Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Radzieckie głowice plus Spała
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 00:36 
Kapral
Kapral

Witam Szanowne Koleżeństwo,
cieszę się, że Forum jeszcze istnieje – ostatnio bywałem tu 3 lata temu i mój login już się zdezaktualizował.
Owe 3 lata temu, siedząc co wieczór do późna, czytając post po poście trafiłem na wzmiankę o Radzieckich głowicach jądrowych stacjonujących na terenie Polski. Autor pisał, iż były to małe głowice (małej mocy), na platformach samobieżnych – nie w silosach, lokalizacja o ile dobrze pamiętam – okolice Warszawy, były tam nawet zdjęcia. Czy ktoś z Was orientuje się w tym temacie??

Pochodzę z Łodzi, nie raz zwiedzałem schron kolejowy w Spale, dużo legend na ten temat krąży, oglądałem program w Łódzkiej Telewizji o badaczu owego schronu (nazwiska nie pamiętam). Wg relacji świadków hitlerowcy zbudowali tam dość duże podziemia, podobno pod koniec wojny zmienili bieg jednej z okolicznych rzeczek tak, że przepływa ona przez owe podziemia. Przeprowadzono test – zabarwiono wodę wpływającą do tych podziemi, po paru godzinach wypłynęła ona w Pilicy. Tyle wiem z telewizji, byłem tam nie raz a żadnej rzeczki tam nie widziałem. Ogólnie okolica zajmowana jeszcze nie dawno przez WP teraz stoi otworem i niszczeje. Czy ktoś z Was ma może jakieś fotki bądź wie coś więcej na ten temat??

Za ewentualny odzew dziękuję, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 17:20 
Moderator
Moderator

Witam serdecznie po latach,fajnie że do Nas wróciłeś.
Odnośnie Spały ,to dużo w tych reportażach jest fantazji i legend. Spała to ogólne okreslenie na dwa tunele dla pociągów sztabowych, które tak naprawdę znajdują się w lasach przy miejscowościach Jeleń i Konewka.
Jest duzo stron na ten temat ,szukaj pod takimi nazwami.Chyba w zeszłym roku wydana została mapa, na której są plany obu tuneli oraz pobliskich obiektów technicznych.

Odnosnie rakietowych baz radzieckich z głowicami jądrowymi, to oficjalnie oczywiście takich w Polsce nie było.Nieoficjalnie mówi się o jednym miejscu. Jest to BRZEŹNICA gm. Jastrowie ,pow.Złotowski ,woj Wielkopolskie. Wojska Armii Radzieckiej wybudowały tam dwa schrony na "głowice nuklearne" z potężnym zapleczem technicznym typ T-7 (często nazywane >silosami<), oraz garaż na ciągnik i naczepę z wyrzutnią. Czy naprawdę były tam głowice jądrowe?? Zdania są podzielone, radiacja w obiektach nie przekracza poziomu tła, czyli nic nie wskazuje na przechowywanie tu jakichkolwiek przedmiotów promieniotwórczych. Natomiast sposób wykonania tych obiektów,grubość ścian, wyposażenie techniczne wskazuje na to, ze możliwe było tu przechowywanie i instalowanie w rakietach takich głowic. Jak na razie pozostają nam tylko domysły.
Grzebiuszka

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 21:45 
Moderator
Moderator

Chyba chodzi koledze o galerie-"w bylej bazie radzieckiej" ...

Grzeb z kiedy sa twoje zdjecia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 00:28 
Moderator
Moderator

Zdjęcia z Jelenia to chyba 1999 rok ,natomiast Brzeźnica to 17.05.2006r :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 12:39 
Plutonowy
Plutonowy

Paniowie nie napisaliscie o bazie Wołkodar niedaleko Wedrzyna,oto linik do strony gdzie sa foty,obecny stan bazy jest oplakany :(

http://miejsca.com/sulecin-baza/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 czerwca 2006, 03:26 
Kapral
Kapral

Dziękuje serdecznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 20:35 
Kapral
Kapral

Szanowni Koledzy!

