Teraz jest czwartek, 4 czerwca 2026, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mirów - legendarne podziemia
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 23:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zamek w Mirowie - kontra jedna z dużych nieopoal legendarnych skał. Istnieje legenda Iż dwóch braci zabiegało o jedną dame, jeden jakośtam do niej miał chody drugi nie bardzo i wybudował sobie... podziemne przejście do niej...
Podziemie owe zaczyna się przy pewnej skale nazwimy ją X, znanej mi skądinąd, dużaaa skałka (popis dla skałkowców), a kończy w zamku w Mirowie (wylot także mi znany) (zakładając iż to wszystko prawda).
Jedną historie opowiedział starszy człowiek, drugą potwierdził młodzieniec w pociągu (szwej jadący na przepustke - może się zgłosi :piwo ) a właściwie sam ją opowiedział. Obaj byli w tych podziemiach - wsztstko do pewnego stopnia, jesteśmy społeczeństwem śmieciarzy niestety.
Długość podziemi: kilkaset metrów.
Nie jestem znawcą ale według mnie hipoteza baaaaardzo prawdopodobna....
Wiem (teoretycznie) gdzie było wejście i wyjście, mam stały kontakt z tym terenem, wszystkich "doinformowanych" prosze o info na priv jeśli "poufne" lub o posta w temacie.
D.S.
Dodam iż poszukiwacz o kilkunastoletnim doświadczeniu nabrał wody w usta zagadnięty o temat.... dziwne? legenda?
....nie wiecie - poóżcie? jako klub speleo powiemy wam o tym temacie (jeśli go rozwikłamy)
Pzdr

Ostatnio edytowano sobota, 17 grudnia 2005, 16:36 przez Mario, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 23:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wisz to moze byc taka legenda jak to metro we Wroclawiu, ale mimo wszystko mam nadzieje ze okaze sie to prawda...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2005, 23:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wolf - nigdy nie myślałem że jest tak baaaardzo druga POLSKA podziemna, to o czym czytam, słysze, widze, ...... prowadzi mnie coraz bardziej do teorii, iż pod naszymi miastami jest drugie państwo (podziemne), mało kto o nim wie, mało kto widział.
Chcę sprawdzić wszelkie informacje i teorie (potzreba tylko zapaleńców ze sprzętem) reszta się jakoś znajdzie...
Podziemia z XVI w i starsze.... dla amerykanów byłaby to sensacja historyczna, a u nas.... chciejmy to poznać..
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 15:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mario napisał(a):
Wolf - nigdy nie myślałem że jest tak baaaardzo druga POLSKA podziemna, to o czym czytam, słysze, widze, ...... prowadzi mnie coraz bardziej do teorii, iż pod naszymi miastami jest drugie państwo (podziemne), mało kto o nim wie, mało kto widział.
Chcę sprawdzić wszelkie informacje i teorie (potzreba tylko zapaleńców ze sprzętem) reszta się jakoś znajdzie...
Podziemia z XVI w i starsze.... dla amerykanów byłaby to sensacja historyczna, a u nas.... chciejmy to poznać..
Pzdr

Tak, bracie masz racje, ale zacząłeś od Mirowa, a to w tej chwili teren zamknięty. Trwają prace archeo. Wiesz z czym to jest związane? Ano właśnie, gdyby tam spotkali ludzi od "poszukiwań" zrobiłby się szum niesłychany, a i wyroczek można zafasować. Co do poszukiwaczy z doświadczeniem są po prostu ostrożni! Wystarczy powiedzieć jedno słowo za dużo i kłopoty gotowe. ;)
Ale jeżeli działasz z głową, to i tych doświadczonych jesteś w stanie przekonać.
Byłbym zapomniał, nie wiem jak z legendą, ale Mirów to również jaskinie, czyli jakby nie patrzeć podziemia są. Za podziemiami przemawia też bliska od drugiego zamku w Bobolicach. Razem tworzyły system obronny, a i jeszcze inne zabytki w okolicy mogą potwierdzać ich istnienie. Dame możemy sobie darować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 21:13 
Generał Broni
Generał Broni

Ja swego czasu też szukałem tych mitycznych podziemi!
Niestety ich nie znalazłem, ale za to wyeksplorowałę nową nieznaną wtedy Jaskinię Bobolicką, która znajduje się na zboczu Góry Zamku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2005, 23:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mar napisał(a):
Ja swego czasu też szukałem tych mitycznych podziemi!
Niestety ich nie znalazłem, ale za to wyeksplorowałę nową nieznaną wtedy Jaskinię Bobolicką, która znajduje się na zboczu Góry Zamku.

