Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 06:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Twierdza Przemyśl - ogółem
PostNapisane: środa, 28 grudnia 2011, 14:55 
Podporucznik
Podporucznik

Proponuję tutaj zamieszczać wszystkie aktualności, ciekawostki i zdjęcia dot. przemyskiej twierdzy, które nie są bezpośrednio związane z fortami VIII i XII (dla nich są osobne tematy).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Twierdza Przemyśl - ogółem
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 09:08 
Podporucznik
Podporucznik

Stary74 napisał(a):
A co do XIIb to Pan Piurecki władował się tam w bytach i kuźwa ogrodził obiekt i większość pól wokoło niego :(
Kuźwa gdzie ten konserwator i itp,zwykły turysta nie ma prawa tam wejść,coś trzeba z tym panoszeniem się arboretrum w Bolestraszycach zrobić!!!!! :anty :wq :kill
Stary.

Ja tam właziłem swego czasu wykorzystując niedoskonałości ogrodzenia ;)
W którymś opracowaniu o Twierdzy (ale to z tych dawniejszych) widziałem rysunki jak mniej więcej miałby wyglądać fort XIIIb po odnowieniu go - były (są?)plany stworzenia tam czegoś w rodzaju mini Arboretum. Ale póki co stoi ogrodzony i nic tam się nie dzieje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 09:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dokładnie tak , jak piszesz Pablo .Jednak moim zdaniem zrobienie czegoś na wzór arboretum to prowanacja dla tego dzieła obronnego. Fort powinien zostać odkrzaczony i wykoszony , pokazany w takim stanie jakim jest (tj pokazane jego ruiny).Na ogródek botaniczny są inne miejsca . Obawiam ,się jednak że być może przyrodnicy odkryli tam jakiś rzadki gatunek roslinki ,motylka lub ptaszka wtedy pozamiatane.
Fort XIIIA również pomocniczy , niestety zdjęć nie posiadam ale z tego co pamietam pozostały tam tylko umocnienia ziemna i relikt bramy wjazdowej do fortu .Jak tam ostatnio byłem pod koniec lat 90 strasznie zarośniety.
No to jak była XIII , XII to niech teraz bedzie XI Duńkowiczki
Fort XI Duńkowiczki - powstał po zmodernizowaniu dwu wałowego fortu artyleryjskiego. Obiekt należy do fortów pancernych. Jest bliźniaczym fortem do fortu X Orzechowce. Różnica miedzy nimi polega na tym ,że fort X posiadał pancerne tradytory w barkach , a w forcie XI takie same tradytory wbudowano w boki koszar.
Obiekt warty zobaczenia. Obiekt zniszczony w 25% . Z ciekawych rzeczy które można zobaczyć na forcie to zachowana kratownica wieży pancernej i mocowania wind.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Poniżej zdjęcia podstawy wieży pancernej Versenkpanzer :

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Cóż by więcej napisać obiekt w połowie wydzierżawiony na hodowle pieczarek (smród i bałagan nie nowość w twierdzy ) Na prawo od studnii którą pokazałem na zdjęciu znajduje się element podstawy pod wieżę obserwacyjną .Na dnie tej studni znajduję się jeszcze jeden ocalały element przeciwwagi. Pozostałe podstawy zostały wydarte, świadczy o tym, większa średnica studni. Generalnie obiekt podlega destrukcji. Przeciwstok strasznie zjeżdza w dół fosy, liczne „udogodnienia” w postaci niwelacji części wału żeby można się było dostać do fosy. Drzewa w niektórych miejscach konkretnie rozsadzają kubatury np. jedno z nich średnicy około 60 cm wyrosło w jednej z poprzecznic – skutki wiadome. Ze szczątek lewego tradytora, można dużo odczytać. Prawy tradytor to proszek. Wybieżnie ze schronu głównego zabudowane i zakratowane. Kotłownia w miejscu kaponiery dopełnia obrazu rozpaczy. To są moje spostrzezenia i nie tylko moje.

