Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 16:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wilczy Szaniec i jego obecny stan
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 12:29 
Szeregowy
Szeregowy

Częsc tegorocznego urlopu spędzałem w "Wilczym Szańcu". Pojechałem tam kolejny raz w ciągu ostatnich lat gdyż miałem do tego miejsca sentyment. To co zobaczyłem w tym roku wprawiło mnię w osłupienie. Źle oznakowane szlaki turystyczne, brud, ogólne zaniedbanie sprawiają, że to ciekawe moim zdaniem miejsce zamienia się w wysypisko śmieci i pole do popisu dla wandali z farbą w sprayu. Szczególnie oburzające są faty świadczące o tym, że sami zarządzający terenem (firma WILCZE GNIAZDO J.V. Sp. Z O.O.) traktują bądź co bądź zabytkowy obiekt jak wysypisko śmieci. Dowodem na to jest wielka hałda trocin pozostałych po wycince drzew ukryta w obiekcie nr. 22 (garaże). Tego nie zrobili niekulturalni turyści tylko ludzie których obowiązkiem powinno być dbanie o stan obiektu. Wilczy Szaniec umiera i jeśli nic z tym nie zrobimy my goście odwiedzający ten obiekt to za kilka lat nie będzie on w ogóle wart odwiedzenia. Czy nie byłoby warto zainteresowac stanem zabytku warmińsko-mazurskiego konserwatora zabytków? [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wilczy Szaniec i jego obecny stan
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 13:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

to niestety prawda. Z roku na rok coraz gorzej.
O wiele ciekawiej jest pare km dalej - w Mamerkach. Lepiej zorganizowane, ciekawsze obiekty, wiecej do zobaczenia. W połączeniu ze śluzą tworzy to miejsce w ktorym mozna spedzic caly dzien. Bez natłoku busików na niemieckich blachach z emerytami w środku i napisami "Masuren reise" :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Wilczy Szaniec
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 23:29 
Szeregowy
Szeregowy

Będąc w tym roku na wakacjach również odwiedziłem Wilczy Szaniec.
Według mnie miejsce ma ogromny potencjał na super turystyczną atrakcję na skalę całej Polski.
Rzeczywistość jest jednak daleka od ideału, poniżej to co tam można zobaczyć i przeżyć:
- brud i bałagan dookoła
- kłócących się o turystów przewodników
- zaraz na początku wycieczki płacisz przewodnikowi, nie otrzymujesz biletu a następnie prawie biegniesz za nim aby coś usłyszeć.
Ja miałem wrażenie iż przewodniczka po otrzymaniu kasy myślała tylko jak szybko przebiec całą trasę aby załapać się na następną grupę
(czt. otrzymać kolejną porcję zł polskich od turystów).
- wspaniałą multimedialną prezentację w postaci kartonowej makiety całego obiektu. Oglądając ją ma się wrażenie iż zrobiły ją średnio
uzdolnione dzieci ze szkoły podstawowej. Żenada (patrz. załącznik).
- wydanie sporej sumki za zaniedbany, z pouszkadzanymi chodnikami parking
- zaniedbane ścieżki
- zajadle żądlące komary.
W dniu kiedy tam byłem miałem wrażenie iż były tam setki osób. Jeżeli każda z nich wydała tyle kasy co ja to naprawdę nie widać
aby te pieniądze w tym miejscu przez osoby nim zarządzające były dobrze zagospodarowane.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 14:13 
Specjalista
Specjalista

Mieszkam 9 km od kwatery.Z tego co wiem komary byly dawno utrapieniem nawet pierwszych mieszkancow tego obiektu,po prostu dlatego ze dookola byly bagna i mokradla.Kiedys obiekt byl ogolnodostepny,mieszkancy najblizszych okolic mieli darmowy wstep.Fakt ze zbieralo sie tam towarzystwo okolicznych meneli i pijaczkow ale wiekszosc chciala "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! skorzystac z łona natury.Od momentu przejecia obiektu przez spolke teren jest ogrodzony wysokim plotem i nawet teraz miejscowi musza bulic.Nie ma nic za darmo.Przewodnicy tocza miedzy soba wojne o klienta no ale biznes to biznes.Kiedys sam bylem swiadkiem takiego zdarzenia,a komentarza nie bede przytaczal,ale usmialem sie do lez.Na temat porzadkow nie wypowiadam sie a dlatego ze dawno juz nie bylem.Jak kiedys bardzo chetnie jezdzilem do kwatery to teraz jakos na mysl tego co sie tam dzieje nie mam checi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 00:11 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Z drugiej strony - wyobraźcie sobie lato w czasach "używania" tego obiektu i tych biednych żołnierzy wśród tych komarów. Co prawda to Niemcy, ale prawie ich mi żal.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 18:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No tak, to może tłumaczyć wszystkie dziwne decyzje Hitlera ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 18:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Uuu to źle się dzieje :/ szkoda taki obiekt, a taki zaniedbany... Takie rzeczy chyba tylko w Polsce się dzieją a makietę pozostawię bez komentarza... Tak na marginesie ile aktualnie kosztuje bilet ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2010, 00:07 
Sierżant
Sierżant

CoNe napisał(a):
Uuu to źle się dzieje :/ szkoda taki obiekt, a taki zaniedbany... Takie rzeczy chyba tylko w Polsce się dzieją a makietę pozostawię bez komentarza... Tak na marginesie ile aktualnie kosztuje bilet ?

Byłem w tym roku w Wilczym-syf i setki ludzi, szczególnie Niemców. Przewodnicy faktycznie niemalże biegną. Akurat padał deszcz-nie odpuścili-pogonili ludzi czym prędzej po bunkrach i sio do wyjścia. Bilet kosztował bodajże 12 zł a parking chyba 10zł. Sądzę, że w ciągu roku turyści zostawiają tam co najmniej kilka mln zł /byłem pod koniec sierpnia-chłodno, deszcz i tłumy!/ a za takie pieniądze można jednak utrzymać takie miejsce w porządku. Ponadto za skandal uważam, że przewodnika nie ma w cenie biletu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 listopada 2010, 13:03 
Generał Broni
Generał Broni

Przewodnicy to prywatne osoby dlatego nie są oni w cenie biletu,ale zawsze można się podpiąć pod jakąś wycieczkę :D swego czasu na wagarach często to z kolegami praktykowaliśmy :8) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 listopada 2010, 00:04 
Sierżant
Sierżant

masteo napisał(a):
Przewodnicy to prywatne osoby dlatego nie są oni w cenie biletu,ale zawsze można się podpiąć pod jakąś wycieczkę :D swego czasu na wagarach często to z kolegami praktykowaliśmy :8) .

Też tak często robiłem, ale w Wilczym przewodnicy to jakieś cwaniaki, bo facet wyłapał mnie z tłumu i wyprosił. Chociaż może z moja kobietą i psem nieco wyróżnialiśmy się z tłumu, bo nie mieliśmy jak pozostali jaskrawych ortalionowych kurtek tylko moro. :lol:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]