tomekb napisał(a):
Nie wnikając w szczegóły waszej dyskusji, ale nie wydaje mi się by ruscy zdecydowali się kiedykolwiek na umieszczenie w Polsce broni atomowej - po prostu doskonale znając mentalnośc Polaków nigdy nie mieli by pewności w która stronę te rakiety z polski by poleciały, a poza tym NRD było bardziej spacyfikowane, posłuszne i do tego zlokalizowane bliżej NATO
Byłem i oglądałem takie silosy w okolicach Pstrążnej (rejon "bermudy", koło Świętoszowa). Wrażenie wywołało to na mnie ogromne, bo cała teren był nieźle zagospodarowany pod względem militarnym. Po pierwsze nie sądze, żeby rosjanie budowali takie coś aby tylko stało i wietrzało sobie, po drugie pamiętam jak starsi oficerowie opowiadali, że często były przypadki zatrucia żołnierzy (polaków) pełniących wartę koło tych silosów, bądź tych którzy tam ćwiczyli. Mam tu na myśli zatrucia, złe samopoczucie, nudności, wymioty - to o czymś świadczy, że coś krąży w powietrzu....... z resztą w tym terenie były przeprowadzane badania licznikiem Geigera i jednoznacznie odczyty wskazywały na podwyższone promieniowanie. Kiedyś oglądałem program gdzie pokazywali badania pomiaru promieniotwórczości robione z powietrza i również te badania potwierdziły, że w rejonach silosowych jest większe napromieniowanie. Fakt faktem nie wielkie ale skutki uboczne widać właśnie po biednych żołdakach......