P.S. Fort chciałą wydzierżawić Przemyska Grupa Rekonstrukcyjna , ale po rozmowach z włascicielem (Gmina Orły )zrezygnowała . Czego ? Czynnsz za dzierżawę zaporowy a i i warunki nie do przyjęcia .Jeden z nich był taki :że pieczarkarnia zostaje ( razem z tym całym bałaganem i smrodem) a pozostałą częśćią mogą się zająć nowi dzierżawcy. Obecnie jest już inny wójt więć może coś się zmieni. W skrócie to tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 16:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Fort pomocniczy XIIIa "ZABŁOCIE"
Jak mówicie,niewiele po nim zostało :( a i zaśmiecony i zarośnięty na cud :ups: ciężko z nie odrapanym ryjem wyjść :)
Stary.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 21:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zaczęliśmy od końca jakby zapominając o największym i jak dla mnie najpiękniejszym
forcie Przemyskiej Twierdzy jakim jest fort I Salis –Soglio ( pierwotnie nazywanym Fortem I Siedliska) . Fort ten był fortem głównym grupy fortów tworzących Grupę Siedliską jedyną taką grupę w całej twierdzy (projekt nowatorski , jednak spełnił pokładane w nim zadanie w I oblężeniu ) . Ale powoli…..

Wszystkie forty twierdzy Przemyśl oprócz numeracji mają swoje nazwy Nazwy fortów pochodzą najczęściej od miejscowości ,wiosek w pobliżu których zostały wybudowane np.: Siedliska , Jaksmanice czy Grochowce nazywano też forty od nazwisk ich twórców : Bruner, Salis –Soglio lub zadań jakie miały spełniać San Rideau ( Osłona Sanu) , Werner na cześć pierwszego komendanta twierdzy.

