Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: podziemia w krakowie
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2004, 23:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

zna ktoś jakieś niezagospodarowane podziemia w krakowie (poza wszelkimi fortyfikacjamii austryjackimi) ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2004, 12:09 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mogę dorzucić lochy pod Rynkiem, tyle że teraz trwają tam prace wykopaliskowe. Jak czytasz prasę, albo ogladasz Kronikę krakowską , to pewnie co nie co obiło się o uszy w kwestii znalezisk.
Poza tym jest trochę nieczynnych schronów na terenie miasta (np pod ulicą Królewską)

Pozdrawiam

Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2004, 21:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

pod dawnym placem wolności, teraz nie wiem jak sie nazywa w czasach zimnej wojny urządzono schron przeciwatomowy, z rzeczy nieco starszych - kazamaty pod bastionami kleszczowymi wawelu z końca XVIII w.(kiedys nawet maiłem przyjemność tam wleźć)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 11:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Plac Wolnosci to obecny Plac Inwalidów. A gdzie dokladniej znajdował sie ten schron i tdzie byly wejscia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 12:14 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Schrony w rejonie Placu Wolności (przed wojna Inwalidów i teraz znowu Inwalidów) i ul.Królewskiej / ul.Lea pochodzą z okresu budowy niemieckiej dzielnicy w okresie okupacji. Z tego co wiem jest ich około sześciu. Dwa znajduja się w Parku Krakowskim (przylega do Placu Wolności) - pierwszy przy wylocie ul.Pomorskiej, drugi przy przystanku autobusowym na alejach. Następne schrony znajduja sie na podwórkach między "niemieckimi" kamienicami. Nie znam stanu zachowania tych schronów plot, z ziemi wystają tylko fragmenty betonowych wejść zasypanych ziemią. Sam kiedyś mieszkałem w budynku poniemieckim na ul.Urzędniczej z pięknie umocnioną piwnicą spełniającą rolę schronu plot, w której była łaźnia, wc i całkiem przytulne pomieszczenia. Ogólnie cała kamienica posiadała wzmocnioną konstrukcję, co szczególnie było widać na strychu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 15:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Słyszałem od kolegi, że był kiedyś z kumplami w parku krakowskim i jeden z nich wpadł do tego schronu (wejście sie zawaliło).Mówił, że to było gdzieś koło pomnika, ale nie wiem jakiego. błąd ortograficzny!!! też w jakim stanie są te schrony, bo mówił, że ludzie się gapili i nie wchodził do środka(nie wie czy to wszystko 100% prawdy).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2004, 12:54 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Do schronow miedzy kamienicami na Królewskiej wchodzilem jak bylem małym szczylem. Ale tylko jeden byl otwarty.Malo pamietam z tej wyprawy bylo ciemno i nieprzyjemnie. Teraz nie wiem jak sie sprawa ma. Natomiast schrony na pl. Inwalidow bardzo mnie interesuja. Nie zna ktos wiecej sczegółow np. gdzie sa wejscia?

Ostatnio edytowano czwartek, 12 lutego 2004, 11:24 przez Zeton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2004, 13:35 
Weteran
Weteran

Witam.
Ja wchodziłem do czterech schronów, dwóch p rzy placu Inwalidów, jednego przy ul. Królewskiej między kamienicami (prawdopodobnie tego samego w którym był Zeton) i jednego przy ul. J. Lea. wszystkie schrony to standardowe niemieckie lekkie ukrycia przeciwlotnicze zbudowane z prefabrykatów betonowych łączonych śrubami. Wewnątrz zachowały się resztki wyposażenia wewnętrznego takiego jak ławki, resztki wentylatorów, oraz w jednym resztka syreny przeciwlotniczej. Wejścia do wszystkich są dobrze widoczne. Oba schrony przy placu zamknięte są betonowymi płytami Wejście do schronu przy przystanku znajduje się obok ozdobnej żeźby stojącej nieopodal na skwerze, do schronu obok ul. Pomorskiej wejście jest na trawniku pomiędzy rosnącymi tam jodłami, do schronu przy ulicy Królewskiej wejście znajduje się na skwerze pomiędzy kamienicami niedaleko skrzyżowania z ul. Urzędniczą. Parę lat temu wejście to było otwarte, zamykane tylko opuszczaną metalową klapą, jak jest teraz - błąd ortograficzny!!!. Wejście do schronu przy ul. Lea znajduje się za kioskiem ruchu i zabezpieczone jest poukładanymi jeden przy drugim betonowymi słupami.
Pozdrawiam - El Loco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2004, 15:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

To do tych schronów można tak sobie wejsc i nikt sie nie będzie czepiał?
Przeciez tam pełno ludzi łazi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 lutego 2004, 21:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pewnie w schronach też pełno ludzi, chyba nie będziemy im przeszkadzać... Hi.Hi.Hi :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2004, 17:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie chodzi mi o to ze w schronach są ludzie, czy ktos tam do nich włazi, ale jak na przykład wejscie jest przy kiosku no to tak troche głupio...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2004, 20:32 
Chorąży
Chorąży

Witam.CO TO ZNACZY GŁUPIO :? Albo jesteś POSZUKIWACZ albo ......Zachowaj minimalne środki ostrozności,zabierz stosowny ekwipunek+zaufany kolega i pakuj smiało.A jak tam ostało się jeszcze coś ciekawego :o Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2004, 10:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dobra, dzięki. W takim razie wejde tam.
A "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to te schrony są duze? A może jakiś plan? Można tam jeszcze coś znależć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 00:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

"pakuj się śmiało" ...a żule ,sataniści i inne wynalazki :) ja raz się natknąłem na mszę w jednym z fortów ...mało się nie zesrałem ze strachu:) a tak powaznie myślicie że to może być zagrożenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lutego 2004, 18:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

a co sądzicie na temat tuneli które podobno łączą forty krakowskie ;/ ja raczej w to nie wierze ale wiele osób twierdzi że istnieją inni z koleji zaklinają się że nawet tam byli ale...np byli pijani.... :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]