Teraz jest środa, 29 kwietnia 2026, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 13:29 
Plutonowy
Plutonowy

hmm,ja tez mam problem (zdaje mi sie ze nawet ciekawszy od waszego )(bez obrazy)w zwiazku z przeszukaniem lotniska,tyle ze gdzie indziej:)Tylko sie zastanawialem co ja moge tam znalezc?Kiedys byly tam doswiadczalne zaklady Kruppa w zwiazku z budowa Dory.teraz jest tam lotnisko marynarki wojennej.Podobno pod lotniskiem jest kilka poziomow zalanych woda morska,gdzie istniala produkcja.mam zamiar troche sie tam pokrecic w pobliskich laskach i kolo lotniska.Zastanawiam sie co ewentualnie moglbym znalezc,bron Boze zadnych rozrywkowych rzeczy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 15:48 
Pułkownik
Pułkownik

Drogi Dariusy,
Jeśli chodzi o Babie Doły, to podziemia w formie korytarzy są tylko częściowo zalane, ale jeszcze niedawno były drożne. Biegną w kierunku Obłuża i AMW. Jeśli chodzi o "produkcyjne" podziemia, to takowe tam nie istnieją bo w Babich Dołach nie było żadnej produkcji, tylko ośrodek badawczo rozwojowy broni torpedowej. Historie o podziemiach w Siemirowicach i Darłówku to ściema - nie daj się na to kupić. Pierwsze było zaledwie gruntowym lądowiskiem ze skromną infrastrukturą naziemną, a drugie nie istniało jako lotnisko. Jak mniemam właśnie o Darłówek chodzi? Innych lotnisk MW w Polsce nie ma.
Polecam się w sprawie pytań. Jak wszyscy, nie wiem wszystkiego, ale co wiem, to powiem (bez żarówy ;) )
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 16:51 
Plutonowy
Plutonowy

Chodzi mi o Darłowko,i uwierz mi to nie sciema.poszukam i zarzuce linkiem ,to wlasnie tu zostala stworzone najwieksze na swiecie dzialo II WŚ "Dora".W 40 roku byl tam Adolf(moze co zgubil;) na probnym strzelaniu.Caly teren fabryki okalaja tzw. chińskie mury i obecnie miesci sie tam jednostka wojskowa MW no i jest lotnisko.Wszystko wiem z wiarygodnych zrodel i wiem jeszcze wiele ciekawych rzeczy ale zanim bym zebral do kupy...Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 16:54 
Plutonowy
Plutonowy

http://members.lycos.co.uk/bunkry/dor.htm ale to malo jeszcze gdzies mi pewna stronka pewnego pasjonaty uciekla.Sorry za OT

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 17:27 
Pułkownik
Pułkownik

Sie masz ponownie,
Temat podziemi w Darłówku był wałkowany w Odkrywcy i bodaj w jakimś samodzielnym opracowaniu. Jak to zazwyczaj bywa, postawiono więcej pytań, niż udzielono odpowiedzi - strasznie tego nie lubię i Ty chyba też. O publikacjach zapewne wiesz, więc nie będę się powtarzał. Ale do nich wszystkich mam małą korektę: POD lotniskiem nie występują podziemia. Pod terenem ogrodzonym płotem popularnie zwanym lotniskiem tak, ale nie pod płytą lotniska. Technicznie jest to do zrobienia, ale strategicznie nie ma to sensu. Jak podałem powyżej, przed wojną i w czasie wojny w Darłówku nie było lotniska. Znajdowało się tam dzikie (niezarejestrowane) pole wzlotów stworzone dla lekkich samolotów nie wymagających utwardzonych nawierzchni. Amortyzatory o dużym skoku i niskociśnieniowe pneumatyki pozwalały lądować niemal dosłownie byle gdzie, byle nie zapaść się po golenie w błocku, na przykład Fi-156 Storchowi. Nikt nie wie gdzie było takie lądowisko, ale chyba dlatego, że nie doczekało się ono oficjalnej rejestracji jako pole wzlotów. Zatem podziemia powinny się znajdować pod kompleksem badawczym, po jakąś jego częścią, raczej nie mającą nic wspólnego terytorialnie z obecnym lotniskiem. Z owychy niesławnych publikacji wiem, że jakiekolwiek wejścia do podziemi zostały zamurowane krótko po wojnie. Nie wiem jak ma się sprawa z otworami drenażowymi i wentylacyjnymi. Słyszałem, a proszę to traktować raczej jak plotkę, że podziemne elementy kompleksu nie znajdowały się pod żadnymi budynkami, a raczej poza ich obrysem. Z uwagi na spoistość miejscowego gruntu powstawały jako dziura w ziemi, której ściany szalowano i zalewano zbrojonym betonem, po czym zasypywano. Nie było mowy o drążeniu sztolni. Reasumując, potwierdzam istnienie podziemi w Darłówku, ale nie pod lotniskiem. Żałuję, że nie mogę inaczej pomóc, ale to jakby nie mój temat. Wykracza on poza ramy wątku, który można określić mianem lotnictwo. Jeżeli trafię na jakieś dane, to nie omieszkam do tematu powrócić i chętnie pomogę.
Pozdrawiam,
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 18:51 
Plutonowy
Plutonowy