Fort I Siedliska zaczęto budować na początku lat 80-tych XIX wieku. Obiekt ten miał stanowić trzon Grupy Siedliskiej, miał to być potężny fort pancerny jednak z powodu ograniczenia funduszy na budowę ostatecznie powstał nietypowy fort artyleryjski. Autorem projektu był szwajcarski inżynier Daniel von Salis- Soglio i to właśnie na jego cześć w późniejszym okresie fort I Siedliska nazwano fortem I Salis-Soglio. Jak już wspomniałem fort ten był nietypowym dziełem artyleryjskim , mogącym bronić się w okrążeniu. Obiekt w całości był otoczony suchą fosą na zewnątrz której znajdowała się kryta droga. .Kryta droga wraz z umieszczonymi w niej stanowiskami piechoty była pierwszą linią obrony przed szturmem. W fosie wybudowano mur Carnota za którym przebiegała droga straży. Odcinek czołowy i barkowy fosy były bronione z trzech kaponier. Głównym uzbrojeniem kaponier były armaty 9cm M75. Oprócz tego fosa mogła być broniona bronią małokalibrową ze strzelnic w ścianach, a odcinki szyjowe bronione były za pomocą stanowisk artyleryjskich znajdujących się za murem, tworzącym jaskółczy ogon bramy wjazdowej. Przed bramą wjazdową do fortu usypano ziemną bastję zapola stanowiącą pierwszą linię obrony w przypadku ataku od tyłu na bramę fortu . Droga dojazdowa do fortu była przedzielona prowizoryczną bramą w postaci uchylnej kraty fortecznej. Gdyby jednak nieprzyjacielowi udało się przejść przez tą linię obrony ,to czekała na niego następna brama tym razem ceglana zamykana stalowymi wrotami w których znajdowały się strzelnice broni ręcznej (jej pozostałości jeszcze dzisiaj robią wrażenie ). Brama ta była częścią jaskółczego ogona, a wjazd do obiektu odbywał się po drewnianym moście nad fosą która przy bramie była dość głęboka (obecnie nie istnieje ). Wróg po sforsowaniu i tej przeszkody dalej nie mógł dostać się do fortu bowiem za bramą znajdował się dziedziniec szyjowy, a przelotnia prowadząca z tego dziedzińca na dziedziniec centralny była zamykana drewnianymi wrotami. Żołnierze szturmujący dostawali się tu w ogień krzyżowy prowadzony z galerii strzeleckich znajdujących się po bokach dziedzińca szyjowego .Na każdy bok przypadało po sześć strzelnic .Artyleria rozmieszczona była w szyi do obrony zapola w stanowiskach na wale czołowym i barkowym poza tym pomiędzy szyją a bocznymi dziedzińcami znajdowały się stanowiska dla czterech moździerzy. Amunicje do dział dostarczano z podręcznych magazynów amunicyjnych rozmieszczonych w poprzecznicach bojowych wraz ze schronami pogotowia dla obsługi. Do magazynów tych natomiast amunicję dostarczano z głównych magazynów znajdujących się na pierwszej i drugiej kondygnacji obiektu za pomocą sześciu wind amunicyjnych .Działa dostarczano na wał za pomocą windy działowej lub w razie jej zepsucia wciągano po schodach prowadzących z bocznych dziedzińców na wał. Ponadto w forcie znajdowały się również koszary rozmieszczone przy czterech dziedzińcach. W koszarach mieściły się : izby noclegowe, dwie kuchnie , dwie studnie( w jednej z nich jeszcze parę lat temu była pompa ) ,magazyny żywności ,izba chorych ,areszt i wartownia Komunikację wewnątrz obiektu stanowiły trzy klatki schodowe ,korytarze obiegające koszary i poterny prowadzące do kaponier. Całość obiektu wykonana była jako betonowy odlew ( jednak nie odlewany jednocześnie o czym świadczą poprzeczne „rysy na ścianach kazamat ), wyjątek stanowią galerie strzeleckie w szyi fortu i ścianki działowe które wykonano z cegieł. .Załoga fortu to : 8 oficerów i 400 żołnierzy , a wymiary obiektu to 240 x150 m. Uzbrojenie dzieła stanowiło :7 armat 15 cm wz . 1880,12 armat 15cm wz 1859,7 armat 12 cm wz 1880,4 możdzierze 24 cm wz 1898. Fort ten był głównym obiektem grupy Siedliskiej w której skład wchodziło jeszcze sześc fortów mniejszych wysuniętych przed fort I Salis- Soglio .Forty te to obiekty : 1/1 Łysiczka ,1//2 Bykow,1/3 Pleszowice,1/4 Maruszka Las 1/5 Popowice 1/6 Dziewięczyce Dzieła te były połączone ze sobą linią okopów a także między nimi znajdowały się stanowiska baterii polowych.
Grupa siedliska była najmocniejszą grupą fortów w Twierdzy Przemyśl. W pierwszym oblężeniu to właśnie tu toczyly się najcięższe i najkrwawsze walki ,a nieprzyjacielowi udało się nawet wedrzeć do fortu 1/1 Łysiczka lecz załoga zamknęła się w środku i poprosiła o ogień artyleryjski na swój fort ,wszyscy atakujący Rosjanie zginęli. Fort nie został zdobyty .Przyczyną wdarcia się Rosjan na wał fortu była awaria przestarzałych karabinów maszynowych. O zaciekłości walk świadczy fakt ,że tylko podczas jednego szturmu w nocy 7 na 8 października 1914 r w pobliżu fortu naliczono ponad 400 poległych żołnierzy rosyjskich .Fort był również wykorzystany we wrzesniu1939 roku podczas walk obronnych bowiem w dniach 9-10 września 1939 roku mieścił się tu sztab armii ‘’Małopolska a w roku 1944 także kwaterował sztab wojsk radzieckich wyzwalających Przemyśl..W roku 1918 podczas walk Polsko –Ukraińskich fort stanowił zaplecze oddziałów ukraińskich (taka mała odskocznia od tematu : Czy wiecie gdzie miała miejsce pierwsza bitwa w niepodległej Polsce z udziałem pociągu pancernego ? hm mało kto wie ,że w Przemyślu , zjecie mostu kolejowego , dworca głównego podczas odbijania z rąk ukraińskich wschodniej części miasta )
Obecnie fort I Salis –Soglio jest udostępniony do zwiedzania ..Zwiedzając fort należy mieć przy sobie dowód osobisty gdyż znajduje się on tuż przy granicy i często jest patrolowany przez Straż Graniczną .Z obiektem tym związana jest historia o istnieniu przejścia podziemnego,( poterny ) pod granicą ,którym okoliczni mieszkańcy przemycali towar ze wschodu, po wykryciu przejście zostało zasypane, według mnie to tylko fantazja ale któż to wie ? W okolicy znajdują się również resztki wysadzonych schronów bojowych linii Mołotowa punktu oporu Medyka, a w pobliskiej Medyce są trzy schrony zachowane w całości .W jednym z bunkrów położonym tuż przy granicy znajduje się jedyna kopuła na lini Mołotowa z bezpośrednim wejściem dla obserwatora a także schron jednoizbowy dla działka ppanc z zachowanymi pancernymi drzwiami. (na prywatnej posesji ) Pozostałe forty grupy Siedliskiej znajdują się na Ukrainie i są kłopoty ze zwiedzaniem .
W skrócie o obiekcie to by było tyle, dodam tylko ,że powyższy tekst jest mojego autorstwa i ukazał się w w troszeczkę zmiennej formie prasie . Na koniec dodam słowa pewnego bunkrowca, a mojego przyjaciela „być w Przemyślu i nie zwiedzić tego fortu to tak jakby nie być w twierdzy Przemyśl”.
Po przeczytaniu moich wypocin zapraszam do oglądnięcia zdjęć fortu:

