Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kopalnie Górnego Ślaska
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 20:07 
Generał Broni
Generał Broni

Może ktoś na forum zna lub chodził po starych nieczynnych kopalniach i atrakcyjnych na Górnym Ślasku?
Prosze o informacje i namiary lokalizacji.
dzieki
mar :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 09:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wiekszosc kopaln na Gornym Slasku to kopalnie glebinowe, likwidowane zazwyczaj przez zasypanie szybu. No i znajdowaly sie zazwyczaj w dosc mocno zaludniionych okolicach wiec jak sadze sa dobrze zabezpieczone przed potencjalna penetracja. No chyba ze chcesz polazic po obiektach powierzchniowych, to sie da...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 11:50 
Generał Broni
Generał Broni

Jakich powierzchniowych?
Mnie chodzi o te kopalnie które są bardzo bardzo stare i zapomniane lecz drożne.
Parę takich znam, ale może jeszcze coś ktoś słyszał lub wie?
Pozdrawiam
Mar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 01:36 
Moderator
Moderator

MAR ,napisz do JMS-a ,on zna kilka starych kopalni cyku i ołowiu z XIXw w okolicach Tarnowskich Gór.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 10:10 
Moderator
Moderator

Tak sporo chodzilem po starych kopalniach galeny pomiedzy Bytomiem a T.Gorami,Siewierzem-ktore ostatnio sa opisywane jako "naturalne jaskinie" hehe...
Najciekawsze wejscie jest w tzw.Sportowej Dolinie czyli starym kamieniolomie Zakladow Dolomitowych.Niestety zamkniete-ale ze zdobyciem klucza /ma go Speleoklub T.Gory/ nie ma problemu.

A co cie interesuje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2005, 21:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Heheheheh

Ja chodzę po czynnej :) Nic tam Mar takiego ciekawego nie ma :)

W Rudzie Śląskiej Orzegów możesz zejść szybikiem nieczynnej KWK Karol...

Ale proponowałbym dużą ostrożność , żebyś "atrakcyjnie" nie poleciał 700 metrów w dół :)

Pozdrawiam

Charnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kopalnie Górnego Ślaska
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 18:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mar napisał(a):
Może ktoś na forum zna lub chodził po starych nieczynnych kopalniach i atrakcyjnych na Górnym Ślasku?
Prosze o informacje i namiary lokalizacji.
dzieki
mar :que

Podziemia Tarnogórsko-Bytomskie to jeden z największych systemów podziemnych na świecie, zlokalizowany pomiędzy Bytomiem i Tarnowskimi Górami. W skład ostoi wchodzi rozległy i skomplikowany system poziemnych wyrobisk, będących pozostałością po trwającym kilkaset lat górnictwie wapieni kruszconośnych.
Unikalne wyrobiska powstawały od XII do XX wieku. Obecnie liczą ponad 300 km chodników, którym towarzyszą liczne komory i wybierki. Do wnętrza podziemi prowadzą sztolnie odwadniające (5) oraz szereg szybów i odsłonięć w kamieniołomach.
Blachówka- Wtedy powstala kopalnia rud srebra "Fryderyk", której sztolnia, o tej samej nazwie, posiadala odgalezienie przebiegajace pod Lasem Segieckim. Pózniej, w pierwszej polowie XIX w., uruchomiono jeszcze na Srebrnej Górze kopalnie rud cynku "Segiet". Przypuszcza sie, ze na przelomie XVIII/XIX w. wiekszosc drzew w omawianym lesie wycieto pod budowe szybów. Pod koniec XIX w., na skutek wyczerpania sie zlóz, nastapil spadek wydobycia tych kruszców. Wzmozono zas w tym okresie w okolicach Lasu Segieckiego wydobywanie rud zelaza, pozyskiwanych tam dawniej w niewielkim stopniu.
W latach dziewiecdziesiatych XIX w. zainteresowano sie wykorzystywanym w procesach hutniczych, a wystepujacym w tej okolicy, dolomitem. Z tego wzgledu wykarczowano spora czesc buczyny i zalozono w srodku Lasu Segieckiego kamieniolom Blachówka, który w latach piecdziesiatych i szescdziesiatych XX w. poszerzono az do wierzcholka Srebrnej Góry.
Uwaga: wstep na teren kamieniolomów jest niebezpieczny i zabroniony!

