Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 10:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kolorowe jeziorka k.wieściszowic
PostNapisane: poniedziałek, 13 października 2003, 12:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Byłem tam ostatnio i znalazlem bardzo ciekawe wejscie <jak na moj gust> a mianowicie za tzw szmaragdowym jeziorkiem jest sztolnia ktora jest zamorowana zastawiona palami i workami z piaskiem ze sciany wyplywa woda pod dojsc duzym cisnieniem ale gdyby rozwalilo by sie ta sciana i by ta woda wyplynela mozna by bylo tam wejsc kto wie czy nie ma odnog od tej sztolni? pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2003, 21:09 
Podporucznik
Podporucznik

No niby wszystko fajnie ale niestety tam jest chyba park krajobrazowy czy też nie daj Boże rezerwat :( Ale jesli coś planujesz to mogę się przyłączyć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2003, 01:49 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam :mad:
Zanim zaczniecie cokolwiek "rozwalac" - pomyslcie... Szmaragdowe jest unikatem na skale europy a naprawde nie wiem co musielibyscie odkryc w tej sztolni aby zrekompensowac ( to nawet nie jest odpowiednie okreslenie ...) ewentualne straty. Rozumiem, iz ciekawosc itd, ale nie dajcie sie poznac jako "debilni" graficiarze ( znam kilku rewelacyjnych - naprawde genialni - w przeciwienstwie...), ktorzy niszcza wszystko dookola zostawiajac po sobie zabazgrany krajobraz. Sam kopie lecz nawet jezeli robie to na terenie ochronnym - zawsze MYSLE zeby nie ingerowac w zastane srodowisko bardziej niz wykopanie dolka i starannego go "post factum" zamaskowania.
Mysle, ze gdyby Was na miejscu dorwali przyrodnicy lub nurkowie - zrobiliby Wam wieksza krzywde niz spora rozrywka...
Jeszcze raz apeluje o zdrowy rozsadek... :bat :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2003, 18:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja o rozwalaniu mowilem tylko teoretycznie .........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sztolnie k. wieściszowic
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2003, 10:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ów sztolnia o której pisał kolega eddie jest częścią wyrobiska Alt Essel . Ostatnie próby eksploatacji złorza podejmowano tam w 1905 r. Kopalnia posiadała 2 poziomy wydobywcze - obydwa w kształcie zbliżonym do litery "R " z szybikiem transportowym po środku wyprowadzonym z dolnego poziomu wyrobiska.
Nie ma potrzeby na niszczenie zabezpieczonego wlotu sztolni gdyż można dostać się tam drugą poterną , która wprawdze przy samym wlocie posiada sporych rozmiarów zawał ale jest tam niewielki otwór , którym można bez większych problemów wślizngąć się do środka.
Obiekt jest jednakl bardzo niebezpieczny. Wewnątrz powstało wiele zawałów punktowych , a samo podszybie stanowi właściwie jedno wielkie zawalisko.
Ciekawskim polecam inną sztolnię zlokalizowaną jeszcze perzed wejściem na teren parku p prawej stronie przed parkingiem. Miejsce można poznać po charakterystycznym wąwozie powstałym po zapadnięciu się sztolni na odcinku ponad 30m. Przy końcu wąwozu z ziemi wystaje tor kolejki wąskotorowej.
Myślę , że to miejsce może okazać się o wiele ciekawsze pod względem " niespodzianek " od spenetrowanego już wielokrotnie wyrobiska Alt Essel - tymbardziej , że to nie jest na terenie parku !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2003, 02:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Hi

Akurat mieszkam kolo wiesciszowic (no moze nie tak calkiem) ale blisko ... troche tam chodzilem i faktycznie miejsce malo bezpieczne i prawde mowiac nie wiem czy warte exploracji. Jednak co do okolicy mojego miasta (Kamienna Góra) jest po czym pochodzic i sztolni tu nie brakuje - nawet owiele ciekawszych.

Pozdrawiam Tomek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]