Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 20:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: forty(bunkry) w lomzy i okolicach
PostNapisane: sobota, 20 marca 2004, 12:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

takzwane forty znajdują sie w miescie lomza i okolicach ciągną sie kilometrami i w dul i w bok itp itd. z tego co mi wiadomo to niezostaly zwiedzone cale bo tego jest strasznie duzo. mowio ludzie ze pulapki niemcy tez porobili dlatego wiele osob boi sie wchodzic głębiej. praktycznie teraz i od lat te miejsca są nieodwiedzane przez ludzi i zapomniane. jak myslicie warto sie tam wybrac i zapuscic głębiej w korytaze? ja mialbym tako ochote tyle ze nei sam bo sie boje szczeze mowiąc :D moze ktos z was jak jest z moich okolic wybral by sie zemno oile ten caly pomysl niejest glupi."po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! mysle ze jesli ktos calosci neizwiedzil to moze ja to zrobie a chęci mam:).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Łomża
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 11:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Byłem tam w zeszłym roku ,niestety wpadliśmy tylko na chwilkę ,wracając do domu .Śmieci kupa ,a wśród nich ,rozwłóczony szkielet ... . Jak tam sie znalazł ,nie mam bladego pojęcia ,ale wyglądał na stary .Niestety niczego co by wskazywało na to czyje to szczątki nie znaleźliśmy .
Jak będziesz tam jechał to daj znać ,może jakos się stykniemy ,a swoją drogą to warto by było dogadać sie z jakimś Łomżaninem .
Czy Niemcy zostawili po sobie jakieś pułapki ,nie wiem ,natomiast spodziewał bym się niespodzianek spod znaku czerwonej gwiazdy .Podobno UB po wojnie zajmowało sporą część obiektu .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 18:56 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ja tam tylko raz weszlem i niedaleko od wejscia znalazlem monety polskie PRL, scyzoryk w ksztalcie ryby i mam go do dzis:). Ztymi pułapkami to mysle ze "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! są i bez lin nie ma co tam isc i dobrych latarek. O wykrywaczach wiem niewiele ale czytalem o jednym ktory wykryje zamurowano dziure w scianie taki by sie tam przydal.Najlepiej isc tam w kilka osob i mysle ze sie uzbiera te kilka. Jak bede sie wybieral na forty to dam znac i sie umówimy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 marca 2004, 21:36 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Polecam wstępne informacje na temat łomżyńskich fortów (właściwie piątnickich - bo to one są najbardziej widoczne). Warto poczytać. Czy warto pogrzebać - pewnie tak (tu polecam dział "legendy"). I źródło:http://www.lomza.com/forty/[/url]
Istotny jest też na pewno krótko wspomniany okres UB (mało świadków=mało danych). pozdr

ps. więcej o Łomży http://www.4lomza.pl/turystyka/index.php?tem=forty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2004, 12:25 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hmmmmmm.
Ja jestem z Łomży i nie słyszałem żeby były tam jakieś pułapki. Z resztą nie powiedziałbym, że są oneniezbadane. Ostatnio zrobiono w forci nr. I muzełum. Działa także organizacja "Fort" (znam kilku jej członków) zajmująca się badaniami i restauracją. Faktycznie te umocnienia są bardzo stare (budowę rozpoczęto ok 1905 roku, a skończono przed I wojną) i (aut. słownik - korzystać przez rz!) były we wszystkich wojnach (w wojnie polsko-bolszewickiej i we wrześni 1939 stacjonował tam 33 pp, a z jednym z członków załogi tamtego okresu miałem zaszczyt porozmawiać). Umocnienia podczas wojny prawie "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie były używane przez niemców. Jeśli chodzi o zagadki zwiącaze z fortami to słyszałem dwie:
1. Podobno forty mają być połączone podziemnymi korytarzami z rynkiem (krążą ploty, że pod miastem jest sieć takich kanałó).
2. Podczas IIwś byćmoże właśnie z piątnickich fortów została wysłana depesza o rozszyfrowaniu kodu Enigmy.

pozdro
M40 Stalhelm

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]