Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 08:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Podstawa pod radar?
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2010, 07:25 
Generał Broni
Generał Broni

Witam, natknąłem się przejazdem na ten obiekt. Miejscowy powiedział mi że to podstawa pod radar, ale czy to prawda? Pytam się was, znawców tematu
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Jakieś 200-250m dalej znajduję się ceglany krąg z 4 takimi betonami i tu też moje pytanie co to? Bo jeśli zakładam że ten 1 obiekt to radar, a ten 2 ma rozstaw jak łapy flaka 18, 8,8cm to czy to jest jakieś stanowisko p-lot?
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2010, 10:05 
Kapitan
Kapitan

Jak najbardziej jest to podstawa pod radar, tyle że bardzo nietypowa, wybudowana według jakiegoś indywidualnego projektu. Zasadnicze, technicznie wymagane cechy są w niej zachowane, tyle że wizualnie forma jest inna. Stał na tym radar Wuerzburg-Riese. A na tych klockach betonowych nie stał żaden Flak, tylko także radar, ale innego typu.

M.

Pozdrawiam południowe okolice Raciborza :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2010, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

http://www.lostplaces.de/component/opti ... &Itemid=63

Obejrzyj sobie tę listę, przypuszczam że nie jest to kompletne opracowanie obiektów, ale jest tego dość dużo. Oczywiście zakładam, że "przejazdem" miało miejsce w Polsce, dlatego zawęziłem mapkę tylko do terenu naszego kraju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2010, 23:32 
Moderator
Moderator

Brak w niej /liscie/ podbytomskiego Wuerzburga..heksagonalna podstawa stoi do dzis...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 00:51 
Generał Broni
Generał Broni

jms-bytom napisał(a):
Brak w niej /liscie/ podbytomskiego Wuerzburga..heksagonalna podstawa stoi do dzis...

Cytuj:
Haben Sie weitere Informationen oder Fotos zu einer der hier aufgelisteten Anlagen? Oder kennen Sie vielleicht eine Luftnachrichten-Anlage, die in der Liste noch fehlt? Bitte melden Sie sich bei uns!
:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 01:00 
Major
Major

Kojak, mógłbyś podać rozstaw między tymi czterema betonowymi podstawami oraz wymiary samych "klocków", zdaje się, ze swego czasu trafiłem na coś podobnego, sądziłem jednak, że to pozostałość jakiejś wieży obserwacyjnej. Chciałbym zweryfikować swoją teorię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 10:22 
Kapitan
Kapitan

Lord, odległość pomiędzy centrami przeciwległych "klocków" powinna wynosić 620 cm, a zatem odległość między sąsiednimi ok. 440 cm. Górna płaszczyzna ściętego ostrosłupa powinna mieć bok ok. 60 cm, na płaszczyźnie pozostałość dwóch bolców oddalonych od siebie o jakieś 20 cm.

Napisz rejon gdzie widziałeś coś podobnego, być może się nie myliłeś! :)

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 10:53 
Generał Broni
Generał Broni

Pojadę tam w sobotę w celu pozyskiwania fantów więc pomierzę wam to ;) Stoi to we wsi Bojanów pod Raciborzem. Ponoć stał tam jeden Würzburg-Riese i dwa typu Freya. Ne wiem tylko gdzie jest ta druga podstawa do Freya.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 marca 2010, 12:30 
Major
Major

beaviso napisał(a):
Lord, odległość pomiędzy centrami przeciwległych "klocków" powinna wynosić 620 cm, a zatem odległość między sąsiednimi ok. 440 cm. Górna płaszczyzna ściętego ostrosłupa powinna mieć bok ok. 60 cm, na płaszczyźnie pozostałość dwóch bolców oddalonych od siebie o jakieś 20 cm.

Napisz rejon gdzie widziałeś coś podobnego, być może się nie myliłeś! :)

M.

Cześć. Dokładniej lokalizacji nie podam, bo teren fantonośny, a nie kopany :), moja podstawa znajduje się ok. 10 km na południe od Skórcza nieopodal niedokończonej autostrady Warlubie-Gdynia. W przyszłym miesiącu mam zamiar odwiedzić to miejsce, wtedy też zrobię fotki i pomierzę te klocki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2010, 10:59 
Kapitan
Kapitan

Lord, OK, rozumiem, dziękuję za informację i cierpliwie czekam na fotki i pomiary - ale pamiętaj o nich, proszę!

Jestem z Gdańska i byłem już parę razy w tych okolicach. Nie tylko z wykrywką, ale także w celu odnalezienia właśnie pozostałości stacji radarowej, która nie wiadomo czy została wybudowana, czy nie, w tamtych okolicach - a jeśli tak, to gdzie dokładnie. Stąd Twoja informacja jest niezwykle interesująca! Oczywiście, kluczowym znaleziskiem byłaby co najmniej 1 podstawa sześciokątna pod radar Wuerzburg-Riese. Jeśli jednak ta Twoja "czteroklockowa" podstawa znajduje się na dawnym terenie leśnym, to raczej nie był to radar. A może masz na myśli pozostałości betonowe w lesie 3 km na pd-zach od wsi Leśna Jania? Byłem tam kilka lat temu, okazało się że to betony po dawnych maszynach tartacznych.

Pozdrawiam Kociewie,
M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2010, 19:34 
Major
Major

Niestety sześciokąta Wuerzburg-Riese nie zauważyłem, za to w odległości ok. 7,5 km (w linii prostej) na wzniesieniu ok.98m n.p.m. odnalazłem inna podstawę, która na pewno nie jest pozostałością wieży obserwacyjnej, jest to dość duży kloc betonowy, po bokach, którego, w dość znacznej odległości znajdują się zabetonowane pionowo szyny kolejowe, które służyły jako kotwy odciągów, podejrzewam, że to pozostałość radionamiernika. W celu weryfikacji umieszczę tu też zdjęcia tego obiektu, myślę, że troszkę wcześniej niż domniemanego Freya, a wracając do tego pierwszego, to moja podstawa znajduje się bardziej na zachód od Leśnej Jani, po zachodniej stronie autostrady Warlubie-Gdynia, na terenie obecnie gęsto zalesionym, z moich obserwacji wynika, że rosnące tam drzewa, w interesującym nas okresie były sadzonkami lub, co najwyżej niewysokim zagajnikiem.
PS. o fotkach i pomiarach na pewno nie zapomnę, zależy mi na wyjaśnieniu sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 12:45 
Kapitan
Kapitan

Lord, jak tam, udało się odwiedzić tą miejscówkę? Czekam i pamiętam :)

M.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]