Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 02:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy ktoś wie?
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 18:45 
Major
Major

Cześć, wybrałem sie dzisiaj z wykrywką w teren mi nieznany(opowieści starszego człowieka), w terenie tym miały znajdować sie jakieś bunkry, ale oczywiście z doświadczenia wiem, że dla ludzi niektóre ziemianki czy schrony wydają sie bunkrami. Zdziwiłem sie, te bukry naprawde są bunkrami(niestety nie posiadam zdjęć), znalazłem dwa nie przeczesawszy całego terenu, także może być ich więcej. Bunkry dosyć spore około 8m x 8m, porządne żelbeton grubości kilkudziesięciu cm(może nawet dochodzić do metra). Mam prośbe, czy ktokolwiek mógłby pomóc mi z identyfikacją, historią powstania itp, może ktoś posiada jakieś informacje na ich temat. Obiekty znajdują sie: woj mazowieckie, jadąc trasą z Kozienic na Warke, w Głowaczowie skręcając w lewo. Jadąc prosto kilka kilometrów dojeżdża sie do małej wioski Brody. Bunkry są jakieś 700m w lesie po prawej stronie. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 20:25 
Kapral
Kapral

Witam.Są to bunkry niemieckiego poligonu artyleryjskiego.Wybudowany w latach 1941- 44 głównie przez jeńców radzieckich.Podobno wszystkich obiektów jest 13 lub 17.Dotychczas odnalazłem 7.Większość bunkrów jest bunkrami ochronno - kwaterunkowymi o wymiarach :5,20 x 8,60 i wysokości do 3,5 metra.Wewnątrz przedsionek i jedna komora.W komorze na ścianach zachowały się uchwyty do mocowania noszy, przez co mogło tam spać czterech żołnierzy.Wyjścia skierowane na północ.Kluczowym obiektem tego kompleksu jest bunkier o wymiarach 18,50 x 6.50 metra.Posiada 3 komory : przedsionek,pomieszczenie ze szczeliną obserwacyjną i część kwaterunkowa w której mogło spać nawet 24 żołnierzy.W tej części znajdowała się wciągarka do holowania celów.Przed tym bunkrem widać dwa równoległe pasy gdzie ciągnięto cele.Do tej pory nic tam nie chce rosnąć.Nie potwierdziła się ( na razie ) plotka o drugiej dolnej kondygnacji tego obiektu.Obiekty zdewastowane i zasypane śmieciami.Zalecam ostrożność przy zwiedzaniu.W głównym bunkrze palono opony i całe ściany są w sadzy i pełno drutów pod nogami.W celu sprawnego transportu na ten poligon Niemcy rozbudowali stację kolejową Kruszyna i linię kolejową do Radomia.Tutaj jest plon mojej letniej eksploracji tego terenu :http://picasaweb.google.com/GzesioB/Bunkry 1 do 7.Galerie prezentują poszczególne obiekty.Co do poszukiwań z wykrywaczem to małe szanse.Za dużo śmieci i odłamków.Teren ten szerzej znany jako Sowie Góry (nazwa lasu).Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 marca 2007, 16:05 
Major
Major

Dzięki za informacje. Moje znaleziska z tego terenu to mnóstwo łusek zarówno przed i wojennych, 14 sztuk granatów nasadkowych(wykopane były wcześniej i zasypane ), kilka stalowych dużych łusek, przybornik do czyszczenia mausera, kilka granatów moździerzowych i wiele militarnego złomu w postaci odłamków zapalników itp

