Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 07:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: [OT] Wierzyca
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 13:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Przepraszam za Off Topic, ale nie zabardzo wiedziałem gdzie temat wrzucić, a jest to jedyny dział związany z budowlami :)

Chodzi mi mianowice o historię konstrukcji na szczycie Wierzycy. Ostatnio troche chodziłem, trafiłęm też tam. Aktulana wieża widokowa zostałą wybudowana na początku lat '90, ale są tam widoczne fundamenty 3 wcześniejszych konstrukcji (o ile nie było ich więcej). Na tych wyglądających na najbardziej współczesne (4 betonowe podstawy, pod 4 pionowe szyny) widnieje data z lat '70. Dokładnie w tym samym miejscu są znacznie starsze fundamenty wykonane z kamienia (w kształcie kwadratu). Po przeciwległej stronie wierzy są ślady po fundamentach z czerwonej cegły.
I jeszce jedna podpowiedź - na tablicy informacyjnej wisiałą stara pocztówka (a raczej jej kopia) z jakąś starą, jeszcze niemiexką konstrukcją, poniżej był podpis "Gruss vom Thurmberg" - jednak to mi nie pomogło w poszukiwaniach. Byłem przekonany że w sieci bez problemu znajde informacje o historii tego miejsca, a jednak nic mi się nie udało znaleźć.

z góry dzięki za info.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 13:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

jednak nie była ta taka pocztówka jak ta: http://www.heimatsammlung.de/topo_unter ... uhe_57.jpg

jedyne co Google znajdują pod tym hasłem :) Było coś jszcze napisane o lokalizacji, czyli Kaszuby.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 17:50 
Małomówny czytacz

jesli chodzi o fundamenty oddalone od wiezy to zupelnym przypadkiem na innym forum sie wyjasnilo:
"W przypadku Wieżycy mogło chodzić o budowę pomnika Bismarcka. Być może ów pomnik miał być zbudowany w postaci kamiennej wieży (przykład Leśniewa koło Węgorzewa). Budowli nieukończono. Zbudowano jedynie płaski fundament (chyba widać jego pozostałości 30m na Pn od współczesnej wieży)"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 września 2004, 18:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dokładnie tam są te ślady fundamentów z kamienia - możliwe ze to ten trop. Jest to też sam szczyt góry, nowa wierza jest ~1m niżej.
Choć stara pocztówka pewnie nie wisi na tablicy poświęconej szczytowi wierzycy bez powodu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 01:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W czasie okupacji w okolicy Wieżycy umieszczano jeńców, na przykład alianckich lotników, zestrzelonych podczas bojów powietrznych, którzy byli wykorzystywani m.in. do budowy wyrzutni rakiet V2 ( w miejscu, gdzie obecnie znajduje się wieża przekaźnikowa, widoczna ze szczytu Wieżycy ). Ponieważ były to sprawy ściśle tajne, ślad po jeńcach zaginął, zostały tylko na ścianach domu numery identyfikacyjne, które jeńcy mieli też wypalone na przedramieniach. Właśnie stamtąd miały startować rakiety typu v2. Podejrzewam ,że wybierając się z wykrywką w tereny Wieżycy koło Kościerzyny można trafić na bardzo ciekawe ,unikalne fanty. Jakby co służę pomocą ,bo to mój rejon :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 02:42 
Kapitan
Kapitan

Salvanas napisał(a):
W czasie okupacji w okolicy Wieżycy umieszczano jeńców, na przykład alianckich lotników, zestrzelonych podczas bojów powietrznych, którzy byli wykorzystywani m.in. do budowy wyrzutni rakiet V2 ( w miejscu, gdzie obecnie znajduje się wieża przekaźnikowa, widoczna ze szczytu Wieżycy ) ... Właśnie stamtąd miały startować rakiety typu v2.

Taaa, rakiety typu V-milion-pięćset-sto-dziewięćset :jump
Skąd ludzie wymyślają takie głupoty? Najgorsze, że i prasa te brednie podsycała przed paroma laty. Znaleźli też świadka, co widział te rakiety... Śmiech na sali!!!
Jeśli wątek się rozwinie, to napiszę co tak naprawdę zostało zbudowane w miejscu rzekomej "wyrzutni". A był to prawdziwy rarytas na skalę europejską - i jeden z dwóch na obecnym terytorium Polski.

M.

P.S. Do "Josepha" - polecam pamięci, że "Wierzyca" to nie jest szczyt, który masz na myśli, tylko rzeka. Szczyt zwie się "Wieżycą"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 16:53 
Szeregowy
Szeregowy

Wyrzutnia pocisków V-2 to jest fikcja.
Znajduje się tam podstawa stacji radarowej.
Była to prawdopodobnie radiolatarnia Telefunken FuSAn724/725 ,,Bernhard''
Myślę że Beaviso lepiej rozwinie ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 22:05 
Kapitan
Kapitan

Dokładnie, kol. Rafał76, dokładnie... Czy byłeś na Pomorskim Forum Eksploracyjnym?
Jest to na 100% podstawa pod ciężką radiolatarnię systemu FuSAn 724/725 Bernhard. Nie była to stacja radarowa sensu stricte, tylko namiernik. Bernhard spełniał dwie funkcje - wysyłał sygnały odbierane przez pokładowe transpondery "Bernhardine", umożliwiające nawigację i naprowadzanię w rejon strumienia bombowców, a po drugie umożliwiał lokalizację z ziemi własnych samolotów wyposażonych w tenże transponder. Zdradzał przez to cechy tzw. radaru wtórnego. Ale generalnie klasyfikowany był jako ciężka radiolatarnia. Posiadał potężną antenę, no i niezwykle okazałą podstawę pełniącą rolę obrotnicy. Szczegóły tutaj - w postach kol. Alkali'ego: http://www.eksploracja.pl/forum/viewtopic.php?t=550

I to tyle w temacie "V-2"... Ale i tak niektórzy napotkani ludzie popukają się w czoło, gdy wspomnicie im, że Niemcy dysponowali rozwiniętą techniką radiolokacyjną. Bo przecież "V-2" jest znacznie bardziej medialne dla laików ;)

M.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]