy,jeden na polu, nastepny troche mniejszy w krzakach, fajnie by bylo je spenetrowac wykrywka.na razie nie posiadam swojej ale jak ktos ma i jest chetny to pisac na moje gg (3434985)
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2006, 00:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Grzebiuszka napisał:
Cytuj:
Nie brały udziału w żadnych działaniach wojennych,a "ślady walk"

skąd taka pewność że nie brały udziału w walkach w 1945 r.?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2006, 00:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

skad wiadomo ze jednak nie odbywaly sie tam jakies walki, szybkie, krótkie potyczni?
po co by kopano okopy?zeby tylko przygotowac sie na wypadek ataku?

a tak na boku ma ktos projekty bunkrów z pilchowic/nieborowic? jakies szkice, najlepiej jak by byly tez zdjecia z budowy jak takowe istnieją.
z gory dzieki
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: pilchowice/bunkry i podziemia (Śląsk)
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 16:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Mam zapytanie w kwestii wiedzy na temat walk oraz działań wojsk niemieckich w 1939 oraz 1945 na terenie Pilchowic jak i całej gminy Pilchowice.
Czy na forum jest osoba posiadająca taką wiedzę?

Ta wiedza jest mi potrzebna do określenia z jakich lat oraz w jakim celu powstały umocnienia ziemne, zasieki, potykacze itd.

A również do tego aby określić miejsce potyczki wojsk niemieckich z czerwonoarmistami w 1945 roku.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]