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Na koniec dorzucę jeszcze ze jest to jeden z najlepiej zachowanych fortów twierdzy, jego zniszczenie szacowane jest na 25%.
Od chyba 2008 albo 2009 fort jest dzierżawiony prze krakowską fundacje . Obiekt wysprzątany i wstępnie odkrzaczony. W pobliżu fortu znajduje się Skarpa Jaksmanicka –Rezerwat Żołny ( więcej o rezerwacie nic nie napiszę bo nie jestem ani przyrodnikiem ani ornitologiem ani się tym nie interesuje ).
W pobliskiej wiosce Siedliska zachował się Zespół Koszarowy (obecnie szkoła i prywatne mieszkania ) a na jego terenie studnia forteczna z oryginalną pompą (teren szkoły).
Jak znajdę gdzieś swój referat o forcie XV Borek to to będzie następny fort opisany . Tylko muszę go troszeczkę zaktualizować bo pisany był w 2009r , a od tego czasu dużo zmieniło się w obrębie fortu ( oczywiście pozytywnie ;) ) No , chyba że przynudzam , to przestanę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 22:33 
Chorąży
Chorąży

Witam.
Kacper , bardzo przyjemne opracowanie.Czekam na następne odcinki.A tak na marginesie dawno, dawno temu byłem na koloni w Przemyślu ale jakoś żaden fort nie utrwalił się w mojej pamięci.Chyba ich jeszcze wtedy nie było ;) .
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 23:05 
Moderator
Moderator

kacper napisał(a):
No , chyba że przynudzam , to przestanę .

Nie przynudzasz kolego, wręcz przeciwnie bardzo fajne opracowanie :1
A Salis –Soglio też jest moim ulubionym Przemyskim fortem.
Ps.Kacper czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 00:20 
Chorąży
Chorąży

Raz w życiu byłem w Przemyślu i odwiedziłem fort Salis-Soglio. Wrażenie piorunujące :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 08:52 
Podporucznik
Podporucznik

Nie przestawaj, tylko pisz dalej ;) Ja ze swojej strony będę się starał co jakiś czas wrzucać tu fotki fortów z czasów moich wycieczek wakacyjnych, tj. mniej więcej lat 1997-2008. Może być to ciekawe porównanie do zdjęć współczesnych.

kacper napisał(a):
W pobliżu fortu znajduje się Skarpa Jaksmanicka –Rezerwat Żołny ( więcej o rezerwacie nic nie napiszę bo nie jestem ani przyrodnikiem ani ornitologiem ani się tym nie interesuje ).