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2007, 22:19 
Kapral
Kapral

Witam,15 kwietnia zacząłem sezon rowerowy.Odwiedziłem cmentarz parafialny w Goryniu.
Stoi tam zaniedbany pomnik na mogile 700 jeńców radzieckich.Podobno zostali rozstrzelani
w nagrodę za ukończenie budowy tych bunkrów.
Bunkry budowało też ok. 2000 Żydów z obozu w okolicach Wolskiej Dąbrowy.
Zbuntowali się z braku żywności i w ciągu dwóch dni zostali rozstrzelani.
Miejsce straceń zamaskowano.
Ale jeszcze długo po wojnie wyczuwały je konie w furmankach.
Stając dęba i nawet łamiąc dyszle.
Centralne Muzeum Jeńców Wojennych nie udzieliło mi w tej sprawie żadnych informacji.
Jeżeli ktoś coś wie na temat tego poligonu - piszcie.
Nadal szukam kogoś do wspólnych wypraw w tym terenie i weryfikacji opowieści o nim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 07:07 
Moderator
Moderator

slawek napisał(a):
14 sztuk granatów nasadkowych(wykopane były wcześniej i zasypane ), ......... kilka granatów moździerzowych i wiele militarnego złomu w postaci odłamków zapalników itp

Slawek ,nie boisz sę tak o tym pisac na forum? Ne miałeś po tym poście wizyty panów w ciemnych okularach?;) Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 08:05 
Kapral
Kapral

GzesioB napisał(a):
W tej części znajdowała się wciągarka do holowania celów.Przed tym bunkrem widać dwa równoległe pasy gdzie ciągnięto cele.Do tej pory nic tam nie chce rosnąć.
[B]

Witam!
Być może jestem wyjątkowo nieinteligentny, ale nie rozumiem, o jakich celach mowa.
Bardzo mnie intryguje, co mogło spowodować, że na dal po tylu latach „nic tam nie chce rosnąć”??

Jak by mógł mi Kolega trochę naświetlić sprawę?
Dziękuję.
Uppermc
]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 22:35 
Kapral
Kapral

Witam.Co do przyczyn mogę się jedynie domyslać.Resztki materiałów wybuchowych,
wyjałowienie gleby wskutek wysokich temperatur lub pozostałości paliwa i smarów.
Nie zwróciłbym uwagi gdyby nie zdjęcia lotnicze tego terenu.Widać dwa równoległe pasy.
Te obszary próbowano zalesiać.Sadzonki usychają.Metr dalej sosny rosną doskonale co najmniej od 30 lat.
W okolicy Studzianek Pancernych też są takie miejsca.Stały tam kiedyś wraki zniszczonych czołgów.
Nie chce też nic rosnąć w lejach po wybuchu pocisków dużego kalibru.
Przy okazji - co musiało wybuchnąć w okolicy Chodkowa że powstał lej średnicy 20 i głębokości 5- 6 metrów ?
Natknąłem się na 3 takie miejsca blisko siebie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 22:11 
Kapral
Kapral

Witam,dziś znalazłem 3 kolejne bunkry.Czyli już razem 10.
Znalazłem też strzelnicę oraz kotwę od bloczka liny ciągnącej makiety.
Znalazłem też efekty obecności pseudoposzukiwaczy czyli niezasypane dołki.Nogi można połamać.
Czy naprawdę zasypanie dołków po sobie jest takie trudne ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 maja 2007, 22:58 
Kapral
Kapral

Witam ponownie.Nikt nic więcej nie doda ? Coby wątek nie umarł informuję - odnalazłem 11 bunkier.
Jest coraz trudniej - 4 godziny jazdy a właściwie przedzierania się z rowerem po zaroślach w upale.
Na pocieszenie pozostaje fakt, że szukałem uszkodzonego a ten jest cały.Czyli co najmniej jeszcze jeden w pobliżu.
Z uzyskanych informacji : - moja Babcia znalazła na tym terenie i przytargała do domu hełm niemiecki.
Nie byłoby w tym nic dziwnego ale ten był taki ładny żółciutki.Czyli Afrika Korps też się tam bawiła.
- latem 1944 roku na trasie Radom - Warszawa grasowało działo kolejowe.
Strzelało też z okolic stacji kolejowej Kruszyna.Było starannie zamaskowane.
Przed rozpoczęciem strzelania Niemcy syreną ostrzegali okolicę.Otwierano wtedy okna żeby nie wylatywały szyby.
W czasie strzelania w okolicznych domach spadały obrazki ze ścian...
Oddawano 2 -3 strzały i chodu......tzn zmieniano miejsce połozenia działa i je maskowano.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]