Teraz jest wtorek, 28 kwietnia 2026, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaworzno- Rudna Góra
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 19:56 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

"Na górze byłem krótko, nie mając w tym momencie pewnosci, czy to aby na pewno ona. Na wielu planach miasta zaznaczona jest tu zielona plama, a interesująca nas nazwa pojawia się na polach od strony Jelenia. W tym momencie wspomnę o kamieniołomach, które tu zauważyłem, chociaż skrywają się pod dość szczelną pokrywą roślin. Szereg tych wyrobisk jest stosunkowo niewielki, jak na kamieniołom. To mogą być wejścia do sztolni i szybików. W jednym miejscu za stosunkowo wąskim wyrobiskiem rozciąga się całkiem spory penetrowany w wielu kierunkach kamieniołom. Wlot do tej doliny zagradza rozgałęzina topola osika. Dlatego szereg osób przekracza ją w poprzek, o czym świadczy stosunkowo szeroki szlak, wydeptany przez przechodzących tędy ludzi. Można także przyjąć założenie, że to nie kamieniołom, tylko wyrobisko, którego strop się zawalił. Gdybym ja podejmował tu próby wydobycia surowców skalnych, to przede wszystkim poszerzyłbym gardziel w taki sposób, aby ułatwić sobie wywóz surowca (...) Poniechanie eksploatacji, o ile był to kamieniołom. mogło być spowodowane brakiem dostatecznej ilości dobrego kamienia. "

Piotr Grzegorek

Dodam od siebie, że na tej górze i w jej okolicy wydobywano rudy żelaza, galman oraz węgiel. I jak autor tekstu twierdzi można spotkać przysypane wloty sztolni lub szybików. Myśle, że takowa kopalnia z XVIII w. moze być dość ciekawa. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]