Owa skarpa znajduje się na prawo od wejścia do lasku przez który prowadzi droga na fort I, zaraz za tablicami informacyjnymi. Można tam całkiem wygodnie dojść, a z jej szczytu rozciąga się piękny widok na fragment południowo-wschodniego przedpola twierdzy oraz na zadrzewienia kryjące forty IIb i II (nie pamiętam już czy widać też stamtąd dalsze w kolejności obiekty). Jesli mamy chwilkę czasu to zwiedzając fort I warto i tu zajrzeć. Tylko trzeba uważać coby nie spaść na dół :ang , bo żadnych zabezpieczeń tam nie kojarzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 09:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Drugim opisanym przeze mnie fortem głównym pierścienia zewnętrznego jest fort XV Borek.
Fort Borek jest jednym z fortów głównych twierdzy Przemyśl (fort pancerny ) , a zarazem najmniejszym fortem głównym pierścienia zewnętrznego. Budowę obiektu rozpoczęto w 1883 roku i tu jako ciekawostkę należy dodać ze pierwotne dzieło obronne powstało ok. 200m na południowy zachód od późniejszej lokalizacji fortu.(Obecnie w miejscu po pierwszej lokalizacji fortu odkopano relikt kuchni ).W latach 1897-1900 podczas budowy nowego fortu dzieło to zostało zniwelowane, a na jego miejscu korzystając z pozostawionych umocnień wybudowano baterię pancerną sprzężoną z fortem. Nowe dzieło założono na rzucie redanu .Całość obiektu była otoczona suchą fosą. W centrum fortu znajdował się korpus kazamatowy: dwukondygnacyjny w części koszarowej, a w części schronowej jednokondygnacyjny. Na osi fortu znajdowała się wieża obserwacyjna kierująca ogniem baterii pancernej znajdującej się na styku czoła i lewego barku. W lewy bark wbudowano tradytor wraz ze stanowiskiem obserwacyjnym. Szyja fortu broniona była z basteji wjazdowej z bramą wzmocnioną sponsonem. Zaopatrzenie w wodę zapewniała studnia znajdująca się w koszarach fortu, przy wejściu do poterny osiowej. Korpus kazamatowy, koszarowy fortu posiadał ceglane ściany, a strop był stalbetonowy. W koszarowcu znajdowały się kazamaty, które mieściły ok. 90 żołnierzy 3 oficerów i komendanta. W bloku koszarowym znajdowały się: kuchnia, magazyn żywności, wartownia, centrala telefoniczna dwa schrony pogotowia, komunikację między parterem a piętrem zapewniała klatka schodowa, w budynku osiowym połączonym z korpusem kazamatowym znajdował się magazyn amunicji artyleryjskiej, lokal opatrunkowy i wieża obserwacyjna, będąca jednocześnie centrum łączności obiektu. Obserwator w wieży przekazywał rozkazy komendanta do stanowisk bojowych za pomocą rur głosowych. Ponadto poterna osiowa służyła jako schron dla piechoty, a schrony pogotowia w koszarowcu w prawym skrzydle dla obsady otwartego stanowiska artyleryjskiego, zaś w lewym dla obsady tradytora. Bateria pancerna posiadała własny schron pogotowia. Dwuizbowy tradytor wybudowano w lewym barku fortu, był to najmniejszy tradytor w twierdzy, nie zastosowano w nim pancerzy. W tradytorze nie było nawet magazynu z amunicją jak również schronu pogotowia przez co obniżono koszty jego wybudowania .W skład uzbrojenia obiektu wchodziło : 2 armaty 8 cm wz1894 w dwóch wieżach pancernych ,2 armaty wz1894 w tradytorze ,4 armaty 8 cm wz1894 w kaponierach. Wymiary fortu 140m x 100m.
Fort XV Borek czasie oblężeń znalazł się rejonie najcięższych walk. Jego artyleria wspomagała fort XIV oraz forty Grupy Siedliskiej. ,a w drugim oblężeniu wspomagał ogniem swoich armat ostatni wypad z twierdzy. Obiekt został wysadzony 22 marca 1915r . Fort miał także swoje chwile podczas II wojny we wrześniu 1939r schronił się tu oddział kawalerii, a w latach 1940-1941 fort był wykorzystywany jako zaplecze budowlane (magazyny ) do budowy przez sowietów pobliskiego Punktu Oporu Linii Mołotowa –Siedliska (obecnie wszystkie schrony tego P.O. są wysadzone zarośniete i zaśmiecone ) Podczas wojny Polsko – Bolszewickiej 1920r w dniach 18-23 sierpnia na pobliskim lotnisku startowali i lądowali lotnicy polscy i amerykańscy 7 Eskadry im Tadeusza Kościuszki w związku z czym w dn16 maja 2010r odsłonięto na terenie obiektu tablicę pamiatkową.