Z duza ciekawoscia slucham co masz do powiedzenia ,bo zawsze moge sie wwiecej dowiedziec.Jesli wiesz cos wiecej to chetnie bym poczytal.Jesli chodzi temat lotniska to chcialem sprostowac:)Na miejscu gdzie obecnie jest lotnisko(bodajze 40 eskadra MW) dla smiglowcow "anakonda" i mi-14,przed i w czasie wojny istniala tajna fabryka (podobno doswiadczalna).Chinskie mury ktore okalaja "obecne lotnisko maja wysokosc chyba 8m(nie pamietam dokladnie) i tworza nieregularny ksztalt.Nie wiem ile w tym prawdy ale miala byc pomiedzy nimi rozciagana siatka maskujaca imitujaca jezioro lub cos innego.do calego obiektu dochodzily tory ktore podobno schodzily wgłab podziemi.Na pewno ostatnimi jednostkami ktore opuscily fabryke byli saperzy niemieccy:).Podziemia zostaly zalane.Kiedy wkroczyly wojska radzieckie ,podobno probowano eksplorowac podziemia pod lotniskiem ale zginelo 2 nurkow rosyjskich.Pozniej w latach 80 probowano wypompowac wode ale bezskutecznie.Ostatecznie zawalono i zamurowano wejscie.To tak pokrotce i w haotyczny sposob przedstawiona mniej wiecej historia tego terenu.Ile w tym prawdy nie wiem.Jesli cos pomylilem prosze mnie poprawic.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 20:20 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jeśli chodzi o nurkowanie -> o podziemiach (pod-)zakładowych wiem niewiele. Sam szukam informacji na ten temat. Podobno eksploracja była nieudana z przyczyn nietechnicznych. Wiadomo, że plany tych terenów są w posiadaniu strony niemieckiej, która (o czym już pisałem) jest nieskora do udostępnienia ich Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 listopada 2006, 20:25 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj,
Czyli w jakiejś części miałem rację. Lądowisko Darłowskie funkcjonowało na zasadzie pola kapusty i było gdzieś "w pobliżu". Natomiast lotnisko w formie jaką mamy dziś powstało po wojnie, ale nie wiem kiedy. Tak czy siak, kompleks badawczo przemysłowy i lotnisko to dwie różne sprawy. Stąd mój brak wiedzy, za co przepraszam.
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 11:08 
Kapral
Kapral

