Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szyby górnictwa rud
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2009, 22:43 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!

Mam prośbę o wytłumaczenie mi sposobów opisywania głębokości szybów górnictwa rudnego na mapie Karte des Oberschlesischen Erzbergbaues z 1913 r. Problem częściowo związany z nieznajomością języka niemieckiego.

W legendzie znajdują się takie dwa wyjaśnienia:
[ img ] [ img ]

I potem dwa przykładowe szyby:
[ img ]

Domyślam się, że te poziomice to nie normalne izohipsy pokazujące wysokość n.p.m. Dla przykładu szyb Möwe: po odjęciu od tej liczby z plusem (306,3) wartości oznaczającej chyba głębokość szybu (43,0) otrzymamy 263,3, czyli mniej więcej zgodnie z poziomicą. Co to znaczy? Dodam, że dziś ten teren jest mniej więcej na wys. 300 m n.p.m.

Wartości na mapie w metrach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2009, 06:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

izohipsy z oznaczeniem sicher - unsicher oznaczają że przebieg ich jest pewny, sicher i niepewny unsicher chodzi o zakryte may geologiczne, więc nie sa to izohipsy terenu tylko przebieg zalegania głebszych warstw. Na drugiej mapce masz podane głębokości i miąsznośći warstw przez które przebiega szyb coś tam coś tam letten - oznacza glinę, bleispurren to ślady ołowiu skrót shlst oznacza sohlenstein czyli skała podłoża ( w tym wypadku raczej najniższa warstwa do której wydrążono szyb )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2009, 14:25 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dzięki, na użytkowników tego działu zawsze można liczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 kwietnia 2009, 06:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak przy okazji - widzę że jesteś z bytomia - czy zwrociłeś kiedyś uwagę na ślady po starych szybach rudnych widoczne doskonale z drogi gliwice - tarnowskie góry tuż za dzielnicą bytomia ( Górniki ) ? Na początku ostatniej prostej do tarnowskich gór w lasku po obu stronach drogi widać wyraźnie charakterystyczne doły po szybach i towarzyszące im górki ( minihałdy ) nie analizowałem tego na mapach, ale jestem ciekaw z jakich lat te ślady pochodzą ? Ciekawe czy spacerował tm ktoś wykrywaczem metali ? Wiem że w okoicach TG takich śladów jest, a właściwie było pełno, ale te są w dziewiczym stanie, a na innych powstały przeróżne obiekty i nie ma juz tam czego szukac ( mc donald na wzgórzu wisielców, salon opla przy ul. gliwickiej, czy Castorama albo aqua park przy obwodnicy). Tak na margiesie - czy ma ktoś was mapy zawierające plany odbudowy ( wyrobisk ) pod centrum TG ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 kwietnia 2009, 23:14 
Moderator
Moderator

Caly teren jest takimi obsiany-o wiele wiecej znajdziesz w lesie pomiedzy Miechowicami,Segetem a Reptami -paletalem sie tam nieraz z detektorem zadnych rewelacji...rzadziej juz ale sa pomiedzy Piekarami a Bytomiem.
Sporo szybikow w tym kilka droznych zniknie pod autostrada ta akurat przebiegnie przez ten las.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 kwietnia 2009, 23:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Cały las bytomski jest usiany takimi szybikami. W miejscu gdzie wskazałeś (to już TG i Ptakowice) była spora kopalnia Planet, Anton i kilka innych. Widziałem też kamienie graniczne tych pól.
Jakby ktoś miał wykrywacz, to jestem w stanie wskazać kilka większych i chyba dziewiczych szybów i innych miejsc (np. po budynkach w lesie), gdzie można coś znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2009, 06:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Z jakich lat ochodziły te kopalnie planet i anton ? co znaczy że szybiki te są drożne ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2009, 20:22 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Przeszukiwałem kilka takich szybików ostatnio. Właśnie te o których pisze tomekb. Nic konkretnego nie znalazłem. Po zatym to trudne rejony do kopania ze względu na niezliczoną ilość kamieni, zapewne wygrzebanych z szybów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2009, 22:30 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tomekb napisał(a):
Z jakich lat ochodziły te kopalnie planet i anton ? co znaczy że szybiki te są drożne ?
Planet miała kamienie ustawiane w 1825 r., a Anton w 1840 r. Dodatkowo mam dokładne mapy szybów i wyrobisk kopalni Planet z 1828 r. i Antona z 1843 i 1844 r.
Wszystkie szyby były drążone, nie wiem, co borys_x miał na myśli. I wszystkie powinny być zasypane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2009, 23:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

napisal że kilka szybów jest drożnych a nie drążonych - czy mógłbyś w jakiś sposób udostępnić te mapy ? kop planet i anton ? ciekaw jestem jak rozległa była ta eksploatacja i na jakiej odbywała się głebokości - z tego co widać w terenie była to tak zwana kopalnia wedrująca - wybierano to co najbliżej szybu i zamiast drażyć przekop, zarzucano szyb i drążono nowy kilkadziesiąt metrów dalej - tyle teoria - ciekawe czy mapy to potwierdzą _ kawałek dalej widac też ślady jakiejś waskotorówki w stronę tarnowskich gór, ale chyba to bardzo stare ślady

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szyby górnictwa rud
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2010, 23:24 
Pułkownik
Pułkownik

Ostatnio byłem tam na spacerze i pytałem o drożne szyby - nikt nic nie wiedział a i ja nic ciekawego w okolicy nie znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]