Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Okopy i fortyfikacje ziemne.
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2009, 13:28 
Szeregowy
Szeregowy

Witam po raz pierwszy.
Znalazłem okopy z II wojny i z tego co czytałem i widziałem to były wykorzystane bojowo. W pasie gdzieś około 200m od linii okopów las obsiany jest różnymi zagłębieniami i wyrwami w ziemi chyba po wybuchach granatów czy po pociskach moździerzowych co chyba może świadczyć o walce w ich rejonach. Osobiście nic tam nie znalazłem oprócz jakiś poskręcanych drutów i gwoździ ale to chyba mój brak doświadczenia bo dopiero zaczynam przygodę z wykrywaczem. I tu moje pytanie kieruje się gdzie szukać w ich rejonach i jakich miejscach składowana była broń i zapasy. Zrobiłem parę zdjęć i do nich tez mam pytania:

Zdjęcie 1: Do czego mogło to służyć? Na zdjęciu dobrze nie widać ale ma kształt X i na końcach okrągłe zagłębienia. Znajduje się w sporej odległości od linii okopów.
Zdjęcie 2: Wymiary tak na oko: szerokość 1,5 m, długość 4 m. Na miejsce na auto to chyba za małe ?
Zdjęcie 3: Zagłębienie połączone z okopem. Głębokość dosyć spora w porównaniu do okopów a przy moim wzroście 185 cm brakowało mi jeszcze 20 cm do krawędzi.

Pozostałe zdjęcia to same okopy. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2009, 14:11 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli były tam jakieś walki to pierwsza rzecz na którą się trafi to odłamki, w takich miejscach potrafi to nieźle wkurzyć, zwłaszcza kawałki pierścieni wiodących, łuski itp.Zagłębienie połączone z okopem to może być ziemianka, schron czy stanowisko ogniowe czegoś większego. Fajne miejsce, jeśli dziewicze to tylko pozazdrościć. Dobrze byłoby dowiedzieć się kto i z której strony atakował, pogadać z miejscowymi, ludzie na pewno coś pamiętają. Fajne foty, trzeba ten teren sprawdzić i napisać o efektach, tylko z głową ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2009, 15:25 
Szeregowy
Szeregowy

Może i być to stanowisko ogniowe bo takie zagłębienia znajdują się średnio co 200-300 m. Miejsce jest bardzo fajne a samymi okopami można chodzić godzinami. No dziewicze tereny to chyba już nie są o czym mogły świadczyć niezasypane dołki. Z tego co udało mi się wyczytać to bitwa rozegrała się między Niemcami a Rosjanami i trwała dwa dni

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]