Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaskinia Podziemia w Górze Świętej Anny na Opolszczyźnie
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 17:51 
Generał Broni
Generał Broni

Od niedawna opracowuje temat Jaskini i Podziemi w Górze Świętej Anny na Opolszczyźnie. Wstawiam poniżej materiały które udało mi się dostać, jeżeli ktoś coś wie więcej na ten temat to proszę piszcie.

ZEBRANE OPISY:

Duża jaskinia znajduje się na Górze Św. Anny. Jej wielkość pozwalała wjechać do środka konno lub furgonetką. Według legendy hrabiowie von Gaschin byli raubritterami i wykorzystywali ją do przechowywania łupów. Niemcy wykorzystali ją do wybudowania systemu odwodnienia amfiteatru. Po II wojnie światowej wejście zostało zamurowane i można się do niej dostać jedynie poprzez włazy na środkowej platformie amfiteatru.

CD.
>Ale Niemcy podczas II-giej wojny światowej drążyli sporo tuneli fa fabryki zbrojeniowe itp. Może to po nich pamiątka o której mało kto wie??!
Amfiteatr wybudowano w latach międzywojennych i nikt potem tu niczego nie budował.

CD.
Znowu ciekawostka!
Strzelce Op. (Gross Strehlitz)
Re: podziemia Góry Świętej Anny
Temat pojawil sie tez na forum NTO.
"RE: Podziemia Góry s´w. Anny
Podziemia są, ale dużo w tym wyolbrzymionych wieści. "Lochy" dzielą się na dwie
cześci - pod pomnikiem i pod amfiteatrem. Te pierwsze to pozostałości
poniemieckiego pomnika - rotundy. Wczodzi sie do nich z boku cokołu obecnego
pomnika, ale nic tam ciekawego nie ma. Jeśli kogoś interesuje jak wyglądało
wnętrze pomnika to polecam ksiażkę Janusza L. Dobesza "Wrocławska architektura
spod znaku swastyki na tle budownictwa III Rzeszy" - wbrew tytułowi autor
zajmuje się także Opolszczyzną.
Natomiast pod amfiteatrem jest rozbudowany system odwadniający, którego wylot
znajduje się koło schodów wiodących w strone Zdzieszowic, obok starego pieca -
wapiennika, zaś "wejść" jest kilka - najłatwiej poznać je po stalowych klapach
zabezpieczających, które pojawiły się wtedy, jak do jednej ze studzienek wpadło
dziecko i strażacy musieli czołgać się na wpół zasypanymi gruzem i liścmi
tunelami, by je wyciągnać. Natomiast co do zamachu - jak zwykle w tego typu
opowieściach szanse sa pół na pół - prawda albo nie prawda.

CD.
Klapy nie pojawiły się po żadnym wypadku. Wręcz przeciwnie. Wypadek był spowodowany kradzieżą poprzednich klap. Złodzieje potrafią ukraść w amfiteatrze nawet plastikowe krany za 6 złotych. Jak mieliśmy tam rajdy, to w naszej obecności przykręcano te krany w miejsce zaślepek i odkręcano je na powrót przed naszym odjazdem.

Proszę jeżeli ktoś zwiedzał te Podziemia i Jaskinię lub wie co kolwiek więcej na ten temat niech śmiało pisze.
Za wszelkie informacje "Z Góry Serdeczne Dzięki". :mad:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 17:37 
Generał Broni
Generał Broni

No proszę sprężcie się i napiszcie co wiecie w tym temacie :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 01:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cześć
To moj post czytałes na forum NTO. Odwiedziłem już raz "Anke" w poszukiwaniu tych podziemi i znalazłem chyba to wejście - drzwi (niestety zamknięte). Do środka się nie dostałem. Drzwi te znajdują się wjeżdżając na teren amfitatru po prawej stronie przy schodkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 21:21 
Generał Broni
Generał Broni

Czajna możesz mi jeszcze coś na ten temat napisać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 13:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nie wiem co jeszcze mógłbym ci napisać, sprawa wydaje się dosyc klarowna i jasna co to za podziemia. Kiedyś widziałem tez w programie na TVP3 jak byl program o G. sw. anny urywek jak pokazywali te podziemia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2005, 14:18 
Generał Broni
Generał Broni

