Teraz jest wtorek, 23 czerwca 2026, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Do kolegów z Gdańska, wiecie coś o schronie? na Olejarnej?
PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2004, 12:02 
Porucznik
Porucznik

Może mi ktoś powiedzieć coś o bunkrze/schronie na ulicy Olejarnej. Mieszkam w Gdańsku od małego, ale nigdy wcześniej się na niego nie natknąłem choć jest w środku miasta. Sądze, że to jest jakiś schron pplot. Będe wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrowienia od gen. barona Piotra Wrangla.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 03:23 
Porucznik
Porucznik

Mnie juz szlag trafia..........

Wysłałem juz chyba ze 30 mejli do władz naszego miasta (wolnego:)) i nawet sie swinie słowem nie odezwały juz od miesiąca.

Jak odpisza to wrzuce na forum..............pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 20:11 
Porucznik
Porucznik

Nie ma sie co do tych gburów zwracać, ich to nie obchodzi. Niech ktoś nam pomoże :) , do czego on był??? Pozdrawiam Wrangel.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 października 2004, 01:08 
Porucznik
Porucznik

Zastanawiam sie czy ich do sądu nie pozwać.

W naszym kochanym kraju przeszła ustawa o informacji publicznej ( płacisz podatki masz prawo wiedziec :()

Nie odpisało mi juz z 15 urzędników-------a konto e-mail to chyba dobry dowód :)

Jeszcze pare wysle i jak nie odpowiedzą to zapłacą :D:D:D:D:D:D:D:DD: :gil :gil :gil

Ps. władze to banda złodzieji i bandytów, cytujac znanego polskiego artyste........ "Płoń płoń płoń parlamencie........."

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 października 2004, 17:20 
Generał Broni
Generał Broni

Zapewne chodzi wam o ten budynek i jego bliźniaka na ulicy klinicznej.
http://pomorze.gd.pl/pomorze1945/nowe/k ... niczna.htm
Autor tej strony( http://pomorze.gd.pl/pomorze1945/index2.htm ) rozwikłał i zna naprawde wiele tajemnic obiektów militarnych pomorza, i jak on nie potrafi dojść co tam było, to nie łudzcie się, że jakiś urzędas wam da na to pytanie odpowiedź...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 października 2004, 19:00 
Szeregowy
Szeregowy

W sumie to nie jest bardzo tajemniczy obiekt - to naziemny schron p-lot z okresu 2 wojny swiatowej - bylem w srodku - dosc ciekawa konstrukcja z hermetyzacja nadcisnieniowa i czerpnia powietrza na poziomie dachu - obecnie ma tam magazyn jakas wytwornia wod gazowanych;) przynajmniej tak pamietam - ciekawa konstrukcjia i warta zwiedzenia ale dostac sie tam pierunsko ciezko...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 października 2004, 19:52 
Generał Broni
Generał Broni

Hmm, jakoś ten schron przeciwlotniczy mnie średnio przekonuje. Po co budować schrony, które mają taki kształt, i na dodatek wystają tyle ponad powierzchnie ziemi? No i jeszcze ta wieżyczka- w taki budynek aż chce się „przycelować” bombą. Rozumiem gdyby to było coś w stylu niemieckich wież obrony przeciwlotniczej, tzw. "Flak-Türme", ale na tamtej wieżyczce nie zmieściła by się chyba żadna ciężka armata przeciwlotnicza, z resztą oporzadzenia, zresztą zadaszenie wieży wygląda na oryginalne, no i jest ona jednak stosunkowo niska. Poza tym Gdańsk miał całkiem przyzwoite schrony podziemne i nie wiem po co byłoby zmienianie tej dobrej i sprawdzonej koncepcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 10:17 
Kapitan
Kapitan

Nie masz racji. To standardowy schron plot, jeden z dwóch gdańskich (mówisz o Osieku, prawda?). Jak najbardziej budowano schrony naziemne czasami nawet 8-piętrowe w postaci baszty! W Gdyni (port) jest chyba z 5 takich schronów (lub podobnych), każdy 3-poziomowy na 750 ludzi. Grubość ścian oraz stropów robi wrażenie, byle bombka nie pomaca. Ten na Klinicznej to kolos na 1000 lub nawet 1500 ludzi, tego z Olejarnej dawno nie widziałem to nie powiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 11:42 
Szeregowy
Szeregowy

Dokladnie - zreszta "wiezyczka" to wlasnie czerpnia powietrza i wyjscie ewakuacyjne - co do koncepcji budowy schronow podziemnych to zaswiadczam ci ze schrony opl - mialy znacznie mniejszy pancerz betonowy od nadziemnych - wiem bo wiekszosc gdanskich schronow z tego okresu (zachowanych) zwiedzilem - a co do budowy to IMHO latwiej budowac obiekty nadziemne niz podziemne (miejsce - podziemne schrony OPL- w gdansku sa jednokondygnacyjne - a to oznacza znacznie wieksza powiezchnie do wykopania i zabezpieczenia - co oznacza iz trzeba relatywnie wiecej betonu zeby zbudowac taki schron, no i porblem kopania w podmoklym gruncie) Trafic schron nadziemny w tamtym okresie nie bylo latwo - mowisz prosi sie o trafienie? zgadza sie ale kto podleci zeby w niego trafic - samolot szturmowy? jego bomby moga co najwyzej polaskotac taki schron a bomby ciezszego kalibru zrzucane sa w tym okresie w "okolice celu" i to przez lotnictwo strategiczne bombardujace z pulapu kilku tysiecy metrow. Wszystko to powodowalo iz do pojawienia sie broni A - takie schrony byly dobrym rozwiazaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 17:13 
Kapral
Kapral

Popieram przedmówców :) Dodam tylko, że forma takiego nadziemnego schronu może być też swego rodzaju maskowaniem. No bo jak zamaskować schron w mieście? Upodobnić go do domu. Nie wiem jak ten konkretny przypadek, ale gdyńskie (nieco mniejsze zwane - o ile dobrze pamiętam TP-750) miały ściany grubości 2,5m, a strop... 3,5m.
Przy okazji zapytam się czy wiadomo Wam coś o schronach na wyspie Ostrów (dawniej Holm). Wg moich danych są tam co najmniej dwa duże schrony w NW części wyspy. Czy jest to teren zamknięty?
Pozdrawiam
A

w załączniku (miał być, ale nie chciał się wczytać... postaram się ewentualnie później) schron z Gdyni, róg ulicy Chrzanowskiego i Polskiej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 października 2004, 18:18 
Porucznik
Porucznik

No to nieźle pomogliście. Dzięki za informacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 października 2004, 10:13 
Kapitan
Kapitan

Patrząc z dala na Ostrów (Holm) zawsze zastanawiam się, czy taka wielka szara bryła to schron plot czy jakiś spichlerz. Jest na nim bodaj napis firmy od spichlerzy, jakiejś niemieckojęzycznej ;) Trzeba będzie sprawdzić. Co do wstępu to nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]