Teraz jest sobota, 6 czerwca 2026, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie o linie zagłębiowską
PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 19:18 
Szeregowy
Szeregowy

Chciałbym się dowiedzieć gdzie są bunkry w okolicach Dąbrowy Górniczej które podobno nazywano linią zagłębiowską?Z góry dzięki. :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 19:45 
Starszy Sierżant Sztabowy

Hej,
Praktycznie wszędzie na wschodnich i południowych obrzeżach miasta - najłatwiej znaleźć w okolicah Pogorii, na Borowej Górze, okolice Strzemieszyc. Identyczne bunkry (ja wyszczególniłem ich zasadnicze 3 typy) można o wiele łatwiej znaleźć w Sosnowcu - idąc torami kolejowymi z Dańdówki do Kazimierza, zaraz za drugim wiaduktem, przy dworcu kolejowym Sosnowiec Jezor, masa tego jest w Klimontowie - trzy za kopalnią i szpitalem na środku osiedla, potem kilkanaście dalszych (niektóre wykopane z ziemi pomiędzy autostradą i osiedlem mieszkaniowym na "górce". Dwa są na terenie kopalni przy stacji Sosnowiec-Kazimierz, dojazd tramwajem chyba 27 z centrum S, widać je przez ogrodzenie. Przy okazji jedzie się przez Klimontów, więc jest tego trochę po drodze:) wiele widać z okien tramwaju. Są też w Juliuszu i Porąbce. Z tych dąbrowskich najprościej odnaleźć kilka za miastem obok drogi na Warszawę, ale stoją na polu i o tej porze roku trudno je zauważyć, gdyż są obrośnięte krzorami. Moja rada - pojeździć wolo po bocznych drogach w DG i S, i uważnie patrzeć na pobocza, zwłaszcza w rejonach skrzyżowań:)) Znajdziesz więcej niż być chciał. Trudno mówic o konkretnej lokalizacji poszczególnych obiektów, naprawde jest tego od cholery.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lipca 2004, 22:15 
Moderator
Moderator

troche dalej tez-w strone Siewierza sa ladne linie umocnnien.
Tomek czy w tych liniach byly jakies wieksze obiekty czy tylko "kochy"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2004, 12:03 

Cześc JMS !
Ja zawsze natykałem sie na kochy, ale specem od fortyfikacji nie jestem, wiec kto wie? Myśle że gdy zbliżali się Ruscy w system kochów (tzw. linia zagłębiowska to linia b-2, nie mylić z b-1 na jurze wzdłuż orlich gniazd) Niemcy wlączyli też sztolnie pod Bedzinem, w kilku miejscach zaadoptowano też schrony bojowe z OW Śląsk. Myślę jednak że trzon stanowiły właśnie kochy i typowe umocnienia ziemne.
Mnie osobiście najbardziej podobają się kochy w okolicach Myslowic, (najłatwiej znaleźć fragment linii w dzielnicy Słupna - dawny "trójkąt trzech cesarzy"). Są zupełnie inne od tych spotykanych w Zagłębiu, mają kształt idealnego walca i są trochę większe.
co do kochów - największe ich zagęszczenie jakie w życiu widzialem jest w Pietrzykowicach Żywieckich (ostatnia stacja przed Żywcem, zaraz za Łodygowicami, jadąc pociągiem z Katowic). Podaczaj spaceru w poblizu stacji na pobliskich polach, obok dróg i mostów doliczyłem się czterdziestu kilku.
Pozdrawiam!
ps. Gdy zarobie kuuuuupę forsy, co niechybnie mnie czeka :luv będę miał wille gdzie urządze małe muzeum, a w ogrodzie zrobię mini kolekcję wykopanych z ziemi i przywiezionych na platformie kochów - trzy typy które występują z Zagłębiu i innych miejscach, jeden w wersji z Mysłowic, jeden "stand" jakie czasem widać na stacjach, i konieczne "jajko" z okolic zakładów chemicznych w Kędzierzynie Koźlu. Może jeszcze taki szpiczasty z Wrocławia :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2004, 18:59 
Moderator
Moderator

hehe...ZABYTKI chcecie Wasc ukrasc do prywatnych zbiorow!!!! :lol:

Pytalem o te wieksze gdyz spotkalem na gieldzie w DG malolatow ktorzy twierdza ze znaja wieksze i do ich eksploracji potrzebna jest lina !??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2004, 23:10 

Janusz - małolaty mówią różne rzeczy :)
pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 09:56 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za cenne informacje! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 01:36 
Szeregowy
Szeregowy

tomekzkatowic napisał(a):
będę miał wille gdzie urządze małe muzeum, a w ogrodzie zrobię mini kolekcję wykopanych z ziemi i przywiezionych na platformie kochów

A może to ty podkradasz te bunkry w Klimontowie ?? Z doniesień mojego kolegi, który się na tym zna to w ciągu kilku ostatnich lat, ktoś wywiózł już ich kilka. Normalnie zapakował na ciezarówke i wywiózł. Dziwne to....

jms-bytom napisał(a):
Pytalem o te wieksze gdyz spotkalem na gieldzie w DG malolatow ktorzy twierdza ze znaja wieksze i do ich eksploracji potrzebna jest lina !??

Na pewno są takowe bunkry w Sosnowcu, tylko nie o wszystkich wiadomo, albo nie wszystkie jeszcze istnieją. Zajrzyj sobie na stronke http://www.sosnowiec.info.pl/modules/news/news_view.php?id=3092. Z opowiadań mojego ojca, który mieszkał w Sosnowcu koło Dańdówki i Niwki, to tam także były głębokie bunkry, tylko zostały przysypane. Pozostałości ich (podobno dawne składnice pocisków w co mi się nie chce wieżyć) można spotkać tuż koło baru Indiana przy ul. Kalinowej. Oczywiście nie mają zadaszenia i są częściowo "odkopane" co raczej wyklucza, aby służyły jako składnica pocisków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2005, 07:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Z okolic oswiecimia(t.j. okolice muru i dalej do miejscowosci włosienica),tez juz kilka zgineło

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]