Jesli bys znalazl wejscie do tych zalanych podziemi to odezwij sie mozna wykonac jakas akcje nurkowa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 12:27 
Plutonowy
Plutonowy

z calym szacunkiem ale nie mam nawet zamiaru odkrywac wejscia,jest to bardzo niebezpiecznei ,juz ktos tam zginąl.Teren jest generalnie(lotnisko wojskowe) strzezony i na jakies wieksze eksploracje nie moglbym sobie pozwolic.Jedynie z wykrywka moglbym delikatnie obleciec niektore tereny,dzieki uprzejmosci mojego kolegi ktory tam pracuje i sam jest ciekaw co w trawie piszczy:)jak znajde jakies linki to podrzuce ale niezbyt mam czas bo temat jest bardzo ciekawy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 18:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Korup - czy mógłbyś opowiedzieć co wiecej na temat tych zalanych podziemi w formie korytarzy , które biegną w stronę Obłuża i AMW ? Chętnie wybrałbym się tam i obejżał .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 19:53 
Starszy Sierżant Sztabowy

przyłączam się do prośby Adama :)
Wcześniej nie słyszałem o korytarzach biegnących z BD w kierunku Obłuża. Rozumiem że chodzi tu o inne korytarze niż te, które zostały opisane na stronie http://www.fortyfikacje.eksploracja.pl/fr_tunele_bd.htm ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2006, 21:40 
Pułkownik
Pułkownik

Tunele pomiędzy Obłużem a Babimi. Dobra. Zaznaczam, że nie jestem specem od tego typu instalacji i wiadomości o nich zostały mi niejako wmuszone. Onegdaj (6-7 lat temu) korzystałem z zezwolenia na wstęp i fotografowanie na lotnisku Babie Doły. Przemieszkiwałem w tym czasie w Libijczyku (hotelu na terenie AMW). Moje zainteresowanie wzbudził schron plot, po starem oznaczony strzałką z napisem LSR koło piekarni. Osobnik odpowiedzialny za asystę na mój komentarz stwierdził, że schron to może to i jest, ale jego koniec wychodzi przypuszczalnie w rejonie lotniska, a właściwie to na jego terenie. Z innych źródeł wiedziałem, że Niemcy jak nawiedzeni wzięli się za kopanie tuneli w tym rejonie i nie miałem podstaw do kwestionowania tej wypowiedzi. Co więcej, mój rozmówca wspomniał o niemieckich saperach, których wyciągnięto dwa lata po wojnie - nieboracy zostali zasypani w 1945 roku. Potem tak się nakręcił, że opowiadał jeszcze o placu apelowym AMW, którego powierzchnia nieoczekiwanie zarwała się odsłaniając szpital. Czy dac wiarę w dalsze opowieści o szkieletach na szpitalnych łóżkach - nie wiem. Ale kwestię zasypanych saperów opisał jakiś później periodyk o poszukiwaniach i sprawa zaczęła się kleic. O innych podziemiach w tym rejonie też słyszałem - miałyby się znajdowac na terenie jednostki wojskowej, którą widac z autobusu, jak się zjedzie z Estakady w prawo, to jednostka jest widoczna kwałek dalej, po lewej stronie (wybaczcie, nie znam ulic w Gdyni). Nie wiem gdzie jest wylot podziemi na lotnisku - rozmówca był odpowiedzialny za tamten rejon i zwyczajnie nabrał wody w usta (pewnie morskiej), a potem wsadził mnie do śmigłowca. Wylot tunelu ma się jakoby znajdowac w pobliżu brzegu, niedaleko betonowego pomostu i bodaj wygląda tak, jak ten na terenie AMW. Czyli w obetonowanym kawałku wału ziemnego znajdują się metalowe drzwi. Sam wał potem płynnie wpisuje się w teren. Tyle pamiętam.
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 01:10 

Tuneli przy AMW i na terenie jednostki na Pogórzu osobiście jeszcze nie widziałem, ale wcześniej słyszałem kilka relacji potwierdzających ich istnienie. Ponoć ten biegnoncy z AMW w kierunku ul. Aragońskiej po 50m był zakończony zawałem. Tunele na terenie j.w. na Pogórzu ponoć były zasypane tuż przy ich wylocie, tak że teraz właściwie niewiele widać. Południowa ściana Kępy Oksywskiej jest naszpikowana tunelami - schronami przeciwlotniczymi. Ale do twierdzenia, że z okolic AMW tunel biegł aż do Babich Dołów podchodzę sceptycznie, tak długie tunele w okolicach Trójmiasta nie były dotychczas spotykane. Ale kto wie... tyle legend krąży o tej okolicy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 12:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Korup. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie mam więcej pytań.

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]