Teraz jest czwartek, 16 kwietnia 2026, 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Świdnica - pozostałości po armii radzieckiej
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2008, 19:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czy wiadomo coś komuś na temat kompleksu armii radzieckiej (prawdopodobnie) znajdującego się pomiędzy Świdnicą a Wałbrzychem w okolicach Witoszowa? Czy istniał jakikolwiek obiekt armii radzieckiej w tej okolicy i czy ktokolwiek orientuje się, co to był za obiekt?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 10:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

pamietam ciekawe zdarzenie z tamtych czasów - jechalismy chyba w 1973, albo 1974 syrenką w stronę granicy zachodniej ( autostradą A4) i jakiś nawiedzony ruski lotnik latał nad nami tam i spowrotem lotem koszącym - chyba ze 20 metrów nad dogą.
Do dzisiaj widze wielkie czerwone gwiazdy na jego skrzydłach, oraz czuje ciepło i woń spalin z jego silników.
Mój tato pamietal wrzesień 1939 ( przeżył wtedy bombardowanie pod Sochczewem), więc zjechał na pobocze, kazal nam wysiąść z samochodu i połozyc sie w rowie - zresztą inni robili to samo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2008, 20:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja słyszałem o jakiś silosach tam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Po ruskich zostały śmieci i smród!
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 21:39 
Chorąży
Chorąży

Nic tu nie ma do odkrywania kolego.Smród i ... go wie co jeszcze ta ziemia odda.W każdym kompleksie armii czerwonej w okolicach Świdnicy i w samej Świdnicy RÓŻNE rzeczy się działy.
Pamiętam jak w 85 lub 86 spadł w Witoszowie ruski helikopter.Poległo wtedy tam paru ruskich.Huk był potężny.
Byłem wówczas w pobliżu i widziałem opadający bezwładnie helikopter potem huk i wybuch.
Pozostałości po koszarach to obraz nędzy bez rozpaczy.Obiekty koszarowe ,wybudowane przez niemców,w latach 20 ub.w.pozostawione przez sowietów to syf,smród,itp. rzeczy.
Jak zrobić kibel? ( wg ówczesnych sowietów?)
Oto przepis.
Wybić w podłodze dziurę i wulgaryzmw pomieszczenie poniżej.Tak było.
Byłem mimowolnym świadkiem pompowania (oczyszczania ) takiego pomieszczenia.Koniec świata,to przy tym to pikuś.
W 98% wszystko co poradzieckie jest bez tajemnic.Nie warto moim zdaniem przykładać do tego uwagi.
O te 2 % niech się martwią ci co kupili np.mieszkania w obiektach poszpitalnych jak np. na ul.Saperów w Świdnicy gdzie był kompleks szpitali zakaźnych dla całej Grupy Północnej wojsk Armii Radzieckiej a także w innych miejscach na terenie stacjonowania wojsk AR.

Ruscy pewnie wiedzieli że są tu przejściowo.I wszystko co robili to tak by utrzymać czasowo spójność z Armią Czerwoną i Układem Warszawskim.
Więc większość zabawek mieli na mobilnych podwoziach,które w służalczy i poddańczy sposób, utrzymywało w tzw. gotowości LWP.((skrót od)..ludowe wojsko polskie) w tzw. zapasach nienaruszalnych itp..

A tu (Dolny Śląsk)niewiele pozostało.Lecz bardzo dużo do posprzątania.Na długie lata!!
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowano środa, 28 maja 2008, 06:18 przez Andy, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 23:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

No i masz rację andy - ja tez pamiętam czasy ruskich wojsk w Polsce - zat. mulnik, borne sulimowo, czy legnice lub świdnicę - syf kiła mogiła. jedynymi plusami była eksploatacja paliw różnego rodzaju ze studni w pobliżu lotnisk i baz i mozliwość lukrtywnego handlu, no i okazje kupna od wyjeżdzajacych żołnierzy sprzętu i broni, za bezcen, tak że do dzisiaj przezorni mają schowane ttki, makarowy stieczkiny, czy inne tego typu zabawki, ale kto by sie tym chwalił ? Dobrze że sobie pojechali

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]