Korzystając z przerwy majowej :) zamierzam wybrać się z moim wiernym przyjacielem do słynnej bazy rakietowej, pozostawionej przez naszych „przyjaciół” ze wschodu.
Czy Szanowne Koleżeństwo może mi podpowiedzieć parę cennych informacji potrzebnych do sprawnego i bezpiecznego zrealizowania wycieczki?? Rozumiem oczywiście, że nie wszystkie informacje się nadają na forum ogólne.

„W lesie w okolicy Sulęcina znajduje się dawna radziecka baza wojskowa”
Jest to jedyny znany mi opis lokalizacji tej budowli.
Zatem jeśli ktoś z Kolegów byłby tak miły pomóc mi jak tam trafić??
Poza tym proszę o wszelkie uwagi i informacje, jakie mogą być pomocne.
Czy są jakieś szczególne, wyjątkowe, etc. rzeczy, sprawy, okoliczności, o których powinienem wiedzieć??

Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam,

Uppermc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 22:42 
Szeregowy
Szeregowy

Grzebiuszka napisał(a):
radiacja w obiektach nie przekracza poziomu tła, czyli nic nie wskazuje na przechowywanie tu jakichkolwiek przedmiotów promieniotwórczych.

To raczej nie tak trzeba interpretować. Nie musi przekraczać. Nie ma źródeł promieniowania więc nie ma promieniowania - prawidłowo. To nie jest tak, że gdy gdzieś znajduje się źródło promieniowania, to jego otoczenie nabywa tych samych cech, co źródło niejako "zarażając" się promieniotwórczością. Tak więc brak promieniowania w tych miejscach nie wyklucza wcale, że mogły tam być kiedyś składowane materiały radioaktywne.
Poza tym, czy to istotne, czy ta broń była składowana w Polsce, czy też nie była? Chyba teraz już nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 00:02 
Moderator
Moderator

Być może źle myślę, ale wydawało mi się ,że własnie pomiar promieniowania tła wskazuje, czy był tam ładunek radioaktywny, czy też nie. Każda osoba pracująca w przychodni RTG posiada indywidualny miernik przyjętego promieniowania . Osoba taka nie naświetla się, więc wg Twojej teorii nie powinna być napromieniowana. A przecież napromieniowuje się i musi po kilku godzinach zostać zmieniona przez inną osobę. Być może się mylę ,ale to proszę, byś tłumaczył dalej.
A przede wszystkim witam Cię w naszym bunkrowym dziale.
Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 04:28 
Szeregowy
Szeregowy

Grzebiuszka napisał(a):
Być może źle myślę, ale wydawało mi się ,że własnie pomiar promieniowania tła wskazuje, czy był tam ładunek radioaktywny, czy też nie. Każda osoba pracująca w przychodni RTG posiada indywidualny miernik przyjętego promieniowania . Osoba taka nie naświetla się, więc wg Twojej teorii nie powinna być napromieniowana. A przecież napromieniowuje się i musi po kilku godzinach zostać zmieniona przez inną osobę. Być może się mylę ,ale to proszę, byś tłumaczył dalej.
A przede wszystkim witam Cię w naszym bunkrowym dziale.
Grzebiuszka

Prawidłowo - obsługujący aparaturę rentgenowską lekarz radiolog posiada miernik przyjętego promieniowania (dozymetr) ponieważ pracuje z czynnym źródłem promieniowania, czy też w obecności pracującego źródła i jakkolwiek sam siebie nie "naświetla" to jakaś znikoma dawka promieniowania i jemu się dostaje lub zakłada się, że taka sytuacja może zajść. Nie oznacza to jednak, że kiedy usuniemy aparaturę rentgenowską z pomieszczenia w którym dotąd funkcjonowała, to owo pomieszczenie będzie nadal źródłem promieni rentgenowskich. Nie będzie nim także lekarz ani pacjent któremu prześwietlono np. płuca. Nawiasem mowiąc promieniowanie X kończy się wraz z odłączeniem zasilania lampy rentgenowskiej, a więc nie stanowi ona sobą materiału radioaktywnego, a jedynie wytwarza promieniowanie i ten przykład nie jest ściśle odpowiedni dla naszej sytuacji. Wracając do tej domniemanej bomby - nie można oczekiwać podniesionego tła promieniowania w miejscu w którym BYŁA ona przechowywana, ponieważ już jej tam nie ma, a więc nie ma także źródła promieniowania. Można (przypuszczam, bo nie wiem tego na pewno) natomiast oczekiwać podniesionego tła promieniowania w miejscu w którym ona JEST przechowywana ponieważ to ona właśnie (ściślej zawarty w niej materiał radioaktywny) stanowi źródło owego promieniowania.