Czajna jesteś z Kluczborka, to się dobrze składa!
Mam do ciebie pytanko, słyszałeś może o jaskini w twej okolicy? Podobnież parę lat wstecz zapadła się ziemia i ją odkryto?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 września 2006, 20:27 
Kapral
Kapral

osobiscie nie widzialem wejscia przy pomniku, za to podpowiem cos innego ;) po zejsciu schodami na dol, do amfiteatru, kierujemy sie w prawa strone, wchodzimy schodkami do gory (male schodki), i w prawo, widzimy rozwalajace sie drewniane chatki ;) po prawej stronie wspomniane juz wejscie do jaskini, kanaly, zalane woda zapchane blotem i liscmi, ogladamy i dziemy dalej ;) polna drozka kierujac sie odrobine w lewo, wyjdziemy na skraj lasu, po prawej stronie widzimy autostrade, idziemy dalej, widzimy maly pac zabaw, idziemy wzdluz zutostrady, kierujac sie na gogolin, pozniej kolo lasu, pozniej skrecamy w lewo (droga ktora biegnie polami) nie przy lesie, nie przy samej autostradzie, droga srodkowa ;) idziemy, wchodzimy w doline, wychodzimy z doliny, po drodze mijamy budke z ktorej morduje sie zwierzeta ;) drewaniana, nowo postawiona, stara ktos spalil ;) stajemy, rozgladamy sie na lewo, widzimy niepozorna gorke, idziemy i eksplorujemy ;) wracamu idziemy wzdluz sciezki, widzimy duzo starych budynkow, kilka piwnic, zawsze cos ciekawego mozna znaleźć, jesli sie dobrze poszuka ;)

wie ktos gdzie sa bunkry albo inne fortyfikacje na gorze swietej anny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 września 2006, 22:01 
Moderator
Moderator

testuser-ostatnio czeto bywam w tej okolicy-jezeli jestes z tamtad i dobrze znasz okolice moze pomozesz mam rozwiazac pewna zagadke..
Ale to juz na priw.

Obilo mi sie niedawno o uszy ze na Anabergu trafiono jakis magazyn z mundurami,kordzikami..???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 10:32 
Kapral
Kapral

O magazynach nic mi nie wiadomo, ale popytac moge

na polach kolo gorki mozna znalezc mase przeroznych zeczy, od guzikow po born, choc ta zdaza sie zadko, moj znajomy znalazl VIS'a, ja znalazlem srebrny piercien

[ img ]

mnustwo guzikow, lusek, monet, nawet zakopany wspolczesny rower ;) zero granatow czy niewypalow

co to moze byc? wal z piachu, wejscia zasypane albo nie widoczne, na okolo po 4 bloki cementowe, fundament na... na co? calosc jest dosyc sporych rozmiarow, jest tego kilka sztuk obok siebie ;)

[ img ]

folwark

[ img ]

jak z pocztowki ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 11:06 
Kapral
Kapral

Witam!
Ja jestem ze Zdzieszowic - leza one u podnoza Gory Sw. Anny, wiec moze moge sie na cos przydac. Faktycznie, wlazy sa. Pare lat temu wchodzilem do srodka przez jeden z wlazow.W srodku jest bardzo waski tunel w wiekszosci zasypany. Jak dobrze pamietam, to na obrzerzu Amfiteatru jest zakratowane wejscie do jaskini.Kiedys mozna bylo przecisnac sie przez te krate, ale kawalek od wejscia wszystko zasypane. Jak bede na Ance to porobie pare fotek i wrzuce na forum.
Pozdrawiam!!!! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 12:13 
Kapral
Kapral

wlazem to nie bardzo ;) podobno gdzies poza amfiteatrem jest otwarty kanal i nim mozna sie przecisnac

dzisiaj znalazlem cos na ksztalt fundamentow, kompletnie nie wiem co to ;) mozemy sie w tym miesiacu umuwic i dokladnie przeszukac czesc terenu, nastepnym razem kolejna czesc, teren w brew pozorom nie jest maly ;) mysle ze warto tez dokladnie przyjzec sie folwarkowi! kolo rezerwatu Lesisko

