Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Średniowieczna pieczęć
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 16:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
Proszę o ID średniowiecznej pieczęci.
Wys 39mm, materiał - ołów z jakąś domieszką.

Z opisu odczytałem tylko "nicolai" - Mikołaj?, ale nie jestem w tym zbyt dobry.
Herbu też nie potrafię zidentyfikować, widzę tam trzech kosmitów.

Pole tarczy herbowej jest kratkowane.

Zdjęcie to lustrzane odbicie.

Z góry dzięki za informacje.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 października 2009, 22:09 przez loloptaszek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2007, 16:38 
Specjalista
Specjalista

wez to odcisnij w plastelinie

bedzie łatwiej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 10:32 
Specjalista
Specjalista

witam piękna ta pieczęć czy można tylko dodać jedno słowo :) skąd ona kopnięta pomoże w identyfikacji:) idąc dalej pośrodku herb w tarczy gotyckiej późnej jest on jak dla mnie nieco zniekształcony a jaśniej nie w pełni sheraldyzowany i przypomina wykształcony już herb Brodzic III http://pl.wikipedia.org/wiki/Brodzic_%2 ... achecki%29 lecz nie wyśmietla się tu obraz jest opis. pisząc dalej na pieczęci tarczowej dla mnie z 1 połowa XV w. w napisie otokowym napis: S[sigillvm (pieczęć)] . NICOLAI (Mikołaja): DELV. VIC+ DA+ ostatnie wyrazy nie moge rozpoznać nie mam przy sobie odpowiedniego katalogu i spisów ale upatruje w nich kryty napis dotyczący urzędu Mikołaja lub miejsca skąd pochodzi. co do wspomnianego herby jest to na razie informacja hipotetyczna nadal szukam pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 15:42 
Weteran
Weteran

Fenix57 napisał(a):
NICOLAI (Mikołaja): DELV. VIC+ DA+ ostatnie wyrazy nie moge rozpoznać nie mam przy sobie odpowiedniego katalogu i spisów ale upatruje w nich kryty napis dotyczący urzędu Mikołaja lub miejsca skąd pochodzi.

masz rację tam jest zapisane miejsce pochodzenia i jego urząd, co prawda niezbyt wysoki

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2007, 17:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za zainteresowanie.
To chyba raczej nie brodzic. Oczopląsu prawie dostałem ale wśród polskich herbów nie znalazłem nic podobnego. Kietlicz ma podobną formę ale to też nie to.

Znajomy na tarczy herbowej widzi czaszki trzech koziołków, może to jest jakiś trop. Może koledzy fachowcy od monet spotkali się z czymś podobnym?

Pieczątka jest z tego samego źródła co pieczęć wekera, wstawiona do identyfikacji tutaj: viewtopic.php?t=40778&highlight=

Dokładam zdjęcie odbitki w plastelinie, chociaż napisy zostały już prawidłowo odczytane. Zostały dwie zagadki: co oznacza to DELV. VIC+ DA+ ? no i co to za herb?

Ostatnio edytowano środa, 27 czerwca 2007, 14:33 przez loloptaszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 11:15 
Specjalista
Specjalista

witam Loloptacszek teraz to i ja jestem za tym że to nie Brodzic III jak widze tak piękny odcisk faktycznie nietypowe wyobrażenie nieznam go (: ale raczej jest to spowodowane tym że nie zostało ono sheraldyzowane. Atyyla napisz co Ci wyszedł za urząd bo wtedy może dojdziemy współnie co to za człowiek tem Mikołaj bo ja "nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! dostępu teraz do swoich pomocy naukowych :( czy możesz podzielić swoimi ustaleniami i przypuszczeniami Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2007, 16:06 
Weteran
Weteran

Jeżeli wszystko dobrze odczytałem to tam po Mikołaj jest napisane dalej z LU.VIC + DA + przyjąłem więc że DA jest od skrótu Dapifer czyli stolnik, mozna by przyjąć że VIC to skrót Vice czyli podstoli, ale taki skrót nie był używany, bo podstoli to subdapifer. Pozostaje jeszcze kwestia pochodzenia Mikołaja. Ponieważ lolo bardzo enigmatycznie opisał miejsce znalezienia trudno na tej podstawie szukać miejscowości z której pisał się rzeczony Mikołaj. Pomocą byłby Spis urzędników Małopolski Gąsiorowskiego, ale jakoś chyba go nikt nie ma na forum :( . Jeżeli przyjąć że pieczęć pochodzi z Małopolski i litery LU.VIC stanowią skrót jej nazwy to mnie najbardziej pasują leżące w pobliżu Łyszakowice czyli Mikołaj z LU(szako)VIC. Ale to mała wioska a nie mam w domu Słownika Historyczno-Geograficznego Woj. Krakowskiego w Średniowieczu więc tego nie sprawdzę.