Cześć. Już tu byłem kiedyś, ale zarejestrowałem się na nowo, bo nie pamiętałem ani hasła, ani starego adresu. Skleroza cholera... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: &#8222;o promieniowaniu&#8221;
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 20:21 
Kapral
Kapral

Przytoczę pewien dość ciekawy przykład „o promieniowaniu”.

Parę lat minęło, od kiedy biegałem na wykłady, więc proszę wybaczyć ewentualne błędy w nazewnictwie.
Otóż kiedyś moja „Pani Od Elektrotechniki” opowiedziała nam (klasie), iż:
Pewnego wieczoru zauważyła, że jarzeniówka (świetlówka) w łazience miga.
Zawołała męża (dr.inż.elektro.Wykładowca na Politechnice).
Mąż stwierdził, że widzi to samo.
Dla pewności odłączyli, a następnie wyjęli świetlówkę z oprawy.
Efekt – nadal migała.
Zdziwieni postanowili powtórzyć eksperyment następnego razu.
Sytuacja się powtarzała.
Istota budowy świetlówki to substancja zwana „luminoforem”.
Luminofor zamienia promieniowanie ultrafioletowe na światło widzialne.
Ponieważ w świetlówce tak naprawdę powstaje promieniowanie ultrafioletowe.
Luminofor to ta biała substancja pokrywająca świetlówkę – faktycznie to ta substancja świeci.
Nie tak jak w żarówce żarnik wewnątrz.
Nie tylko promieniowanie ultrafioletowe może spowodować rozbłyski świetlówki.
Na przykład także promieniowanie mikrofalowe.
Najprostszy test czy kuchenka mikrofalowa jest bezpieczna – włączyć kuchenka i „pojeździć” wokół niej niepodłączoną świetlówką.
Zatem świetlówka w łazience „Pani Od Elektrotechniki” reagowała na „jakieś promieniowanie”.
Zaniepokojeni Państwo Inżynierowie skontaktowali się z urzędem odpowiedzialnym za regulację fal elektromagnetycznych – nie mam pojęcia jak takowy urząd nazywał się w latach 70siątych.
Dochodzenie przeprowadzone przez tenże urząd pomogło ustalić, iż:
Aparat rentgenowski znajdujący się w szpitalu oddalonym o około kilometr od domu Pani Od Elektrotechniki był wadliwy i emitował „jakieś” promieniowanie.

Fajnie nie??
Jak ktoś nie wieży – to są na to papiery

Jak znajdę chwilę czasu by usiąść to napisze Wam, jaki fajny artykuł znalazłem o Radzieckich Głowicach w Polsce.
Pozdrawiam

Uppermc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: &#8222;o promieniowaniu&#8221;
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 21:09 
Szeregowy
Szeregowy

uppermc napisał(a):
Dochodzenie przeprowadzone przez tenże urząd pomogło ustalić, iż: Aparat rentgenowski znajdujący się w szpitalu oddalonym o około kilometr od domu Pani Od Elektrotechniki był wadliwy i emitował „jakieś” promieniowanie.
Fajnie nie?? Jak ktoś nie wieży – to są na to papiery Uppermc

:) :) Wierzę, wierzę... Niektóre komisje są zdolne wyciągać jeszcze bardziej irracjonalne wnioski. Dobre - rentgen o zasięgu promieniowania powyżej kilometra... :) A tak bardziej serio przypuszczam, że do pobudzenia luminoforu w świetlówce wystarczyło aby w pobliżu pracowała amatorska radiostacja o większej mocy. Zaś urzędem odpowiedzialnym w latach siedemdziesiątych za "regulację fal" była chyba Państwowa Inspekcja Radiowa.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 21:14 przez JP, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 21:09 
Szeregowy
Szeregowy

uppermc napisał(a):
Dochodzenie przeprowadzone przez tenże urząd pomogło ustalić, iż: Aparat rentgenowski znajdujący się w szpitalu oddalonym o około kilometr od domu Pani Od Elektrotechniki był wadliwy i emitował „jakieś” promieniowanie.

