Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mierzeja Wiślana - Bunkry
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 00:47 
Porucznik
Porucznik

Witam !

Czy na Mierzeji Wiślanej istniały bunkry??
Interesuje mnie jakie ich było przeznaczenie???

Proszę o pilnie o informację !!!!!!!

Pozdrawiam

PIOTREX :afr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 10:11 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Spodkale sie tylko z jednym Obiektem betonowy na terenie mierzej jest on za Krynicom w miescowosci Piaski chyba tak sie nazywa .Jest on przydrodze tam gdzie zwykle robjaja swoje obozy harcerze. To jest maly schron wrtowniczy. Nic dodac nic Ujac.
pozdrawiam
Szaman
Ps bylo wiele drewniano ziemnych ale o inych nie slyszalem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 18:14 
Porucznik
Porucznik

Witajcie Poszukiwacze Przygód

Zapomniałem dodać, że najbardziej interesują mnie wszelkie zabudowania które są podobne do bunkrów na całej Mierzeji Wiślanej.
Wiem, że były budowane przy koleji ale jakie miały zastosowanie te przy wydmach.
Znalazłem taki z szybami wentylacyjnymi i jest całkowicie zakopany.
Ponadto dodam, iż ten jest strasznie zarośniety roślinnością co stanowi pewne utrudnienie w dokopaniu sie do niego.

No i co Wy na to.

POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2004, 17:46 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
A mozesz podac namiary na te obiekty w sierpniu bede wiec chcialbym zobaczyc
pozdrawiam
Szaman :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2004, 20:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Bunkrow w Piaskach jest kilka. Jeden znajduje sie zaraz przy granicy od strony Zalewu - jest to pozostalosc po stacji radarowej. Jego zdjecia mozna zobaczyc tu: http://www.mierzeja1945.prv.pl/ w dziale "rozne ciekawe rzeczy". Kolejne sa niedaleko plazy - te sa zasypane piaskiem i faktycznie zarosniete, to pewnie o tych pisal piotrex. Jest jeszcze taki betonowy potworek, cos jak budka straznicza przy glownym dukcie biegnacym obok plazy (taki jak w opisie Szamana, ale jakos nie kojarze tam harcerzy, moze mamy inne miejsca na mysli) - to pozostalosc po LWP. O innych bunkrach na Mierzeji nie wiem.
Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lipca 2004, 23:38 
Porucznik
Porucznik

Witajcie!

Na początku dziekuję wszystkim za odpowiedzi bo już zwątpiłem.
Moj "bunkier" który znalazłem jest bardzo długi.
Całość jest super zamaskowana więc nie ma możliwości szybkiego go namierzenia (ktoś celowo sadził krzaki wrzosy i inną kującą roślinność która zaciemnia dostęp).
W pobliżu znalazłem sporo łusek od mausera :mg: i blaszkę "STUTTHOFLAGER 1456" oraz parę monet zapakowane w
jakąś szaro-niebieską szmatkę.
Obiekt ma na całości pas drutu (chyba mosiężny nie wiem co to takiego; o szerokości 1,5cm i to on doprowadził mnie do obiektu).
Ciekawe po co te dwa wloty chyba wentylacyjne które też namierzyłem.

P.S. Rozmawiałem ze starymi rybakami ale oni nic o tym miejscu nie wiedzą. :o :roll: :lol:
Będę tam w sierpniu może ktoś pomoże rozszyfrować tę zagatkę (łopata mile widziana!! :jump )

Myślę że temat może być ciekawy bo chyba tam nikt od 60 lat nie zaglądał :que :que :que

pozdrawiam wszystkich!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lipca 2004, 08:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Tak się składa, że miałem okazję być w stanicy harcerskiej o której wspominał Szaman. Byłem tam raz oficjalnie (jako uczestnik obozu), a potem 3 razy - z wykrywką i znajomymi. W sumie spędziliśmy na mierzei kilka dobrych tygodni.
Co do obiektów, to potwierdzam to co napisał Szaman. Jest tylko jedna betonowa budka wartownicza jakieś 300 od obozu w stronę plaży. Jeszcze 10 lat temu na wydmie stała wieża WOP-istów, ale przetopiono juz ją na inne rzeczy, a miejsce to wykorzystują teraz okoliczni rybacy jako przetwórnię ryb.

Z własnego doświadczenia mogę zasugerować, żeby szukać w odległości 20-100 m od istniejącej drogi Krynica - Piaski. Bliżej plaży jest dużo mniejsza szansa znalezienia czegoś ciekawego, a od strony Zalewu - praktycznie zerowa.

Nam oprócz miejsc zrzutu broni i pojedynczych znalezisk, udało się znaleźć: skrzydło samolotu (niestety nie byliśmy w stanie zidentyfikować), tory i podkłady kolejowe (w dość dużej ilości i część na powierzchni), oraz jedno miejsce posiadające umocnienia drewniane - i tu znaleźliśmy trochę broni i monety.

strzyga

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]