na poczatek planujemy przekopac sie przez bunkier o ktorym mowilem, pozniej przez blizniaczy bunkier, zrobic zdjecia, zaznaczyc na mapce

wladze parku sugeruja ze bunkry nie sa dokonczone, nie wspominaja jednak jakiej dlugosci sa te bunkry ;) co o tym myslicie? zasypali koniec bunkra, po co? zeby nikt nie zobaczyl .... ziemi... konca bunkra... ? zasypuje sie raczej poczatek, albo srodkowa czesc tunelu, czy nie tak? waszym zdaniem warto kopac?

widzialem kiedys reportaz na polonii, poszukiwacze skarbow ;) wlasnie o gorze swietej anny, ktos znalazl kilka nowych wejsc, byly calkowicie inaczej uksztaltowane od tego na zdjeciu, moze ktos to ogladal? czlowiek twierdzil ze korytarz ktory odkryl ma kilkanascie kilometrow dlugosci, jakos nie chce mi sie wierzyc ;) ale wygladalo przekonywujaco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 12:51 
Kapral
Kapral

jezeli te fundamenty znalazles poza amfiteatrem w lesie to na 100% sa to pozostalosci obozu pracy, ktory byl tu umieszczony w czasie miedzy I i II WS. Sam tam nigdy nie bylem.wiem to od kolegi,ktory tam byl. Podobno gdzies w srodku lasu znajduje sie zarosniete jezioro. 100% pewnosci nie mam ale wiadomosc takowa dostalem od bylego wikarego naszej parafi,ktory namietnie spacerowal po Sw Annie.Wiec moze cos w tym jest..... :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 13:22 
Kapral
Kapral

poza amfiteatrem! w lesie

tak, jeziora tego szukalem ze znajomym, jego dziadek mieszkal w okolicy, opowiadal rozne historje, niestety bylo to dawno temu i wiekszosci nie pamietam, to nie bylo jezioro a raczej cos w stylu stawiku retencyjnego, wzucano do niego rozne odpany, ale tez bardziej wartosciowe (dla nas) zeczy, jak zepsuta bron ktorej nie dalo sienaprawic, polamane szable, odznaczenia, nawet monety (ktorych nie dalo sie przetopic), niestety bez wykrywacza mozna sobie darowac ;) mysle ze wiem gdzie to jest, ale 100% pewnosci nie mam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 września 2006, 23:17 
Kapral
Kapral

jadna z wiadomosci PM (pozwole sobie nie podac nicku autora)

Cytuj:
Czesc! Jestem z Raciborza.
Czasami kopie na "Ance".
Jak chcesz zeby cala Polska zaczela tam jezdzic ryc (jak na Jure), jestes na bobrej drodze

masz troszeczke racji, ale tylko troszeczke ;) jesli nie wiesz to gorka jest od wielu lat obiektem poszukiwaczy skarbow ;) kilka razy widzialem reportaze w TV, mysle ze moje posty nie sa duzo wieksza promocja tego miejsca, zorganizowane grupy chodza z wykrywakami od lat! to nie tajemnica co sie na gorce i w okolicach dzialo ;) ty chodzisz i kopiesz na gorce, bronisz innym? jesli chodzisz po gorce z wykrywka to chyba sam wiesz ze nie ma tam zbyt duzo fantow, ich zageszczenie tez nie jest duze, ja chodzilem z wykrywka i moge z czystym sumieniem powiedziec ze gorce to raczej nie grozi ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 października 2006, 08:23 
Kapral
Kapral

masz absolutna racje! Jestem dosyc czesto na Ance spacerujac po lesie z zona i psem i jakos niczego i nikogo nie zauwazylem. Choc jest pare ciekawych miejsc, ktore wypadaloby sprawdzic... Ale prawda jest taka, ze Gora sw Anny nie jest zbyt zasobna w pamiatki przeszlosci. W przyszlym tygodniu bede znow na Ance to powrzucam pare fotek.
Po :jump zdrawiam!!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]