pzdr sławek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 10:14 
Specjalista
Specjalista

witam ponownie :) co do spisów ja mam dostęp ale to dopiero w czwartek jak dobrze pódzie gdyż na miejscu to tylko służę podskarbimi:) a co do napisu to tam jest na pewno DE LV VIC DA bardzo pasowała by ta interpretacja co do miejscowości nie wchodzę w ten temat ale potwiedzeniem jest wyraz o którym zapomniałeś czyli DE a więć DE LV(szko)VIC czyli z Luszkowic tak jak z inną nazwą którą się spotkałem DE DAMBROVICA z Dąbrowicy. a co do spisów jak sprawdze i uda się coś znaleźć to napisze ale mam jeszcze taką myśl że może Ten Mikołaj był stolnikiem koronnym (nie stoi nic na przeszkodzie) a pochodził z Luszkowic wtedy miało by to sens pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 14:11 
Weteran
Weteran

po wymianie korespondencji z Lolo myślę, że jednak nie musiał wcale pochodzić z Luszkowic, ale praktycznie z każdej miejscowości której nazwa tak się zaczynała i kończyła, i wcale nie koniecznie w Małopolsce, więc może być trudno z powiązaniem właściciela z konkretną osobą historyczną

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2007, 14:53 
Specjalista
Specjalista

ale spróbować zawsze warto może się uda a jak nie da się go określić to sprawdzi sie ilu było stolników o imieniu Mikołaj pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 11:13 
Specjalista
Specjalista

Jedyny herb, jaki pasuje do wyobrażenia z pieczęci, to "Trzy Rzepy", należąe do śląskiego rodu VON BIBRITSCH, [ img ].
Źródło ilustracji: http://www.notrefamille.com.
Pozdrawiam
PS
W sieci, pod adresem http://www.wappenbuch.de, jest zeskanowany herbarz Siebmachera, a w nim ładniejszy wizerunek tego herbu (tylko trzeba trochę poszukać). Kształty na pieczęci są nieco inne, boć to średniowiecze było przecie (rytownik wcale nie musiał być wybitnie uzdolniony, a i same rzepy - jak i wszystko inne - inaczej wtedy rysowano)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 14:40 
Specjalista
Specjalista

według mnie daleki jest on od tego wyobrażenia napieczętnego pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 15:45 
Specjalista
Specjalista

Znajdź Fenixie57 jakąś inną analogię, to pogadamy... Jak już zaznaczyłem, średniowieczne grawerunki na pieczęciach są często schematyczne, by nie rzec - prymitywne. Jedni w tych trzech przedmiotach widzieli ufoludki, inni koziołki. Ja (nie to, żebym się chwalił...) na herbach troszkę się znam (od ok. 20 lat są moją wielką pasją) i pod Bogiem, innego podobnego wyobrażenia z terenów śr. Europy nie znam. A jest to herb - proszę zwrócić uwagę na kształt pola pieczętnego.
Aha!
litery VIC mogą wskazywać na właściciela pieczęci - jakiegoś wikariusza... (jest to oczywiście tylko jedna z możliwości rozwinięcia tego fragmentu napisu w legendzie pieczęci).
Pozdrawiam... i stawiam jednak na "TRZY RZEPY" von BIBRITSCHÓW ;) , temat jest zresztą otwarty- możemy sobie podyskutować...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 16:18 
Specjalista
Specjalista

Jeszcze do Fenixa57: porównianie średniowiecznej pieczęci z ilustracją z XIX-wiecznego herbarza nie zawsze zadowala rezultatami...
Proces heraldyzacji dawnych godeł napieczętnych to w każdym przypadku proces złożony i długotrwały. Zwróć uwagę, że te trzy przedmioty (stawiam na rzepy :) ) nie są ułożone w typowy heraldyczny "roztrój", czy też w "rosochę" (tj. koncentrycznie, zwrócone ku środkowi), lecz wszystkie są ustawione pionowo, a to, że dwa górne są pochylone, to może już inwencja rytownika, albo taka wtenczas była "moda"... W każdym razie na pewno nie Brodzic!
Co do napisu, to można go jeszcze próbować odczytać jako SI [gillum] NICOLAI + DE LV [...] • VIC [arii] + DA [...] (lub BA [...]), czyli "Pieczęć Mikołaja z Lu...,wikariusza w Da... (czy też Ba...)"
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2007, 17:04 
Weteran
Weteran

birnbaumer napisał(a):
Co do napisu, to można go jeszcze próbować odczytać jako SI [gillum] NICOLAI + DE LV [...] • VIC [arii] + DA [...] (lub BA [...]), czyli "Pieczęć Mikołaja z Lu...,wikariusza w Da... (czy też Ba...)"

Wątpię, duchowni na swych pieczęciach zawyczaj podawali jedynie swoją funkcję sprawowaną w kościele, nie podając miejsca pochodzenia, poza tym na pieczęci wikariusza byłoby zapewne napisane przyanjamniej w skrócie vicarius (ewentualnie parrochailis) ecclesie ( tu nazwa kościoła) in ... Wikariusz czyli zastępca plebana był niskim urzędem, często pełnionym przez osoby spoza stanu szlacheckiego (rycerskiego). Poza tym jeżeli jest to pieczęć z XIV wieku, to to co uznajemy za herb, może byc jeszcze tzw. znakiem przedheraldycznym

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]