Ponadto można zwiedzać Muzeum Rud Srebnych:
Podziemia zawsze budzą fascynację ludzi i dobrze się stało, że tarnogórski labirynt wyeksploatowanych złóż kruszcowych chociaż częściowo został udostępniony turystom. Istny labirynt chodników, wyrobisk komorowych oraz sztolni wciąż czeka na udostępnienie, nie nastąpi to szybko, a może wcale? Więcej na stronach
http://www.promarcos.com.pl/jura/MAIN22.HTM
http://dyndus.terramail.pl/bytom/ciekaw.htm#02
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 18:39 
Moderator
Moderator

Troche stare dane masz z Promarcos`a -Kamieniolom o ktorym wspominasz to od co najmniej du lat "Sportowa Dolina"
a sztolnie nie zostana udostepnione do zwiedzania-ujecia wody pitnej.
Akurat byl u mnie gosciu ktory ma klucz do wejsc,z propozycja -wiec mozna zorganizowac jakis wypadzik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2005, 19:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

jms-bytom napisał(a):
Troche stare dane masz z Promarcos`a -Kamieniolom o ktorym wspominasz to od co najmniej du lat "Sportowa Dolina"
a sztolnie nie zostana udostepnione do zwiedzania-ujecia wody pitnej.
Akurat byl u mnie gosciu ktory ma klucz do wejsc,z propozycja -wiec mozna zorganizowac jakis wypadzik.

Gdy ja tam bywałem to i kluczyk potrzebny nie był , a o stronach nie wspomnę nie było. :)
ale czasy się zmieniają i obrońcy nietoperzy (słusznie zresztą) górą. Wypadzik czemu nie, ale terminek bardziej jesienny by mi odpowiadał :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Witam nie pisałem bo mnie nie było byłem w Karkonoszach, Izerach, Rudawach itd. W sztolniach i po minerałki.
Sztolnie Tarnogórsko -Bytomskie znam w miarę dobrze chodziłem opo nich dziesiątki razy jak były nie okratowane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2005, 17:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Właśnie jak były nieokratowane a teraz? Jak to wygląda, są dzikie wejścia, czy tylko te oficjalne? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2005, 11:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jest kilka dzikich wejść tylko trzeba się dobrze zastanowić czy i którędy lepiej opłaca się wchodzić.
Ja w tarnogórskich sztolniach byłem w tym roku po raz pierwszy. Dzięki uprzejmości jednego z członków TKTJ weszliśmy legalnie przez Blachówkę. Trochę dziwnie mi się to pisze bo to chyba jedyne miejsce do którego weszliśmy legalnie od ostatnich 6-ciu lat :666
Zwiedzanie systemu było dzięki temu na tyle wygodne , że nie musieliśmy dzwigać ze sobą zbędnego sprzętu. Komora wejściowa będąca naszą bazą wypadową zamykana była kratą i tam zorganizowaliśmy prawie 4-dniowy biwak. Przez te 4 dni śmigania po kopalni nawet nie próbowaliśmy szukać innych możliwoąści wstępu do środka od zewnątrz gdyż "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie znaliśmy tego systemu i nie dysponowaliśmy żadnymi mapami. Pierwszy dzień to było właściwie błądznie w okolicy pierwszego szybu do którego co chwilę mimowolnie wracaliśmy ;-)
Ogólnie wyprawa była udana , miejsce świetne i posiadające właśnie TEN specyficzny klimat. Spędziliśmy kilka godzin pływając pontonem , trochę czasu zeszło nam na akcjach linowych. Było super.

