Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Riese - pomyślmy razem, mała zabawa szarymi komórkami
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2004, 22:30 
Pytalski

Witam
Chciałbym zaproponować wszystkim coś na kształt zabawy dotyczącej gór Sowich i kompleksu Riese. Nie chcę tu na razie mówić o jego przeznaczeniu, ale jedynie o zasięgu i możliwych lokalizacjach poszczególnych obiektów. Owszem wszyscy znamy znane mniej lub bardziej obiekty, ale postawmy pytanie, czy rzeczywiście wszystko to jest rzeczywistymi obiektami, czy może stanowi tylko część, tą którą po wojnie Polacy mieli odnaleźć. Dodajmy do tego domniemane centrum, oraz obiekty nieodnalezione (a całkiem prawdopodobne na Mosznie i Wielkiej Sowie). Pomyślmy razem, gdzie jeszcze mogły znajdować się fragmenty tego przedsięwzięcia, czy może obecnie zlokalizowane stanowią tylko doskonałą przykrywkę. Wiem wiele osób powie, że to metoda na wyciągnięcie informacji od ludzi, ale daleki jestem od tego, potraktujmy to jako zabawę, spróbujmy popuścić wodze fantazji, a jednocześnie podczas wakacyjnych wypadów (tak przypominam trwają wakacje :) ) spróbujmy zweryfikować te koncepcje. W nowym czasopiśmie pojawiła się informacja mówiąca o istnieniu jeszcze jednego obiektu, więc może nie jest to taki zły pomysł.
Zapraszam
K(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 15:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bylem kiedys w Reise i dosc dokladnie obejzalem kilka sztolnii w sumie robi to wrazenie kompleksu dosc srednio zawansowanego, jednakze w niektorych miejscach sciany pokryte sa juz betonem wiec nasowa sie mysl ze caly kompleks mogl byc juz wykuty tylko niemcy niezdazyli przed koncem wojny dokonczyc rozpoczetych prac.Ogolnie podczas ogladania hali znajdujacej sie w jednym z kompleksow mozna pomyslec nad tym jakich to rzeczy niemcy mogli dokonac tam a takze gdzie indziej....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 18:48 
Moderator
Moderator

Osobiście uważam że kompleksy jakie znamy nie były maskowane tylko dlatego żeby wprowadzić Rosjan w błąd.

- Kochany Ivanie tylko tyle udało nam się wybudować przez dwa lata, nie ma tu czego więcej szukać, wywieź kolejki i wagoniki do Związku Sowieckiego bo tylko to możesz tu znaleźć.

Zresztą kilka lat wstecz poznałem człowieka, którego dziadek był jednym z pierwszych przesiedleńców osiadłych w Walimiu. Dziadek opowiadał że nocą nikt nie wychodził z domu ponieważ jeszcze kilka miesięcy po maju 45' słychać było czasem wybuchy dochodzące z okolicznych wzniesień. Zresztą istniało przecież Komando Sowa a sztolni na Wielkiej Sowie nie odnaleziono do dziś (istnieją ślady maskowanych torowisk).

Na wyrobiska Moszny skierował ktoś w latach 40-stych strumień (kto był ten wie). Teraz jest tam bagienko, ale kiedyś był to normalny "suchy" stok. Takich dziwnych spraw jest troszkę.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Riese - pomyślmy razem, mała zabawa szarymi komórkami
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2015, 22:42 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Stary temat , ale skoro można uczestniczyć w ćwiczeniu szarych komórek to dobrze.. Chodzi o podziemia zamku Książ. Skoro wydrążono ok. kilometra chodników , hal i korytarzy ..., to gdzie się podział urobek skalny ? Powinno tej skały być ogromna ilość metrów sześciennych . Zdajecie sobie sprawę jakie spore są hałdy po wyrobiskach kopalń. Dawno nie byłem przy zamku. Ktoś zwrócił uwagę na to ? Piszcie , jeśli coś macie.. Może się mylę , ale to mnie ciekawi.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 marca 2015, 20:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jak widać użytkownicy niechętnie dzielą się spostrzeżeniami .. Poddaję się więc , ale na zakończenie zagadka:
Co bardzo niezwykłego wydarzyło się dokładnie w połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku (sierpień) - w okolicach Świebodzic ?
Jak ktoś nie chce pisać w tym temacie , może na mój priv.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2015, 16:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Myślę że od niedawna dstępna technologia Lidar,jest w stanie dużo teraz pomóc w namierzaniu torowisk do zawałów sztolni.W całych górach Sowich jest z pewnością dużo więcej nie odkrytych obiektów.Ciekawy temat załozony :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]