W okresie międzywojennym jak i po wojennym fort popadał w ruinę na jego terenie znajdowało się dzikie wysypisko śmieci, w koszarach saperzy wysadzali niewypały, a miejscowa ludność rabowała z obiektu wszystko co mogło być przydatne w gospodarstwie ( np: wycięte dwuteowniki międzystropu w budynku koszar wykorzystane zostały do budowy domu w pobliskiej wiosce, a za pancerną okiennicę ( potrzebną jako wzór do zrobienia replik )zrabowaną z fortu mieszkanka Siedlisk chce 5 tys. złotych ). Dewastacja obiektu trwała do 2005 roku kiedy to fort został wydzierżawiony przez 3 Historyczny Galicyjski Pułk Artylerii Fortecznej im. Księcia Franza Kinskyego. W ciągu kilku lat wygląd obiektu jak i działki fortecznej zmienił się nie do poznania. Zlikwidowano śmietnisko wycięto dziką roślinność, oczyszczono koszary, odsłonięto tradytor, odkopano wybieżnię z koszar, zrekonstruowano bramę wjazdową i baterię sprzężoną z fortem.. zrekonstruowano kopułę kuferkową kierowania ogniem w tradytorze , zamontowano replikę okiennicy odkopano i zaizolowano strop koszarowcca, a także przewieziono i osadzono kopułę pancerną wykopaną na przypadkowo na forcie Optyń , a także przedpancerz i podstawę do mozdzierza15cmM80

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
URL=http://www.fotosik.pl][ img ][/URL]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Zrekonstruowana kopula kierowania ogniem w tradytorze lewostronnym:

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Widok z kopuły na przedpole:
[ img ]