To jesteś lepszy, ja zaczepiłem tylko tą, którą tak pięknie JOPR swoimi znakami ostrzegawczymi reklamuje. ;)
A co do mitycznych podziemi, to cóż tam, gdzie w pobliżu są fortyfikacje to i podziemia być muszą., a jeżeli masz jeszcze system obronny, a w tym przypadku tak jest to i podziemia są pewnikiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 02:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

mar, jak widze tajemnica poliszynela.
Temat "łatwy, prosty i przyjemny"
Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2005, 20:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ktoś kiedyś pisał iż znalazł te podziemia?
Ciekawe ile w tym prawdy, a ile tylko opowieści?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 20:57 
Kapral
Kapral

Tak ... głębokie lochy łączące wszystkie Orle Gniazda :D
Legenda powszechnie znana w kilku wersjach, ale istnienie korytarza mało prawdopodobne, choć kto wie ;) - mi i kilkunastu innym osobom pewien osobnik będący w stanie pełnej poczytalności opowiadał o wielkich tunelach łączących pałac w Pilicy i smoleński zamek.
Podziamia ponoć takie że mogły mijać się dwie karety + drugi tunel prowadzący w kierunku Z. Ogrodzieniec, choć tam już narrator się nie zapuścił - dziać miało się to w czasach jego młodości (człowiek +/- w moim wieku) czyli wychodzi że przełom lat 70/80 minionego wieku.

pozdrowienia z mitycznej Jury :D
Michał
http://jurapolska.com

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2005, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Co do pałacu w Pilicy to faktycznie owe Podziemia istnieją, miałem przyjemność po nich chodzić kilka lat temu podczas prac konserwacyjnych tego obiektu.
Dowiedziałem się jeszcze iż te podziemia łączą się ze studnią parkową, która obecnie jest cała zasypana, a na jej miejscu obecnie stoi mały pomnik.
A więc myślę że Podziemia łączące dwie warownie jurajskie w Bobolicach i Mirowie mają prawdopodobieństwo. To jest patrząc na zewnątrz 3kilometry w linii prostej, a pod ziemią zdecydowanie mniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 11:18 
Kapral
Kapral

mar napisał(a):
Co do pałacu w Pilicy to faktycznie owe Podziemia istnieją, miałem przyjemność po nich chodzić kilka lat temu podczas prac konserwacyjnych tego obiektu.

Nie neguję istnienia podziemi, wszak w założeniu to obiekt warowny, ale połączenia z Ogrodzieńcem i Pilicą to czysta fantazja :D

mar napisał(a):
A więc myślę że Podziemia łączące dwie warownie jurajskie w Bobolicach i Mirowie mają prawdopodobieństwo. To jest patrząc na zewnątrz 3kilometry w linii prostej, a pod ziemią zdecydowanie mniej.

Błąd - w lini prostej to nie całe 1,5km.

pozdrawiam
Michał
http://jurapolska.com

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 09:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja słyszałem opowieść o tunelu łączącym zamek Olsztyński z twierdzą Jasnogórską a nawet kiedyś pewien Pan powiedział że szedł tym tunelem... niestety nie wierzę w to !!!
Mirów i bobolice to zamki magnackie więc nie widzę sensu łaczenia ich jakimś tunelem. Budowa takich tuneli też raczej byłaby (jak na owe czasy) trudna bo albo trzeba by kuć skałę albo kopać w piasku co byłoby trochę trudne ze względu na małą spoistość gruntu i ciągłe osypywanie się stropu. Niewydaje mi się iż dawni właściciele podjeli by trud budowania (duże nakłady finansowe) zbędnego tunelu zamiast trozbudowę zamku...

Pozdrawiam
Egzor
http://jurajskie.strony.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2006, 22:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

siwy napisał(a):
Tak, bracie masz racje, ale zacząłeś od Mirowa, a to w tej chwili teren zamknięty. Trwają prace archeo.

Na jakim etapie są teraz prace archeo? Znaleźli coś ciekawego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 stycznia 2006, 15:46 
Generał Broni
Generał Broni

Mario, ciężko coś znaleźć na temat tych prac, może ze względu na niedawne ich rozpoczęcie.
Ciekawe linki:
http://www.jura.art.pl/pl/zamki.php?go=mirow

http://213.227.74.104:81/bbb/show.php?d ... l/bobolice

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]