:) :) Wierzę, wierzę... Niektóre komisje są zdolne wyciągać jeszcze bardziej irracjonalne wnioski. Dobre - rentgen o zasięgu promieniowania powyżej kilometra... :) A tak bardziej serio przypuszczam, że do pobudzenia luminoforu w świetlówce wystarczyło aby w pobliżu pracowała amatorska radiostacja o większej mocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 22:57 
Kapral
Kapral

JP napisał(a):
uppermc napisał(a):

:) :) Wierzę, wierzę... Niektóre komisje są zdolne wyciągać jeszcze bardziej irracjonalne wnioski. Dobre - rentgen o zasięgu promieniowania powyżej kilometra... :) A tak bardziej serio przypuszczam, że do pobudzenia luminoforu w świetlówce wystarczyło aby w pobliżu pracowała amatorska radiostacja o większej mocy.

Jako uzupełnienie podam, iż „Pani Od Elektrotechniki” to osoba posiadająca tytuł mgr inż. elektrotechnika, dyrektorka zespołu szkół średnich, a jej maż (jak już pisałem) dr inżynier elektrotechnik, wykładowca Politechniki Łódzkiej. Nie wiem, jakie Szanowny Kolega ma kwalifikacje aczkolwiek myślę, że osoby o wyżej wymienionych kwalifikacjach nie rozpowiadałyby niczym niepokrytych bredni na wykładach. Poza tym urząd choćby w latach 70siątych – pozostaje nadal urzędem państwowym – Polscy uczeni raczej znani są z dużych umiejętności, a znani mi osobiście pracownicy tego urzędu są fachowcami.
Powyższa informacja ma na celu uwierzytelnienie mojej historii w oczach innych Kolegów. Moją intencją NIE JEST wdawanie się w spory na łamach tego Forum, ani zakłócanie kulturalnej formy tegoż Forum. Nie chcę także narazić się Moderatorą… Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Artykuł o radzieckich głowicach w Polsce
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 23:12 
Kapral
Kapral

Chciałbym przedstawić Kolegą skrót artykułu, który znalazłem w pewnej polskiej gazecie.
Jeśli Moderatorzy wyrażą zgodę na podanie tytułu, etc. to może zamieszczę tu link albo coś takiego??
Artykuł mówi o planie „Wisła 2010”
Był to plan rozmieszczenia, odpalenia głowic jądrowych z terenu Rzeczypospolitej (wówczas Ludowej) w kierunku wybranych celów w Europie Zachodniej.
W gazecie, dwóch panów Redaktorów opowiada o budowie trzech!!!!!!!! Obiektów na terenie Polski.

To mnie najbardziej interesuje, ponieważ nawet na tym Forum mowa o dwóch lokalizacjach.

Budowę (za polskie pieniądze) rozpoczęto w roku 1967, a zakończono w 30 stycznia 1970 roku.
Mowa jest o obiektach:

Obiekt 3001 - Podborsk koło Białogradu
Obiekt 3002 - Brzeźnica Kolonia koło Jastrowia
Obiekt 3003 - Templew koło Trzemeszna Lubuskiego

Obiekty te opisane są jako, kompleksy budynków mogące pomieścić 120 żołnierzy, 60 oficerów i techników.
W artykule powołano się na zachowane dokumenty oraz wypowiedzi oficerów Armii Czerwonej.

Czekam na reakcję Kolegów.
Mnie osobiście interesują ww lokalizacje.
Czy Koledzy mogą spróbować dopasować je do znanych nam obiektów?
Z góry dziękuję – nie ukrywam, że to najbardziej interesujący mnie temat wśród wielu zagadek Polski.
Uppermc

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]