Wrócę teraz do tematu innych, dzikich wejśc.
Kilka tygodni po naszej wyprawie pojechała kolejna ekipa moich znajomych. Mieli już trochę więcej informacji od nas i znali kilku autochtonów , którzy "za flaszkę" chętnie pokazywali co i gdzie.... Udało im się namierzyć wejścia od strony Suchej Góry i byłego osiedla PKP w Tarnowskich Górach. Od strony Suchej G. znajduje się otwór , którym można wślizgnąć się do środka - niestety nie ma mowy o transporcie betów ( no chyba że bo rozładowaniu wszystkiego) . Dziura jest fragmentem obwalonego chodnika z otworem w stropie. Oczywiście można tam pokopać ale miejsce jest na widoku i jak ktoś wypatrzy kopaczy to po tygodniu postawią tam kratę albo zasypią. Kilkaset m od tej dziury jest drożny szybik , od góry osłonięty jedynie drewnianymi belkami i krzakami. Zjazd pionowy około 25m - na dole woda. Kolejne wejście od strony osiedla PKP również jest czymś przypominającym szyb lub upadową. Otwór w ziemi o średnicy 1,5m prowadzący do niewielkiej komory z której odchodzą boczne chodniki. Na dole 20 cm wody i błoto.

W ramach podsumowania pozwolę sobie na opisanie kilku swoich przemyśleń.
Tarnogórski system sztolni jest na tyle rozległy iż jego zwiedzanie wymaga sporej ilości czasu. Większość ciekawszych miejsc znajduje się w sporej odległości od otworów wejściowych i wymaga kilkugodzinnych spacerów chodnikami. Taka sytuacja powoduje że nie warto się tam pchać na 3-4 godzinki bo i tak się wtedy niczego ciekawego NIE ZOBACZY.
Dłuższa wyprawa jak wiadomo pociąga za sobą konieczność transportu lin , pontonów i innych betów co z kolei wymaga zainstalowania bazy wypadowej. Od czasu mojego ostatniego pobytu w tamtym miejscu uzbierałem sporo informacji od ludzi , którzy tamtejsze sztolnie penetrowali i każdy jednogłośnie stwierdził że najlepszym miejscem na biwak jest JEDYNIE komora wejściowa od strony kamieniołomu Blachówka.
I tak to wygląda panowie.....
Dzikie wejścia są - ale co z tego kiedy nie wejdzie się tam ze sprzętem.

Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego że mogę nie wiedzieć wszystkiego. Pewnie gdzieś są inne "przyjazne" dziury .... wciąż jestem na etapie zbierania informacji przed kolejną wyprawą.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2005, 19:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No no, jestem pod wrażeniem! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2005, 22:22 
Moderator
Moderator

Ech Adam zes nie dal znac...od Blachowki mieszkam 3 km.A po sztolniach lazilem od ponad 25 lat,kiedy kamieniolom byl eksploatowany ,a do komory wejsciowej mozna bylo wjezdzac samochodem.
Pierwsze wejscie po kilkudziesieciu latach-kaluza zaraz za 1 komora /przed pochylnia/ -cos zarwalo mi sie pod noga-mysle lod ,ale tu za cieplo na lod- biore do reki 3-4 cm warstwa kacytu-zalaczam fotke-wziolem z tamtad kawalek drewna ze sporymi naciekami,fantastycznie drewno zalane kalcytem zreszta byly miejsca gdzie az grzech bylo chodzic korytarze gdzie podloga /spag/ pokryta warstwa naciekow pekala pod butami-teraz po niej juz prawie sladu nie ma,pizolity wielkosci orzechw laskowych....
Nie ma co wspominac-dodaje jeszcze zdjecia-tabliczka z data kucia korytarza,i miseczka do urobku-w ciasnych wyrobiskach na lezaco tak sie transportowalo galenit,
Co do wejsc-zauwazylem od zeszlego roku odslonily sie trzy dawniej zarosniete wejscia,jeden potok znikl-wpada w wyrobiska-tez swiezo otwarte-jakas ciekawa sprawa warta glebszych analiz-dlaczego akurat teraz sie to jednoczesnie otwiera???

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2005, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Mam bardzo podobne fotki jaki ten świat mały :jump

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]