na swoim miejscu ;)
[ img ][ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 09:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jako że tamten post był nieco przydługi to go uzupełnię jeszcze tu , oczywiście nadal Fort XV Borek
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Dodam jeszcze,żę na forcie znaleziono mosiężne podziałki artyleryjskie które trafiły do Muzeum Ziemi Przemyskiej i niestety ślad po nich zaginał (pewnie leżą gdzieś na półce w piwnicach :cry: )
teraz chwilowo się nudzę to mogę co nieci powklejać i napisać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 15:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Piękne foty i opisy :1 ,wreszcie ktoś zrobił i mam nadzieje dalej będzie to kontynłował w pełni profesjonalnie :1
Wilki szacunek kacper :1 oby więcej takich ludzi jak Ty na Twierdzy :za
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 15:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szambo!
Pozostałości po jednej z wielu prochowni na terenie twierdzy
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2012, 09:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Trzymając się numeracji następnym fortem Twierdzy Przemyśl opisanym przeze mnie będzie fort II Jaksmanice (nazwa pochodzi od położonej w pobliżu wioski .
Fort II - zbudowano go ok. 1880r ,położony jest na wzgórzu 427m .Obiekt ten wraz z fortem IV Optyń należał do największych fortów obrony bliskiej twierdzy, posiadał jeden wał dla piechoty i artylerii .W forcie wybudowano ceglano - betonowe koszary i potężny schron przelotowy , schron główny (nie spełniający żadnej funkcji bojowej) Ze schronu głównego wychodziły dwie wybieżnie . W fosie wybudowano dwie kaponiery ( w 1914r ) , na barkach fortu umieszczono tradytory ( jednak bez pancerzy ), a na styku czoła i barku wybudowano betonowe stanowisko najprawdopodobniej dla wieży obserwacyjnej ( ewentualnie dla karabinu maszynowego). Fort posiadał dwa forty pomocnicze fort IIa i fort IIb . Jako ciekawostkę dodam ,że na forcie stacjonowały dwa największe moździerze w twierdzy 305m nazwane pieszczotliwie przez załogę fortu „Miłością Jaksmanic „.
Obiekt po wojnie podobnie jak inne forty przemyskie wysadzony . Obecnie strasznie zakrzaczony. Na forcie możemy zobaczyć relikt wysadzonych koszar (ścianę tylną ) , schron główny z wysadzonym przy końcu stropem ( jeszcze w latach 90 ubiegłego wieku strop był cały , zniszczenia dokonali saperzy wykorzystując fort do niszczenia pamiątek po obu wojnach) . Przy lewym i prawym końcu koszar wprawne oko dostrzeże także pozostałości po latrynach fortecznych. Obok wejścia do schronu głównego znajduje się studnia (uwaga nie zabezpieczona) .W obiekcie zachowały się również schrony pogotowia. Najlepszą porą do oglądnięcia tego dzieła obronnego jest wczesna wiosna lub pózna jesień . Przy drodze fortecznej prowadzanej do fortu mniej więcej na wysokości kapliczki przydrożnej można dostrzec fundamenty po zniszczonym magazynie fortecznym.
[ img ]

[ img ]

[ img ]
Jak pisałem powyżej fort ten posiadał II forty pomocnicze : IIa i IIb . Forty te o wiele mniejsze od fortów głównych jednak godne oglądnięcia w szczególności fort II b Mogiłki ( fort IIb możemy sobie odpuścić zachowały się w większość tylko umocnienia ziemne ).
Fort II b to pomocniczy fort artyleryjski. Na forcie zachowały się w dobrym stanie brama wjazdowa , schron amunicyjny, betonowo – ceglane schrony dla armat i ławkiszczeleckie dla piechoty z wnękami na amunicję . Na forcie tym możemy zobaczyć również pozostałości po budynku koszarowym ( ceglanym). Do fortu prowadzi oryginalna forteczna droga z brukiem jednak na chwilę obecną zasypana i wątpię żeby ktoś za pierwszym podejściem ją odnalazł więc dojście raczej na orientację. Obecnie fort jest w rękach prywatnych odkrzaczony i wykoszony ( raczej nie powinno być problemu z jego zwiedzeniem )

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[URL=http://www.fotosik.pl][ img ][/UR

Na razie tyle teraz trzeba troszeczkę popracować :lol: Chciałbym tylko zaznaczyć że wszystkie zamieszczane zdjęcia i opisy są mojego autorstwa i nie chciałbym by były wykorzystane bez mojej wiedzy :666 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2012, 23:18 
Chorąży
Chorąży

Witaj
Kacper wielkie dzięki za kolejny odcinek.Mam do Ciebie malutką prośbę w związku z używanymi przez Ciebie fachowymi nazwami np. wybieżnia,tradytor o bardziej opisowe przybliżenie laikom
wymienianych nazw.Google wybijają z płynności przyswajania sobie tematu.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]