Teraz jest poniedziałek, 13 stycznia 2025, 22:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Riese...
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 16:29 
Kapral
Kapral

Witam,

chciałbym dowiedzieć się więcej niz na wikipedi o kompleksie Riese w Górach Sowich.
Jest to związane z projektem w mojeje szkole na który się wybieram, będziemy własnie między innym zwiedzać ten kompleks oraz zamek Grodno

Za każdą informację serdecznie dziękuję

pozdrawiam
WoooD :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 17:12 
Generał Broni
Generał Broni

Muszę się pochwalić że wraz z narzeczoną cały kompleks odwiedziliśmy(te niekomercyjne także) ,obfotografowaliśmy oraz zamek Grodno również :)
Literatury jest sporo więc myślę że wizyta w bibliotece powinna pomóc :1

Odnośnie kompleksu polecam lekturę :
- PODZIEMNY ŚWIAT GÓR SOWICH - MARIUSZ ANISZEWSKI
- Tajemnica Riese. Na tropach największej kwatery Hitlera Kowalski J. M., Kudelski R., Rekuć Z.

PS>Przepraszam za duże litery - kopiowane na szybko z sieci ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 17:21 
Kapral
Kapral

damiano dzieki za te książki, po świetach na pewno odzwiedzę bibliotekę... choć niespodziewam się cudów, przypuszczam ze tych pozycji w bilbiotece dla 10tys. miasteczka niebędzie...

a cos może w przekazie elektronicznym ??

damiano podeślesz pare najlepszych fotek ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2007, 19:14 
Generał Broni
Generał Broni

No to jak nie bibliotekę to księgarnię :)
Książki nie są super extra drogie a te dwie pozycje naprawdę warto posiadać w kolekcji :1

W formie elektronicznej niczego nie posiadam a odnośnie zdjęć to nie mam zbyt wiele ponieważ miałem małopojemną kartę pamięci nad czym strasznie ubolewałem :(
Zresztą sam rozumiesz że na większości są osoby moje bądź mojej narzeczonej więc trochę bez sensu...Wstydzę się i nie marzę o rozgłosie ;)

W TYM MIEJSCU USUNAŁEM KILKA WYPOWIEDZI "DAMIANO" ORAZ "YAPI66"bo nic nie wnosily do tematu ,a wręcz przeciwnie-zbliżały się do "pyskówek" -Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Riese...
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 13:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

WoooD napisał(a):
Witam,

chciałbym dowiedzieć się więcej niz na wikipedi o kompleksie Riese w Górach Sowich.
Jest to związane z projektem w mojeje szkole na który się wybieram, będziemy własnie między innym zwiedzać ten kompleks oraz zamek Grodno

Za każdą informację serdecznie dziękuję

pozdrawiam
WoooD :)

Riese to temat nad ktorym mozna spedzic wiele weeekendow i wakacji...(wiem po sobie...)
Cenną pomocą są oczywscie mapy (np mapa p.Cery) i ksiazki no i net. Sugerowałbym jednak ostrożne traktowanie wszystkich dostępnych informacji - czesto zawierają tyle fantastycznych, dorobionych historii że czasem ociera się to o smieszność. Książki p.Lamparskiej ( w kilku wspomina o Riese ) potraktuj również jak ciekawą ale rozrywkę przed snem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Do Woooda
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2007, 15:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jesli potrzebujesz zdjec to jakies moge zalatwic zwiedzilem w tym roku te komercyjne (niestety tylko) trasy i "obfotografowalem" co sie tylko dalo. Z robieniem zdjec jest tam maly problem (a to przez duza wilgotnosc a to przez naturalne ciemnosci wymagajace dodatkowego oswietlenia - czego jako zwykly turysta nie mialem) WYMODEROWANBO-Grzebiuszka. Tak samo mam troche zdjec z Ksiaza niestety z pomieszczen do ktorych wpuszczaja pod eskorta posiadam zaledwie trzy zdjecia (bateria zdechla a zony z dodatkowa bateria juz nie wpuscili). Woood a jak mozesz to podziel sie zdjeciami Grodna
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

@Jacul
Proszę cię nie podnoś ciśnienia...
A to dla niedowiarków - kto był i widział będzie wiedział skąd te zdjęcia pochodzą :1

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Damiano nie zlosc sie szkoda urody
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 12:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Od razu trzeba bylo dac pare fot i wszyscy byliby szczesliwi. Dobrze wiesz ze nie wszyscy z tego forum zwiedzali okolice Gluszycy i spragnieni sa takich widokow. Ja mimo ze bylem takze zaliczam sie do tej grupy. Dlatego dzieki wreszcie za zdjecia - widac "podniesienie cisnienia" sie oplacilo. :1 Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 22:11 
Generał Broni
Generał Broni

@Jacul
Z prostej przyczyny nie chcę zamieszczać zdjęć - właśnie po to żeby ktoś się tam wybierając nie tracił frajdy z odkrywania tych miejsc :1
Nie lubię leni co bez wysiłku chcą mieć na gotowo podane na tacy wszystko dlatego uważam że warto się pomęczyć i wybrać w okolice Gór Sowich nawet chociażby na 3 dni :)
Miłośnicy takich klimatów z pewnością wiedzą że jest to warte zachodu - chodzenie,szukanie, nieraz błądzenia a tutaj już zmierzch mamy na karku a to baterie siadają, to znowu karta małej pojemności i już pęka w szwach a mija dopiero pierwszy dzień...
Miło się takie rzeczy wspomina że nie wspomnę już o 'gawędach' miejscowych którzy są naprawdę bardzo życzliwi i chętnie służą pomocą :1

