Teraz jest poniedziałek, 20 kwietnia 2026, 14:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: liczne stare kopalnie w Sudetach
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 01:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ku mojemu zdziwieniu okazuje się że w rejonie Złotego Stoku, Kletna Kowar i okolicy jest bardzo wiele drożnych pozostałości starych kopalń, wszelakich minerałow i to bynajmniej nie chodzi o obiekty powszechnie znane. Byłem niedawno na konferencji poswięconej tym zagadnieniom i okazuje się że ludzie robią na tym prace magisterskie i doktoraty. Jeden z wykładowców pokazal z 50 zdjęć takich obiektów Nie zapamiętałem tych lokalizacji ale dociekliwym służe kontaktem z panią Elżbietą Szumską właścicielką kopalni w Złotym Stoku 0605 424979 Jeśli nie sprawicie wrażenia oszołomów !!!! to zapewne uzyskacie od niej wiele interesujących informacji - Prosze powołać się na materiały z konferencji pod nazwą: Szkoła Eksploatacji Podziemnej która odbyła się w Szczyrku w dniach 20 - 24 luty. W jej kopalni w Złotym Stoku też prowadzą ciągła eksplorację i odkrywają chodniki odciete 400 lat temu - ostatnio znaleźli w jednym z nich ludzkie kości sprzed 400 lat ( sprawdzili radiowęglem )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 01:45 
Moderator
Moderator

Od kilku lat pod koniec sierpnia jeżdzę na tzw. Sztolniowanie do Wałbrzycha organizowane przez Jaśka z WGS (Wałbrzyska Grupa Sztolniowa). Kilkunastoosobową grupa zwiedzamy sztolnie i korytarze róznych kopalń sudeckich ,co roku inne. I nie są ta tylko sztolnie " Olbrzyma". Za kilka dni wrzuce kilka ciekawych zdjęć. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 13:49 
Pułkownik
Pułkownik

Czy moze masz Tomku materiały z Szkoły Eksploatacji Podziemnej która odbyła się w Szczyrku w dniach 20 - 24 luty ?
Co do sztolni, kopalń itp od wielu lat gromadze na ten temat rózne informacje i mam juz pokaźną baze danych obejmujaca kilkaset obiektów z Górnego i Dolnego Śląska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 23:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

mam materiały, tego była cała torba, chyba z 10 kg -chętnie ci to dam, włacznie z 1200 stronicową głowną kobyłą z wyjątkiem cieńkiej książeczki o obiektach historycznych, której mam tylko jeden egzemplarz , a jest w niej mój wykład :-) ( ale moge skopiować)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 09:23 
Pułkownik
Pułkownik

To super - w zamian moge dac ci interesujace cie informacje czy mapy dotyczace obiektów podziemnych na Śląsku. A możesz mi tak ogólnie napisać co te materiały zawierają i jak mógłbym je odebrać.
Pozdrawiam - Maciek mapak@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2007, 23:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Drogi Krzysiu stane na głowie i w tym roku znowu sie spotkamy na kolejnym "Sztolniowaniu" . Pozrów całe "Mrowisko"
OK, Jasiu, dziękujemy za pozdrowienia i mam nadzieję, że spotkamy się na Sztolniowaniu 2007.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 września 2007, 17:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Właśnie wróciłem z sesji historycznej Polskiego Kongresu Górniczego w Wieliczce, był tam pewien wyładowca z Politechniki Wrocławskiej
( nazwiska nie zdradzę bo nie wiem czy by sobie tego życzył ) powiem tylko tyle że najprzerózniejszych dziur w ziemi są tam setki - polecam lekturę książki z materiałami z tej sesji

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2007, 18:57 
Pułkownik
Pułkownik

Dziur moze i sa setki tylko pewnie tych dostepnych, najciekawszych dla eksploratora mało ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2007, 22:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ni wysłałem ci wiosna tych materiałow z SEP ale teraz chetnie wyśle ci dosyć poufną ksiązkę z sesji historycznej Polskiego Kongresu Gornictwa z wieloma ciekawymi i szczegółowymi referatami na temat roznych mniej lub bardziej dostępnych dziur rozsianych po całym kraju, ktore bły kiedyś kopalniami oczywiście do wykorzystania przez wszystkich użytowniów tego forum --podaj jakiś kontakt

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]