Teraz troszkę prywaty - moim zdaniem najgorsza obsługa i kaprawy przewodnik w Walimiu-Rzeczce a do tego za robienie zdjęć każą sobie dopłacić do biletu bodajże 3zł (w innych kompleksach w gratisie) najmniejszy kompleks i najkrótszy czas zwiedzania co nie oznacza że nie warto go zobaczyć (może wam się akurat ten sam kaprawiec nie trafi bo jest kilku) ;)
W Osówce przewodnik był bardzo rzeczowy i konkretny plus nie pozostawiał pytań bez odpowiedzi (oczywiście mądrych pytań ;) ) najwięcej do zwiedzania i napraaawdę ziiiiimnoooo.
No i Włodarz w końcu - trafiliśmy na przewodnika z jajem :1 Podpuszczał,zadawał zagadki,zachęcał do wykazywania się bystrym umysłem,szczuł biednych turystów i terroryzował nieznośnych - to lubię i takie rzeczy miło się wspomina :1
Pływa się również łodziami :)
Tyle na temat komercyjnych - niekomercyjne znajdowaliśmy za pomocy mapy turystycznej ale było ciężkawo :)

PS> Dla dodania smaczku podam info zasłyszane od przewodnika z Włodarza - w planach mają udostępnienie dla zwiedzających drugiego poziomu podziemnego kompleksu :)
Jedyna taka atrakcja w dostępnych do zwiedzania obiektach - niestety ja będąc w tym roku się nie załapałem :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:45 
Moderator
Moderator

Trochę tu zrobilem porządku,ale już jestem grzeczną Grzebiuszką;)

Co do Riese-w Google znajdziemy setki informacji ,w większości komercyjne, powtarzające się historyjki.
Najwartościowsze informacje pochodzą od poszukiwaczy,bunkrowców i fortyfikatorów. Zobacz na to
Riese Dyskusja -77 stron rzeczowych informacji,hipotez,dyskusji-UWAGA!! Stronę należy czytać od dołu do góry ,potem zmienić nr strony na niższy i znowu od dołu do góry

TO FORUM uzupełni informacje
TUTAJzajrzyj jakby Ci jeszcze było mało.

Zdjęcia z Riese można zobaczyć:
SOBOŃ
OSÓWKA
WŁODARZ
RZECZKA
JUGOWICE

WARTO ZOBACZYĆ. jeszcze jedną świetną stronę, poruszanie po niej jest trudniejsze, ale klikamy w działy pod nazwą RIESE w zakładce z lewej strony.
Po przejrzeniu tego wiesz wszystko co wiadomo do tej pory o Riese;))). Miłego oglądania i czytania.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 22:43 
Szeregowy
Szeregowy

Witam forumowiczów. Rzadko się wypowiadam ale chyba coś przegapiłem jeśli chodzi o Riese: KIEDY W KOMPLEKSIE WłODARZ ( ALBO INNYM)ODKRYTO DRUGI POZIOM????????????
Pozdrawiam Adler.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 23:13 
Generał Broni
Generał Broni

Adler napisał(a):
Witam forumowiczów. Rzadko się wypowiadam ale chyba coś przegapiłem jeśli chodzi o Riese: KIEDY W KOMPLEKSIE WłODARZ ( ALBO INNYM)ODKRYTO DRUGI POZIOM????????????
Pozdrawiam Adler.

Wiem że może to brzmieć nieprawdopodobnie ale siedziałem obok przewodnika na łódce i płynąc pokazywał nam korytarz po lewej stronie (oczywiście woda) na końcu którego były schody na wyższą kondygnację (może błędnie nazwałem to poziomem - za co przepraszam przepraszam) :)

Zainteresowanych odsyłam do źródła czyli pod numery -
tel./fax (074) 845 33 42
mobile tel. kom. 0502 497 928

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Do Woooda
PostNapisane: piątek, 11 stycznia 2008, 13:47 
Porucznik
Porucznik

Jacul napisał(a):
Jesli potrzebujesz zdjec to jakies moge zalatwic zwiedzilem w tym roku te komercyjne (niestety tylko) trasy i "obfotografowalem" co sie tylko dalo. Z robieniem zdjec jest tam maly problem (a to przez duza wilgotnosc a to przez naturalne ciemnosci wymagajace dodatkowego oswietlenia - czego jako zwykly turysta nie mialem) WYMODEROWANBO-Grzebiuszka. Tak samo mam troche zdjec z Ksiaza niestety z pomieszczen do ktorych wpuszczaja pod eskorta posiadam zaledwie trzy zdjecia (bateria zdechla a zony z dodatkowa bateria juz nie wpuscili). Woood a jak mozesz to podziel sie zdjeciami Grodna
Pozdrawiam

Ze zdjęciami nie jest tak źle, lampa nie zawsze jest potrzebna - sporo moich zdjęć bez lampy znajdziecie w galerii na poszukiwania.pl - razem chyba kilkaset zdjęć z kompleksów i turystycznie udostępnionych i tych nie dostępnych dla turystów.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 01:23 
Moderator
Moderator

Adler napisał(a):
KIEDY W KOMPLEKSIE WłODARZ ( ALBO INNYM)ODKRYTO DRUGI POZIOM????????????
Pozdrawiam Adler.

Wydaje mi się, że chodzi o to, że duże komory robiono wykuwająć dwa poziomy-jeden nad drugim, a potem usuwano podłogę-strop. W niektórych miejscach nie usunięto tego stropu i są dwa poziomy. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2008, 16:59 
Porucznik
Porucznik

Grzebiuszka - na 99,999% to o to chodzi, z zastrzeżeniem, że nie tylko duże komory, ale także korytarze - na włodarzu jest to najbardziej widoczne, w pozostałych kompleksach mniej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]